Nová platforma zjednoduší vývojárom nahrávanie aplikácií do obchodov.

Čínski výrobcovia smartfónov vytvorili novú platformu Global Developer Service Alliance (GDSA). Tá má zjednodušiť vývojárom nahrávanie aplikácií do obchodov a potenciálne tak znížiť dominantné postavenie Googlu a jeho Obchodu Play. Na novinku upozornil portál Reuters.

Nie je náhoda, že jedným zo zakladajúcich členov novej platformy je Huawei. Ten aktuálne bojuje s absenciou Google služieb vo svojich budúcich telefónoch a snaží sa preto vytvoriť vlastný ekosystém služieb na čele s obchodom AppGallery. V tomto obchode sa však aj napriek snahám čínskeho výrobcu stále nenachádza množstvo pre používateľov dôležitých aplikácií.

Spomenutý problém by mohla vyriešiť platforma GDSA. Okrem Huawei stáli pri jej založení aj ďalší čínski výrobcovia – menovite Xiaomi, Vivo a Oppo. GDSA má umožniť automatické nahrávanie aplikácií a ďalšieho obsahu do obchodov spomenutých výrobcov. Vývojári teda nebudú musieť posielať aplikáciu do každého obchodu zvlášť, ale nahrajú ju iba jedenkrát.

Projekt sa aktuálne nachádza v rannom štádiu, takže pravdepodobne ešte chvíľu potrvá, dokedy uvidíme jeho reálny prínos. Platforma by mala začať fungovať od marca vo vybraných regiónoch, ako je Rusko, Španielsko, Thajsko či Vietnam.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Huawei v tom má jasno: Prioritou nie je Google, ale jeho vlastný ekosystém a služby

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit