Nové technológie zlepšujú zážitok z používania smartfónov a uľahčujú niektoré aktivity.

Umelá inteligencia (AI, Artificial Intelligence) v smartfónoch je pojem, s ktorým sme sa prvýkrát stretli pred rokom a v blízkej budúcnosti budeme o ňom počúvať čoraz častejšie. Na to sa pripravte, ide o prirodzenú evolúciu technológií. A hoci vás môže pojem umelá inteligencia mierne desiť, najmä ak patríte medzi fanúšikov sci-fi žánru, nebojte sa. Váš telefón vám nebude rozkazovať, ani riadiť život.

Umelú inteligenciu pre smartfóny predstavil pred rokom Huawei. Jeho procesor Kirin 970 bol prvým na trhu s dedikovanou neurónovou jednotkou, ktorá sa stará o konkrétny typ výpočtov a pomáha tak procesoru a grafickému čipu s určitými činnosťami. Nasledovala jabĺčková spoločnosť, ktorá využíva AI pri identifikovaní tváre v rámci odomykania telefónu.

Dnes, o rok neskôr, má Huawei procesor Kirin 980 s neurónovou jednotkou druhej generácie a už o pár dní predstaví smartfóny radu Mate 20, ktoré ho naplno využívajú. O využití umelej inteligencie hovoria aj ostatní výrobcovia. Nie všetci využívajú procesory s neurónovou jednotkou, avšak pre určitý typ operácií to nie je ani nutné. A umelá inteligencia postupne prichádza aj do zariadení strednej triedy, priekopníkom v tomto smere je opäť Huawei so smartfónom Mate 20 lite.

Richard Yu, šéf mobilnej divízie Huawei, ukázal Kirin 970 charizmatickým spôsobom. Bol to prvý procesor s dedikovanou neurónovou jednotkou

Ako funguje umelá inteligencia v smartfóne?

Veľmi zjednodušene povedané, AI sa stará o určitý typ výpočtov, ktoré vylepšujú konkrétné funkcie smartfónov. V prípade telefónov s prémiovými procesormi je pre umelú inteligenciu určená samostatná neurónová jednotka, takže AI nekradne výpočtový výkon procesora a zároveň zvládne vykonávať naozaj komplexné operácie. Neurónová jednotka s umelou inteligenciou je pre tieto operácie navrhnutá a vytrénovaná, vďaka čomu dokáže napr. v reálnom čase identifikovať to, čo vidí fotoaparát telefónu a automaticky prispôsobovať nastavenie scény.

Nie všetky telefóny, ktoré využívajú umelú inteligenciu, majú samostatnú neurónovú jednotku. V takomto prípade prebiehajú výpočty priamo v procesore, ale opäť platí, že ide o algoritmy, pre ktoré bola umelá inteligencia trénovaná. Nedosahujú však takej komplexnosti ako procesory s neurónovou jednotkou. V praxi to znamená, že fotoaparát telefónu nedokáže rozpoznať také množstvo scén a objektov.

Jedno z prvých využití umelej inteligencie v smartfóne pri rýchlejšom offline preklade

S umelou inteligenciou sa najčastejšie stretnete pri fotení

AI prináša viacero praktických funkcií a drobných vylepšení. O mnohých z nich ani neviete, že ich má na svedomí práve umelá inteligencia, pretože výrobca na to neupozorňuje. To platí pre odomykanie telefónu tvárou v prípade jabĺčkových telefónov. Vy, ako používateľ, jednoducho iba vidíte výsledok, že vás telefón rozpoznal alebo nie.

S umelou inteligenciou sa bez ohľadu na výrobcu telefónu najčastejšie stretnete pri fotení. Množstvo dnešných smartfónov totiž využíva umelú inteligenciu na to, aby rozpoznali scénu a aplikovali vhodné nastavenie. Príkladom je zvýraznenie farby pri fotení zelene alebo modrej oblohy. Farby sú zvýraznené, čo síce trochu kazí vernosť podania scény, na druhej strane to vyzerá skvelo na sociálnych sieťach. Huawei P20 Pro dokáže rozoznať až 19 rôznych kategórií objektov. Sem patria okrem spomenutej zelene a oblohy aj domáci miláčikovia, text, ohňostroj, pódium či západ slnka. Idea je zrejmá – AI prispôsobí nastavenie fotoaparátu za vás a uľahčí vám tak tvorbu perfektnej fotky. Umelá inteligencia si pre tento účel naštudovala státisíce fotiek, aby dokázala navrhnúť perfektný výsledok.

AI tiež pomáha lepšie zachytiť scény s vysokým dynamickým rozsahom a to aj pri použití prednej kamery. Takisto vylepšuje fotenie portrétových fotografií s rozmazaným pozadím. Huawei ju využíva aj na vytvorenie pokročilej stabilizácie obrazu, vďaka ktorej môžete fotiť z ruky v noci alebo vytvoriť naozaj dobre stabilizované video bez použitia ďalšieho príslušenstva. Čínsky výrobca prezentoval na výstave IFA využitie umelej inteligencie v procesore Kirin 980 aj pri zmene pozadia scény počas záznamu videa, resp. pri detailnom sledovaní pohybu končatín. Všetko prebiehalo v reálnom čase.

Schopnosti umelej inteligencie sa prejavujú nielen pred stlačením spúšte fotoaparátu, ale často aj v spracovaní obrazu. Aj preto produkujú mnohé tohtoročné telefóny kvalitnejšie fotografie, hoci majú veľmi podobný hardvér ako predchodcovia. Máme na mysli viaceré tohtoročné vlajkové lode. S umelou inteligenciou sme sa stretli aj v novom Huawei Mate 20 lite. Schopnosti umelej inteligencie sa často odlišujú aj podľa toho, či mal daný telefón vo výbave dedikovanú neurónovú jednotku.

Huawei P20 Pro je aktuálne najlepším fotomobilom na trhu aj vďaka viacerým spôsobom využitia umelej inteligencie

Huawei ako líder v segmente mobilnej AI

Hoci sa využitie umelej inteligencie pri mobilnom fotení postupne stáva štandardom, Huawei je prakticky jediný výrobca, ktorý využíva AI aj inými spôsobmi. Na tohtoročnej výstave MWC v Barcelone napr. nechal umelú inteligenciu vo svojom smartfóne šoférovať automobily značky Porsche. Túto funkciu však momentálne koncovým používateľom neponúka. Zatiaľ.

Umelú inteligenciu využíva aj na zoradenie a kategorizovanie fotografií v albume podľa objektov, lokality či ľudí na fotkách. Áno, niečo podobné ponúka aj služba Fotky v každom Android telefóne, avšak tam majú celý proces na starosti výkonné dátové centrá. V prípade Huawei smartfónov prebieha celý proces priamo v telefóne. Neurónová jednotka v Kirine 980 dokáže spracovať 4 500 fotiek za sekundu!

AI sa v Huawei telefónoch stará aj o to, aby bežal systém Android a mobilné aplikácie neustále svižne a to aj po mesiacoch používania. Umelá inteligencia tiež dokáže v reálnom čase aktívne potláčať okolitý hluk počas telefonovania pre vyššiu kvalitu samotných hovorov. Alebo urýchľuje proces prekladu z cudzích jazykov. AI má takisto potenciál zlepšiť beh mobilných hier, podmienkou je, aby ich vývojári optimalizovali pre umelú inteligenciu od Huawei. Tá si totiž musí s aplikáciami rozumieť, aby z nich dokázala vyťažiť maximum.

Huawei nechal svoju umelú inteligenciu šoférovať Porsche. Takúto funkciu zatiaľ koncovým používateľom neponúka, ale kto vie…

Aká je umelá inteligencia v strednej triede?

Mate 20 lite je podľa spoločnosti Huawei prvým smartfónom v strednej triede, ktorý ponúka umelú inteligenciu. Faktom je, že AI funkcie už ponúkali aj jeho priami konkurenti, išlo však iba o fotografické funkcie. Mate 20 lite však využíva AI nielen pri rozpoznávaní scén a objektov, vylepšovaní rozmazaného pozadia a pri tvorbe portrétov či aplikovaní HDR pri fotení selfie fotiek, ale aj pri zvyšovaní kvality telefonického hovoru alebo pri automatickom kategorizovaní fotiek v galérii. Mate 20 lite tiež dokáže uľahčiť nakupovanie, táto funkcia je však prepojená s obchodom Amazon, čo na Slovensku väčšina používateľov asi nevyužije.

Ak by sa vám tieto funkcie málili, nezabúdajte, že sme iba na začiatku dlhej cesty. Mate 20 lite je prvý smartfón strednej triedy s pokročilým využitím umelej inteligencie a pokiaľ by vás zaujímalo, ako sa bude táto technológia uberať, tak nás sledujte počas najbližších týždňov. 16. 10. totiž Huawei predstaví vlajkové lode radu Mate 20 a tie nám jasne napovedia, čo ďalšie prinesie AI v smartfónoch.

S rôznymi využitiami umelej inteligencie prichádzajú aj ostatné spoločnosti. Aktívny je najmä samotný výrobca systému Android. Mnohé jeho funkcie však vyžadujú pripojenie do internetu, nakoľko výpočty neprebiehajú priamo v telefóne, ale v cloude. To platí pre funkciu Lens a aj pre najnovšie využitie umelej inteligencie, ktorá môže vo vašom mene telefonovať do reštaurácií a dohadovať rezervácie. Zatiaľ iba v angličtine.

Huawei Mate 20 lite je prvý smartfón strednej triedy s umelou inteligenciou

Prečítajte si aj:

Takto funguje umelá inteligencia v procesore Kirin 970, ktorý poháňa Huawei Mate 10 Pro

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit