Najnovšia vlajková loď od Huawei je oficiálne predstavená pre globálny trh a prichádza aj na Slovensko.

Huawei oficiálne predstavil vlajkovú loď P60 Pro, ktorá je v predaji aj na Slovensku. Telefón som mal možnosť testovať v predstihu a v tejto recenzii (a tiež videorecenzii) zhodnotím moje poznatky z testovania a používania. Hneď na úvod môžem prezradiť, že hlavným lákadlom telefónu je jeho fotografická výbava.

V rámci testovania som mal možnosť porovnať Huawei P60 Pro s priamou konkurenciou, ako je Xiaomi 13 Pro či Honor Magic5 Pro a objektívne treba povedať, že Huawei vie stále vyrábať fotomobily, ktoré patria k absolútnej špičke na trhu. Ba dokonca, povedal by som, že novinka od Huawei je tým najlepším fotomobilom, ktorý je aktuálne v predaji.

Dobré známy dizajn, príjemná hmotnosť a výborná ergonómia

Huawei P60 Pro ponúka dobre známy dizajn so zaobleným displejom aj chrbtom, ktorý bol typický aj pre predchádzajúce generácie. Hmotnosť na úrovni 200 gramov poteší – najmä po všemožných vlajkových lodiach, ktoré som tento rok testoval. P60 Pro je na dnešné pomery pomerne ľahký a tenký telefón.

Ergonómia je vynikajúca – vďaka šírke 74,5 mm a hrúbke 8,3 mm. Chválim tiež spracovanie zadnej strany, ktorá má perleťovú textúru. Vyzerá to pekne a môže to pútať pozornosť. Odolnosť voči vode a prachu je na úrovni IP68. V tomto smere nemám pripomienky a výborná je aj stereo reprodukcia zvuku, ktorá ponúka vysokú maximálnu hlasitosť a skvelú dynamiku zvuku s dobrými basmi a bez rezonancie. 

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro je relatívne ľahký telefón s výbornou ergonómiou

Kvalitný displej s ochranným sklom Kunlun Glass

P60 Pro má 6,67-palcový LTPO OLED displej s frekvenciou až 120 Hz a rozlíšením 2700 × 1220 pixelov. Je to príjemný displej, ktorému z praktického hľadiska nemám čo vytknúť. Displej chráni ochranné sklo Kunlun Glass – Huawei tvrdí, že je až 10x odolnejšie v porovnaní s jeho predchádzajúcimi sklami, avšak neponúka porovnanie s Gorilla Glass sklami, čo je škoda.

Displej ponúka bohaté nastavenia. Môžete si prispôsobiť rozlíšenie, obnovovaciu frekvenciu, filter modrého svetla, teplotu farieb. Na rozdiel od konkurenčných telefónov zamrzí nemožnosť nastaviť si automatický tmavý režim a filter modrého svetla na základe západu a východu Slnka. Môžete si nastaviť iba harmonogram od/do konkrétneho času.

Pod displejom sa nachádza snímač odtlačkov prstov. Huawei v minulosti ponúkal vo svojich telefónoch najlepšie snímače odtlačkov prstov na trhu, avšak senzor, ktorý sa nachádza v P60 Pro, hodnotím ako priemerný. Nie je zlý, avšak je iba priemerný.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro: Rozhranie som si upravil pomocou aplikácie Smart Launcher 6

Snapdragon 8+ Gen 1 v 4G verzii a 8 GB RAM

Huawei P60 Pro poháňa procesor Snapdragon 8+ Gen 1 v 4G verzii. Na test som mal konfiguráciu s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. Z praktického hľadiska nemôžem kritizovať telefón, že by nefungoval dostatočne svižne. Zážitok z používania je bezproblémový a telefón si poradí so všetkými činnosťami aj multitaskingom.

Z hľadiska objektivity je však potrebné poukázať na fakt, že rovnaký procesor a 12 GB RAM ponúka aj novinka POCO F5 Pro a to za cenu 600 eur, resp. že dnešné vlajkové lode majú vo výbave už Snapdragon 8 Gen 2.

Je možné, že tieto veci budú riešiť iba technologickí nadšenci, ktorí detailne sledujú trh so smartfónmi, pretože bežný používateľ tomu nebude venovať až takú pozornosť – za predpokladu, že telefón je svižný a funguje bez problémov, čo Huawei P60 Pro spĺňa. Je však potrebné na to upozorniť.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

Spoľahlivá výdrž batérie a výborná nabíjačka v balení

Telefón ponúka 4815 mAh batériu, pričom výdrž počas môjho používania dosahovala obvykle 5 až 6 hodín zapnutého displeja v rámci jednodňového intenzívnejšieho používania. Priložená nabíjačka ponúka až 88 W nabíjanie, a chválim, ako výrobca vyriešil, aby podporovala nabíjanie káblami, ktoré majú tradičnú USB-A koncovku a aj káblami s USB-C koncovku. Nabíjačkou vďaka tomu naplno nabijete aj notebooky a všetky zariadenia s USB-C portom.

Nabíjanie Huawei P60 Pro trvá v štandardnom režime zo 10 % na 90 % 30 minút, resp. necelých 40 minút na 100 %. Pokiaľ po pripojení nabíjačky aktivujete turbo nabíjanie, tak ušetríte pár minút – nabitie z 20 % na 90 % mi trvalo niečo cez 20 minút. Turbo nabíjanie je potrebné manuálne aktivovať vždy a to cez notifikáciu, ktorá sa zobrazí po pripojení k oficiálnej nabíjačke od Huawei.

Prvý test nabíjania. Začiatok nabíjania na úrovni 10 %, štandardné nabíjanie:

  • po 10 minútach – 39 %
  • po 20 minútach – 67 %
  • po 30 minútach – 90 %

Druhý test nabíjania. Začiatok nabíjania na úrovni 20 %, Turbo nabíjanie:

  • po 10 minútach – 60 %
  • po 20 minútach – 87 %
  • po 25 minútach – 97 %
Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro a nabíjačka, ktorá je súčasťou balenia

EMUI 13.1 bez Google služieb, avšak Google aplikácie som spustil

Huawei P60 Pro využíva nadstavbu EMUI 13.1, ktorá je založená na Androide 12. Google služby štandardne chýbajú, avšak do telefónu som si nainštaloval aplikáciu GBox, vďaka ktorej môžete v telefóne používať aplikácie od Googlu, ako sú Google Mapy, Google Fotky a ďalšie. Rovnako si môžete nainštalovať ďalšie aplikácie, ktoré sú touto aplikáciou podporované.

GBox funguje na princípe toho, že v telefóne vytvorí virtuálne zariadenie, ktoré obsahuje aj Google služby. Toto riešenie vďaka tomu dobre funguje na používanie niektorých Google aplikácií, avšak má svoje limity a napríklad Android Auto mi nefunguje ani cez GBox. Je škoda, že Huawei zatiaľ v Európe neponúka svoje riešenie na pripojenie k autu, Huawei HiCar.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro: Aplikácia GBox umožní používať (nielen) Google aplikácie. Všetky podporované Google aplikácie mi fungovali korektne. Android Auto zatiaľ nie je podporované a cez GBox nekomunikuje s automobilom

Aký je používateľský zážitok?

Hodnotiť celkový používateľský zážitok je pomerne náročné, nakoľko sa odlišuje v závislosti od používateľa a od toho, aké aplikácie používateľ využíva. Pre účely zhodnotenia však rozdeľme používateľov do dvoch kategórií:

  • pre ľudí, ktorí s telefónom najmä fotia, surfujú na internete a používajú komunikačné aplikácie ako Messenger a WhatsApp či sociálne siete – P60 Pro im ponúkne všetko, čo potrebujú
  • náročnejší používatelia, ktorí používajú desiatky aplikácií a chcú pripojiť smartfón k infotainment systému v aute, tí môžu v určitých situáciách natrafiť na určité obmedzenie

Osobne patrím do druhej kategórie a Huawei telefóny si viem vďaka obchodu Aurora Store a aplikácii microG nastaviť tak, aby som s nimi vedel žiť ako s primárnym telefónom. Avšak aj napriek tomu existuje ešte niekoľko málo obmedzení, ktoré sa mi zatiaľ nepodarilo prekonať – vyriešiť prepojenie s autom, aby som zrkadlil obraz z telefónu na displej auta, či spojazdniť aplikáciu App in the Air na sledovanie letov.

Vďaka aplikácii GBox však môžem sledovať YouTube cez oficiálnu aplikáciu, používať Google Mapy aj s prihlásením, zálohovať fotky do Google Fotiek či komunikovať s divákmi na našom YouTube kanáli cez YouTube Studio. Toto všetko sú veci, ktoré som pri testovaní Huawei P50 Pro pred vyše rokom nebol schopný robiť. Pre úplnosť dodám, že bezkontaktné platby telefónom sú k dispozícii cez Curve Pay.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

Fotí excelentne

V čom Huawei P60 Pro jednoznačne exceluje, je fotenie. K dispozícii je trojitý zadný fotoaparát so 48 Mpx hlavným fotoaparátom, 13 Mpx ultraširokouhlým fotoaparátom a 48 Mpx teleobjektívom s 3,5× optikcým priblížením. Treba uznať, že Huawei vie stále vyrábať špičkové fotomobily.

P60-ka fotí jedným slovom fantasticky, čo potvrdilo aj moje porovnanie so Xiaomi 13 Pro a Honor Magic5 Pro. Podrobejšie sa mu budem venovať v samostatnom článku, avšak galériu porovnávacích fotiek si môžete v kompletnej verzii a v plnej kvalite stiahnuť z môjho úložiska OneDrive už teraz.

Huawei P60 Pro má výborné podanie farieb, zachytáva množstvo detailov a má ešte lepší teleobjektív ako Magic5 Pro. Výborné výsledky dokáže zachytiť aj v režime 10× a to napriek tomu, že optické priblíženie ponúka na úrovni 3,5×. Povedal by som, že ide o najlepší 3× teleobjektív z hľadiska fotenia v režime 10× na trhu.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

Hlavný fotoaparát ponúka variabilnú clonu, ktorá sa podľa potreby nastavuje automaticky, alebo si ju môžete manuálne prispôsobiť v profesionálnom režime. Na rozdiel od konkurencie, ktorá ponúka 2 stupne nastavenia clony, ponúka Huawei až 10 nastavení clony. Ide o technológiu, s ktorou prišiel Huawei Mate 50 Pro.

S telefónom som nafotil desiatky fotiek a k výsledku nemám pripomienky. Objavili sa iba 2 scény, ktoré by som mierne zoptimalizoval z hľadiska spracovania obrazu – na jednej scéne telefón nesprávne spracoval zuby, ktoré boli nereálne biele (táto chyba sa však nezopakovala, hoci som sa ju pokúsil reprodukovať). V prípade druhej scény by som zoptimalizoval podanie nočnej oblohy, ktoré bolo viac modré ako skutočnosť – opäť sa mi ju nepodarilo reprodukovať.

Z praktického hľadiska ešte jeden poznatok – pohyblivé objekty odporúčam fotiť v manuálnom režime a s manuálnym nastavením rýchlosti uzávierky. Alternatívne môžete vyskúšať režim Momentka. Záznam videa je k dispozícii až v 4K pri 60 fps. Kvalita záznamu je výborná, akurát pri zoomovaní je viditeľné prepnutie sa z hlavného fotoaparátu na teleobjektív.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Zhodnotenie telefónu
  2. Galéria fotiek, ktoré odfotil testovaný telefón + verdikt a technické parametre

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit