Huawei nemôže bez firmy ARM vyrobiť svoj vlastný procesor.

Huawei zažíva hororové obdobie. Americká vláda umiestnila čínsku spoločnosť na čiernu listinu, ktorá jej zakazuje spoluprácu s americkými spoločnosťami.

V súvislosti s týmto zákazom sa najčastejšie spomína obmedzenie zo strany Googlu, ktorý začne Huawei blokovať od 19. augusta 2019 a v jeho budúcich zariadeniach mu tak znemožní používať Android so službami od Googlu. Ak sa situácia nezmení, Huawei príde aj o úzku spoluprácu pri príprave aktualizácií a o certifikáciu zariadení priamo od Googlu.

Medzi americké spoločnosti, ktoré musia dodržiavať americké zákony a musia tak prerušiť spoluprácu s Huaweiom, patrí aj Intel, NVIDIA, Qualcomm, Broadcom či Microsoft. Znamená to, že Huawei má v aktuálnej situácii veľké problémy z hľadiska výroby notebookov. A výrazné komplikácie môže mať aj jeho biznis so smartfónmi.

Hlavným problémom v prípade smartfónov už nie je obmedzenie zo strany Googlu. To môže Huawei obísť pomocou vlastného operačného systému alebo použitím verejne dostupných knižníc Androidu. Čínskeho výrobcu však najnovšie začala blokovať aj firma ARM, ktorá Huaweiu licencuje architektúru procesorov.

V praxi to znamená, že bez spolupráce s touto firmou nemôže Huawei vyvíjať budúce procesory Kirin, ktoré sú základom jeho smartfónov. Huawei bez procesoru nevyrobí smartfón, takže ak sa situácia s Amerikou nevyrieši, čínsky gigant bude musieť hľadať iné riešenie.

ARM je kriticky dôležitým partnerom aj pre ostatných výrobcov smartfónov a to vrátane Samsungu. A hoci firma sídli v Británii, jej architektúra obsahuje technológie, ktoré pochádzajú z Ameriky a z toho dôvodu musela prerušiť spoluprácu.

Huawei na vzniknutú situáciu reagoval slovami, že si váži úzku spoluprácu s partnermi a chápe tlak, ktorý sa na nich teraz vyvíja v súvislosti s politickými rozhodnutiami Ameriky. Huawei si je však istý, že sa túto situáciu podarí vyriešiť, aby mohol aj naďalej prinášať špičkové technológie a produkty.

Zdroj: Android Central

Prečítajte si aj:

Kauza Google vs. Huawei: Mám si kúpiť smartfón Huawei? Alebo ho radšej čo najskôr predať?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit