Situácia sa však v budúcnosti zlepší.

Huawei v Barcelone predstavil druhú generáciu svojho skladateľného telefónu. Mate Xs vyzerá takmer na nerozoznanie od prvej generácie, avšak obsahuje viacero zlepšení, ktoré majú zabezpečiť zvýšenú odolnosť a životnosť telefónu. Podstatné detaily nájdete v tomto článku.

Mate Xs púta pozornosť nielen svojim konceptom, ale aj cenou, ktorá je 2500 eur. Je to naozaj veľa, avšak ako nám potvrdil Richard Yu, riaditeľ spoločnosti Huawei, čínsky výrobca je aj pri takto vysokej cene v strate a na každom jednom predanom kuse skladateľného telefónu Mate Xs prerobí.

Dôvody, prečo je výrobná cena tak vysoká, sú zrejmé – Mate X, resp. Mate Xs využívajú úplne nové technológie, takže je potrebné zaplatiť ich výskum a vývoj. Rovnako je potrebné zaplatiť materiály a komponenty, z ktorých je skladateľný smartfón vyrobený. Napríklad optický polyimid, ktorý chráni skladateľný displej, je trojnásobne drahší ako zlato.

Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs ponúka v rozloženom stave 8-palcový displej

K výrobnej cene je potrebné prirátať aj dopravu, marketing a maržu pre predajcov a razom sú skutočné náklady na predaj Mate Xs vyššie, ako je predajná cena 2500 eur – nech sa nám to zdá akokoľvek veľa.

Richard Yu v skupinovom rozhovore s našou redakciou a zahraničnými médiami takisto vysvetlil, že Huawei sa rozhodol uviesť Mate Xs na trh aj s vedomím, že z jeho predaja bude v strate. Huawei však podľa jeho slov chce prinášať inovácie na trh a vidí pridanú hodnotu skladateľných telefónov už teraz a preto ich predáva aj so stratou.

Yu predpokladá, že výrobné náklady aj cena skladateľných telefónov budú o 2 až 3 roky klesať a následne budú dostupné aj pre bežných používateľov, ktorí nie sú ochotní zaplatiť za telefón 2500 eur. Riaditeľ spoločnosti Huawei však využíva Mate Xs ako svoj primárny smartfón už teraz a podľa jeho slov mu prináša väčší osoh ako tradičné smartfóny.

Huawei Mate Xs

Prečítajte si aj:

Huawei Mate Xs oficiálne: Vylepšený skladateľný smartfón za 2500 eur bude aj na Slovensku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit