Huawei je čoraz viac ponorený do prebiehajúceho sporu medzi USA a Čínou.

Informácie z prostredia spoločnosti naznačujú možné problémy medzi Huawei a producentom čipov, ibaže čínsky výrobca má v pláne aj naďalej pokračovať vo svojom úspešnom ťažení. Najnovšie správy naznačujú, že čínsky gigant má v pláne predstaviť úplne nový čipset Kirin.

Či ním bude vlajkový model Kirin 985 alebo model Kirin 720, v tomto momente nie je jasné. Najpravdepodobnejším modelom čipsetu bude práve vlajkový Kirin 985 a podľa zdrojov sa ho skutočne zajtra dočkáme. Iné zdroje a pohrávajú aj s možným predstavením Kirinu 720. 

Richard Yu, šéf mobilnej divízie Huawei, ukázal Kirin 970 charizmatickým spôsobom. Bol to prvý procesor s dedikovanou neurónovou jednotkou

Kirin 720

Pokiaľ sa zajtra predstaví Kirin 720, pôjde pravdepodobne o čipset vyrábaný 10nm procesom. Aj keď tento proces nedosahuje hodnôt Kirinu 980 a jeho 7nm, oproti modelu Kirin 710 (12nm) pôjde o slušný upgrade. Čipset by mal obsahovať aj vlastnú jednotku NPU, ktorá sa používa pre funkcie AI a strojového učenia.

Kirin 985

Pokiaľ sú správy z prostredia TSMC a Huawei pravdivé, najpravdepodobnejším čipom na zajtrajšom predstavení bude Kirin 985. Práve tento model by sa mal použiť pri modelovom rade Mate 30. Neboli by sme prekvapení, keby Huawei zajtra predstavil aj celkom nový čipset radu 9xx a hodil tak rukavicu do ringu ostatným výrobcom. V situácii, v ktorej sa Huawei nachádza môžeme očakávať aj nejaké to prekvapenie. 30. mája sa dozvieme všetko podstatné.

Je možné, že to bude naposledy, čo uvidíme čipset od Huawei, ktorý má jadrá založené na architektúre ARM. Pokiaľ sa tak naozaj stane, spoločnosti môže trvať roky, pokým nájde náhradu.

Zdroj: GizmoChina

Prečítajte si aj:

Kauza Google vs. Huawei: Mám si kúpiť smartfón Huawei? Alebo ho radšej čo najskôr predať?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.