K dispozícii je od dnešného dňa, avšak nie na Slovensku.

Huawei oficiálne predstavil operačný systém HarmonyOS vo verzii pre smartfóny. Počas virtuálnej tlačovej konferencie, ktorú si môžete pozrieť na YouTube, TU, sa zameral najmä na funkcie prepojenia medzi jednotlivými zariadeniami.

HarmonyOS umožňuje cez ovládací panel intuitívne prepojiť jednotlivé zariadenia pomocou funkcie drag-and-integrate. Ak chcete napríklad pozerať film, stačí otvoriť ovládací panel a presunúť ikonu inteligentnej obrazovky na ikonu telefónu. Film “preskočí” z telefónu priamo na televízor. Ak používate bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds 4, môžete ikonu slúchadiel potiahnuť na ikonu telefónu. V tom okamihu sa film prehrá na vašej inteligentnej obrazovke a zvuk nasmeruje do vašich slúchadiel.

HarmonyOS

HarmonyOS umožní prepojiť jednotlivé zariadenia pomocou funkcie drag-and-integrate. Zdroj: Huawei

Jednoduché prepojenie s ostatnými (kompatibilnými) zariadeniami a ich ovládanie

Centrum úloh v HarmonyOS umožňuje aplikáciám fungovať v rôznych zariadeniach bez nutnosti ich inštalácie na každom jednom z nich. Tento systém má názov Super Device, avšak predpokladom je, že zariadenia vo vašom okolí podporujú HarmonyOS. V opačnom prípade to nebude fungovať tak pohodlne a jednoducho, ako to Huawei prezentoval počas tlačovej konferencie.

Huawei sa však snaží do svojho ekosystému zakomponovať aj zariadenia iných značiek. Spomínali sa zariadenia značiek Midea, Haier či Joyoung. Uvidíme, ako bude fungovať spolupráca so značkami, ktoré sú bežne dostupné aj na našom trhu.

HarmonyOS

HarmonyOS umožní ovládať kompatibilné zariadenia vo vašom okolí. Zdroj: Huawei

Prehľadnejšia domovská obrazovka a prispôsobiteľné widgety

Nová domovská obrazovka v prevedení Harmony OS je prehľadnejšia ako v minulosti. Potiahnutím nahor máte možnosť vygenerovať widgety služieb, ktoré zobrazujú v reálnom čase ľahko prístupné informácie alebo služby bez toho, aby ste museli otvárať samotnú aplikáciu. Veľkosť widgetov sa dá prispôsobiť – kliknutím na aplikácie a posunutím nahor zobrazíte ich miniaplikácie, a opätovným kliknutím na ľubovoľné voľné miesto na domovskej obrazovke ich skryjete.

Huawei sa tiež chváli spoločnou autentifikáciou identity viacerých zariadení. Používatelia si tak môžu odomknúť svoje telefóny pomocou kombinácie rozpoznávania tváre na svojom smartfóne a špeciálnej funkcie, ktorá zaisťuje, že správne hodinky sú pripojené k správnemu smartfónu.

HarmonyOS

HarmonyOS ponúkne nastaviteľné widgety. Zdroj: Huawei

Dostupný od dnešného dňa, zatiaľ však nie na Slovensku

HarmonyOS je od dnešného dňa dostupný pre vybrané smartfóny a používatelia môžu požiadať o jeho inštaláciu prostredníctvom aplikácie My Huawei, ktorá však momentálne nie je dostupná na našom trhu. Zatiaľ teda nevieme povedať, ako presne bude fungovať jeho distribúcia mimo Číny.

O ďalších informáciách ohľadom dostupnosti aktualizácie na systém HarmonyOS pre smartfóny a inteligentné hodinky na Slovensku vás budeme informovať.

HarmonyOS

HarmonyOS. Zdroj: Huawei

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei Watch 3 oficiálne: Prvé inteligentné hodinky s HarmonyOS a eSIM budú v predaji aj na Slovensku (DOPLNENÉ)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit