Spoločnosť Huawei prišla aj tento rok so svojim prezentačným kamiónom na Slovensko v rámci Road Show. Celkovo sa tento kamión zastaví v 26 mestách v 23 krajinách sveta a stihne to za 6 mesiacov. Jeho hlavným účelom pre prezentovať predovšetkým obchodným partnerom nové trendy v oblasti komunikácie.

HuaweiRoadShow-2

My sme boli na tejto prezentácii osobne a kamión sme si prešli celý. Vo vnútri bola prezentácia piatich veľkých iniciatív firmy Huawei v oblasti transformačnej stratégie. Najviac nás zaujalo riešenie prenosu 4K videa cez internet , IPTV riešenie a internet vecí.

Big Video = 4k pre každého, cloud a 5G

Video sa stáva na internete základnou telekomunikačnou službou, ľudí si často pozerajú videá, komunikujú cez videokonferenciu a rovnako aj sledujú televíziu cez internet. V rámci RoadShow Huawei tak predstavil riešenie na komunikáciu cez video v 4K rozlíšení.

HuaweiRoadShowV-3

Práve 4K video je pritom dôležitým prvkom pre vysielateľov. Mnoho ľudí totiž už má alebo si plánuje kúpiť 4K televízor, a preto televízna stanica, ktorá reálne už vysiela v 4K bude mať svoju výhodu. Vysielatelia to vedia a potrebujú mať riešenia na transport obrovského objemu dát. Huawei má na to hotovú infraštruktúru a v rámci kamióna sme videli napr. komunikačné zariadenia, ktoré dokážu poslať takýto signál na vzdialenosť desiatok kilometrov.

HuaweiRoadShowV-5

Keď 4G už nestačí

Huawei vo svojom kamióne prezentoval riešenia špeciálne založené na sieti 5G. Použitie 5G komunikačných sietí totiž prináša minimálne oneskorenie dát na úrovni menej ako 1 ms. Preto sa cez takéto siete dajú ovládať rýchle deje. Demonštrovaný robot ovládaný cez sieť 5G dokázal zachytiť padajúcu loptičku, čo pri použití siete 4G nebolo možné.

HuaweiRoadShow-4

Predaj tovaru a služieb na úrovni 21. storočia

Veľmi sa nám páčila prezentácia predaja služieb a produktov cez internet, pričom v tomto prípade bolo možné aj tzv. „digitálne vyjednávanie“. Ako zákazník ste si vybrali z ponuky služieb a pokiaľ ste nesúhlasili s navrhovanou cenou, došlo k vyjednávaniu, pričom ste sami navrhli sumu. Z hľadiska predajcu ste potom na túto cenu nastavili rozsah služieb alebo za pôvodnú cenu ste ponúkli ešte nejaké ďalšie služby navyše. Všetko elektronicky a transparentne a pomerne rýchlo. To znamená vlastne prenesenie obchodných rokovaní do elektronického sveta a Huawei má na to pripravené riešenie.

HuaweiRoadShow-8

IPTV podľa Huawei

Toto bola jedna z najlepších demonštrácií v tomto kamióne. Sami sme až na tomto predstavení zistili, že Huawei vyrába zariadenie pre IPTV (Internet Protocol television).

HuaweiRoadShow-7

Je to systém schovaný v malej škatuľke, z ktorých vychádza prezentovaný obraz. Ako používateľ si potom vyberáte cez diaľkové ovládanie to najlepšie, čo je v ponuke a pritom sa môžete nechať ovplyvniť tým, čo si vybrali vaši známi a priatelia pripojení k rovnakej sieti. Filmy sú v tomto prípade uložené v 4K rozlíšení, môžete si ich nechať „rozpozerané“ a neskôr sa k nim vrátiť.

HuaweiRoadShow-5

IoT riešenia s podporou tretích strán

Internet vecí (IoT) je súčasný fenomén a Huawei to vie. Videli sme naozaj možnosť cez smartfón pozrieť sa do vlastného domu a aj ovládať niektoré zariadenia.

HuaweiRoadShow-13

Toto predstavenie bolo zaujímavé hlavne tým, že Huawei dokázal možnosť ovládania kamier, ale aj rôznych snímačov a spínačov s podporou tretích strán.

HuaweiRoadShow-14

Znamená to, že so softvérom a infraštruktúrou Huawei sa dali prijímať informácie zo snímač dymu a ohňa , ktorý pochádzal od úplne inej firmy, do svojej obývačky ste sa pozreli cez IP kameru úplne inej značky a celý systém sa dal pre používateľa ovládať na telefóne, ktorý používal operačný systém iOS.

HuaweiRoadShow-19

Značku Huawei poznáme na Slovensku hlavne cez smartfóny, ale ako sme videli v tomto kamióne, je to fimra, ktorá drží prst na tepe infraštruktúry. Je pripravená na moderné siete 5G, má riešenie pre 4K video aj internet vecí. Budúcnosť ju určite neprekvapí.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.