Umelá inteligencia patrí v súčasnosti k najskloňovanejším pojmom v oblasti mobilných technológií.

Najaktívnejším výrobcom smartfónom z hľadiska využívania umelej inteligencie je jednoznačne Huawei. Ten v októbri 2017 predstavil prvý procesor so zabudovanou neurónovou jednotkou a minulý rok oznámil jeho druhú generáciu.

A hoci je pre bežného používateľa najviditeľnejší prínos umelej inteligencie pri fotení, Huawei zabudoval AI aj do ďalších funkcií. Výrobca tieto funkcie zdôraznil v tlačovej správe, ktorú sme my doplnili aj o naše reálne poznatky, aby ste mali lepší prehľad o tom, aký je ich prínos na Slovensku.

Zdroj: TOUCHIT

Kirin 980 s druhou generáciou neurónovej jednotky

Sprievodca na cesty

Huawei integroval do svojej nadstavby EMUI aplikáciu prekladača Microsoft Translator, ktorý je optimalizovaný tak, aby využíval umelú inteligenciu. Umožňuje obrazové, písané aj zvukové preklady. Funguje aj bez pripojenia do internetu, najskôr si však musíte stiahnuť žiadané jazyky do offline režimu. V ponuke je aj slovenčina. K dispozícii je tiež zabudovaný vizuálny prekladač v aplikácii Fotoaparát. Ten funguje priamo offline, neobsahuje slovenčinu.

Môžeme potvrdiť, že prekladač v telefóne je užitočná funkcia, avšak tento nástroj môžete využívať aj v zariadení bez umelej inteligencie. Tá možnože prináša určité optimalizácie a vylepšenia, počas bežného používania sme ich však výraznejšie nepocítili. Podľa našich informácií bola umelá inteligencia vytrénovaná s dôrazom na preklady z čínštiny do angličtiny a naopak. Faktom je, že bez ohľadu na použité jazyky, nie všetky preklady sú úplne správne a je jedno, či používate prekladač v telefóne s umelou inteligenciou alebo bez nej.

Funkcia HiVision takisto dokáže rozpoznať vybranú kultúrnu pamiatku. Smartfón vám o nej prezradí všetko podstatné. Táto funkcia je aktuálne dostupná pre monumenty v 15 krajinách sveta. Párkrát sme ju použili aj v redakcii a pokiaľ sme boli v krajine, ktorú má funkcia v databáze, fungovala pomerne dobre. Horšie to bolo, keď nám v Miláne hovorila, že sa dívame na Víťazný oblúk z Paríža.

Pokiaľ vás rozpoznávanie okolitých objektov zaujalo a nemáte telefón od Huawei, skontrolujte si v Obchode Play, či je vaše zariadenie kompatibilné s aplikáciou Google Lens. Tá funguje podobne, má väčšiu databázu objektov a takisto využíva umelú inteligenciu – avšak nie priamo vo vašom telefóne.

Využitie umelej inteligencie pri offline preklade

Inteligentné nakupovanie

HiVision uľahčuje online nakupovanie s použitím fotoaparátu. Funguje to jednoducho – namierte zadný fotoaparát na objekt vášho záujmu a umelá inteligencia automaticky rozpozná a vyhľadá eshopy, v ktorých je produkt k dispozícii. Nákup daného produktu je tak otázkou niekoľkých ťuknutí. Aktuálne je táto funkcia prepojená s viac ako 200 globálnymi online obchodmi a približne stovkou značkových internetových predajní. Dohromady tak dáva spotrebiteľom možnosť vybrať si z viac ako 120 miliónov nákupných položiek.

Nakupovanie pomocou HiVision je zaujímavá technológia. Umelá inteligencia nie vždy rozpozná snímaný produkt správne. Z praktického hľadiska nás viac mrzí absencia slovenských obchodov v ponuke služby. Z tohto hľadiska je funkcia u nás prakticky nepoužiteľná – resp. ocení ju malá skupina nadšencov, ktorí často objednávajú zo zahraničia z obchodu Amazon.

Nakupovanie pomocou umelej inteligencie. V tomto prípade AI správne rozpoznala predmet. Odporúča však obchody, ktoré nie sú pre Slováka vhodné

Strážca kalórií

Ak patríte k tým, ktorí si strážia váhu, oceníte funkciu merania kalórií. Nasmerovaním fotoaparátu na jedlo sa automaticky zobrazí jeho odhadovaná energetická hodnota. Funkcia je založená na schopnosti umelej inteligencie rozpoznávať predmety a teda aj jedlo, no vie zohľadniť aj veľkosť porcie. Počítadlo kalórií v rámci HiVision v súčasnosti rozpoznáva viac ako 100 rôznych potravín a jedál.

Toto je zábavná funkcia, ktorá funguje aj u nás. Párkrát sme ju použili na ohúrenie kamarátov, avšak presnosť odhadu kalórií sme podrobne netestovali. Pri rýchlom porovnaní kalorickej hodnoty čokolády však údaje funkcie zodpovedali tomu, čo bolo na obale. Problémom však môže byť správne rozpoznanie predmetu.

Ak AI správne rozpozná predmet, dokáže ponúknuť pomerne presné informácie o kalóriách

Fotoštúdio priamo v telefóne

Ďalšou vychytávkou je Master AI, automatická optimalizácia kompozície fotografie, ktorá je súčasťou nastavenia fotoaparátu. Využíva umelú inteligenciu k rozpoznaniu predmetov a krajín, a dokáže tak premeniť – bez nutnosti akýchkoľvek ďalších manuálnych zásahov – aj amatérsky záber na umelecké dielo.

Pri fotení sa s umelou inteligenciou stretnete najčastejšie a to aj v prípade konkurenčných značiek. Optimalizácia kompozície fotografie niekedy spôsobuje, že záber pôsobí neprirodzene. Výsledná fotka je však pekná, štýlová a ideálna na sociálne siete bez ďalšieho upravovania. A o to práve ide. Umelá inteligencia sa v prípade Huawei Mate 20 Pro využíva aj na rôzne video efekty a tie sú skvelé.

V dnešných smartfónoch už pri fotení pomáha aj umelá inteligencia. Má aj iné využitie

Verdikt TOUCHIT

Umelú inteligenciu najčastejšie využívame pri fotení a natáčaní videa. Výborný koncept je aj funkcia na rozpoznávanie pamiatok, avšak v tomto smere musí Huawei zlepšiť databázu objektov. V prípade prekladačov sme si nevšimli výraznejší rozdiel medzi zariadením s umelou inteligenciou alebo bez nej. Nakupovanie pomocou AI je atraktívny nápad, avšak na Slovensku zatiaľ pre väčšinu používateľov nepoužiteľný kvôli absencii slovenských obchodov. Počítanie kalórií je dobrá funkcia, ak teda umelá inteligencia správne rozpozná daný objekt.

Je zrejmé, že umelá inteligencia v smartfónoch je ešte stále v plienkach. Aktuálne je na trhu k dispozícii iba druhá generácia procesora so samostatným neurónovým čipom a rovnako mladé sú aj jednotlivé služby, ktoré využívajú AI. Dá sa predpokladať, že počas nasledujúcich rokov sa budú zdokonaľovať samotné technológie a aj služby. Záblesky toho, čo nás čaká, môžete vidieť už dnes.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Umelá inteligencia v smartfónoch: Ako funguje a aké výhody prináša?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit