USA má začať vyšetrovať, či pri výrobe čipu Kirin 9000S neboli porušené pravidlá.

Spoločnosť Huawei v minulosti patrila medzi špičku na trhu medzi výrobcami smartfónov či inej elektroniky. Je možné povedať, že keby USA neuvalila na značku sankcie, dnes by bola stále medzi najlepšími výrobcami smartfónov. Odrezanie značky Huawei pod amerických patentov a technológií však znamenalo, že sotva prežívala na trhu a už to vyzeralo tak, že sa ďalších telefónov z ich dielne nedočkáme.

Výrazná zmena však prišla minulý rok, keď čínsky výrobca smartfónov predstavil hneď dve veľké série prémiových telefónov, Huawei P60 a Huawei Mate 60. Jeden z týchto telefónov, konkrétne Huawei P60 Pro sa tak objavil aj na slovenskom trhu, kde si získal pomerne slušnú fanúšikovskú základňu. Na čínskom trhu, kde ale nie je potrebné využívať Google služby, táto značka rozkvetá a to aj vďaka čipsetu Kirin 9000S.

Je Kirin 9000S však v súlade s pravidlami USA?

Medzi jednu z vlastností, ktoré nemali telefóny od Huawei, pretože patent patril práve USA, je možnosť 5G pripojenia. Preto keď na trh prišli modely zo série Huawei Mate 60 s podporou 5G konektivity, okamžite si získali pozornosť nielen v Číne. O výrobu čipov Kirin 9000S sa postarala spoločnosť SMIC, ktorá má základňu v Číne. Predstavenie takéhoto čipu však prinieslo otázky, či bol vyrobený v súlade s reguláciami USA.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

Spoločnosť SMIC sa teda teraz ide podrobiť vyšetrovaniu, z ktorého možno výjde, že porušili regulácie a exportovali z USA do Číny technológie aj napriek zákazu. Zatiaľ nie je známe, ako toto vyšetrovanie dopadne, no je tu možnosť, že spoločnosť SMIC ako výrobca čipsetu Kirin 9000S bude platiť pokuty.

Otázkou však taktiež ostáva, ako si Huawei poradí s týmto vyšetrovaním aj pred predstavením série Huawei P70. Aj modely z tejto série by mali využiť prémiový čipset Kirin 9000S. Odhalenie tejto série smartfónov sa očakáva už o pár týždňov, pričom je možné, že prebehne v apríli alebo máji. Pôvodné marcové predstavenie sa tak odsunulo, avšak Huawei môže s touto sériou opäť zahviezdiť nielen v domácej Číne.

Zdroj: cnbc.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.