Emócie prezentuje v zvukovej forme.

Nová aplikácia Facing Emotionsuľahčiť život zrakovo postihnutým. Rozoznáva totiž emócie ľudí a prezentuje ich do zvukovej podoby. Človek, ktorý nemôže vidieť usmiatu alebo smutnú tvár, tak dokáže takýmto spôsobom zistiť, v akej nálade je osoba v jeho blízkosti, s ktorou sa rozpráva. Aplikácia tak do určitej miery zlepšuje neverbálnu zložku komunikácie aj nevidiacim.

Facing Emotions funguje iba na zariadení Huawei Mate 20 Pro. Využíva zadné kamery na skenovanie tváre osoby, s ktorou nevidiaci hovorí, a identifkáciu prvkov tváre, ako sú oči, nos, obočie a ústa vo vzťahu k sebe navzájom.

Umelá inteligencia potom spracováva identifikované emócie do zvuku, ktorý sa dá počuť cez telefón alebo v slúchadle. Analýza prebieha v reálnom čase a v offline režime. Okrem umelej inteligencii má na tom zásadný podiel najmä výkonný procesor s duálnou neurónovou jednotkou, ktorým je Mate 20 Pro vybavený.

Rozhranie aplikácie Facing Emotions

Rozozná 7 emócií

Facing Emotions rozoznáva 7 základných emócií, ako je radosť, smútok, strach, hnev, prekvapenie, pohŕdanie či odpor. Zvuky, ktoré tieto emócie prezentujú, vytvoril nevidiaci skladateľ Tomasz Bilecki. Počas procesu vývoja aplikácie jej tvorcovia zistili, že ľudia so zrakovým postihnutím by v preferovali handsfree riešenie, aby mali voľné ruky, ktoré často používajú na navigáciu alebo držanie paličky.

Ako súčasť kampane preto dizajnér Janek Kochanski vyvinul špeciálny držiak pre Mate 20 Pro, ktorý je možné vytlačiť pomocou 3D tlačiarne a ktorý uľahčuje zrakovo postihnutým ľuďom používať nielen aplikáciu, ale aj telefón vo všeobecnosti. Špeciálne 3D držiaky sú vo forme podkladov pre 3D tlač k dispozícii pre každého na webovej stránke shapeways.com.

Aplikáciu sme otestovali v redakcii a hoci nefunguje so 100% spoľahlivosťou, ide o zaujímavý nápad, ktorý sa môže v budúcnosti vylepšovať a reálne pomáhať nevidiacim. Aplikáciu si stiahnete z Google Play alebo App Gallery.

App Store

Aplikácia Facing Emotions v Obchode Play

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Vypočujte si, ako znie polárna žiara: Hudbu vytvorila umelá inteligencia, zahral ju viedenský orchester

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit