Multimediálne reproduktory sú ideálne na jednoduchý spôsob, ako počúvať hudbu, no väčšinou potrebujete počítač alebo smartfón.

Tento reproduktor však pridáva k Bluetooth a AUX pripojeniu aj Wi-Fi. Vďaka tomu sa stáva úplne nezávislým na počítači a hudbu si na ňom môžete púšťať priamo cez vašu domácu internetovú sieť.

SoundTouch 10 je kompaktný model, ktorý svojím výkonom ozvučí aj poriadne veľkú obývačku. Preto je vhodný nielen ako doplnok k TV alebo náhrada za rozmerovo väčšie domáce kino. Podporuje internetové hudobné služby a takisto tradičné vysielanie hudby z počítača alebo telefónu. A to všetko s napojením na vaše aktuálne knižnice vo forme adresára alebo hudobnej knižnice na vašom sieťovom úložisku.

Možnosti a nastavenie

Reproduktor má na vrchu ovládanie vstupov a hlasitosti. Medzi základným prepínaním režimu Bluetooth a káblového AUX prepojenia si vyberáte prostredníctvom samostatného tlačidla. Toto riešenie je vhodné, keď je reproduktor pripojený napríklad k TV alebo hernej konzole. Hudbu z počítača prehrávate aktivovaním Bluetooth. Šesť tlačidiel slúži na priame aktivovanie predvolieb. Tie je potrebné nastaviť cez počítačovú aplikáciu pre Windows alebo macOS alebo z aplikácie pre Android alebo iOS. Potom sa stlačením priamo prepnete napríklad na Spotify alebo Deezer či priamo na internetové rádiá. Na zadnej strane je microUSB a audiokonektor. MicroUSB konektor slúži na prvotné nastavenie reproduktora cez počítačovú aplikáciu. Týmto spôsobom do neho nahráte informáciu o vašej Wi-Fi sieti. V programe je kompletný sprievodca vytvorením nového účtu a proces je naozaj jednoduchý. Počas prihlasovania reproduktora k službám bude treba povoliť prístup k vašim účtom. Takisto otázka zadania mena a hesla. Ďalej sa nám páčili internetové rádiá, ktoré sa dajú pridávať podľa žánru alebo krajiny. Okrem hudobných staníc si pokojne pridajte niektoré vaše obľúbené slovenské rádio. V prípade streamovacích služieb sa dajú skladby z vašich zoznamov odoberať. To sa realizuje cez počítačovú alebo smartfónovú aplikáciu. Tú využijete na nastavenie nových zdrojov hudby. Priradenie sa vykoná dlhým stlačením vybraného tlačidla na reproduktore s číslom. Následne sa aktuálne hudobné rádio priradí na túto voľbu.

Mobilná aplikácia s výberom zdrojov hudby

Reproduktor

Bose SoundTouch 10 nemá vlastný akumulátor, je viac koncipovaný ako multimediálny reproduktor, než prenosný. Na jeho plné využitie sa odporúča pripojenie k Wi-Fi sieti. Prehrávanie cez Spotify stratí síce taký komfort ako pri ovládaní cez Bluetooth, no ide o to, aby sa hudba prehrávala automaticky. Môžete skladbami prechádzať cez program v počítači, ale nedá sa posúvať skladba. To je detail, pretože potom môžete priamo používať iný režim párovania a mať tak reproduktor spojený na priamo. Ocenili sme výhodu v tom, že si z vašich zoznamov skladieb vytvoríte domácu rádio stanicu.

Na prednom paneli sú indikátory, ktoré zobrazujú stav reproduktora. Výhodou je, že biele LED diódy nie sú rušivé. Reproduktor pritom funguje bez akýchkoľvek problémov.

Práve toto sme si po celú dobu všímali. Vyrobiť reproduktor, s ktorým stratíte mnoho času konfigurovaním, to dokáže veľa výrobcov. Tu išlo všetko ako po masle, a to aj v prípade, že sme testovali všemožné situácie. Napríklad simultánne pokusy o párovanie z PC alebo mobilu, prípadne pokusy spojiť ho s Bluetooth a zároveň konfigurovať cez počítač internetové rádiá. Jediný problém predstavovalo párovanie s BT cez počítač. To ale pripisujeme operačnému systému Windows. Totiž Windows 8 a vyššie majú funkciu automatického pripojenia k zariadeniu. Spárovaný reproduktor k počítaču sa nám ale neporadilo pripojiť. Cez Android táto možnosť prebehla okamžite.

V balení je diaľkové ovládanie, nie je tak treba všetko ovládať cez tlačidlá na reproduktore. Na ovládaní sú identické ovládacie tlačidlá až na dve nové. Tie slúžia práve na pridávanie hudby do vašich zoznamov skladieb. Počúvate hitparádu na Spotify a zapáči sa vám nejaká pesnička? Stačí ju tlačidlom „lajknúť“ alebo v prípade opačného názoru druhým tlačidlom odobrať zo zoznamu skladieb.

Reproduktor SoundTouch 10 s diaľkovým ovládaním

Hudba

Hudobní nadšenci budú možno spočiatku skeptickí pri pohľade na mono reproduktor. Bose však neraz ukázalo, že dokáže robiť hudbu aj s jedným meničom. A to nielen tak hocijakým. Zvuk z tohto širokospektrálneho meniča by mohli závidieť iné stereo modely. V zadnej časti je vidieť výduch z basového tunela. Až prekvapivo dobre v sebe kombinuje podanie stredov a výšok. Basy sa dajú nastaviť na detailnej stupnici, čím si vytvoríte presne taký zvuk, aký požadujete. Pri maximálnom nastavení basov vôbec nešlo o prehnaný efekt. Takto ho vlastne nastavil výrobca a aj keď sme z nich ubrali, po chvíli sme sa vrátili na pôvodné nastavenia, teda plnú a nezníženú reprodukciu basov. Takisto nás prekvapila ich výborná dynamika. Skrátka a dobre, toto je reproduktor pre náročných. Cena presne odpovedá možnostiam a kvalite zvuku reproduktora.

Hodnotenie

+ pripojenie na Wi-Fi, jednoduchý spôsob nastavenia, internetové rádiá, podpora Spotify, Deezer, sieťového úložiska a vlastných skladieb v PC

Zapožičal: BaSys
Cena: 230 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

9.0 Internetový reproduktor

Bose SoundTouch 10 je výborné riešenie pre milovníkov internetového rádia a domáceho počúvania hudby. Silnou stránkou je možnosť predvoliť si rôzne zdroje hudby a potom ich len aktivovať. Reproduktor je po zapnutí takmer okamžite pripravený, takže komfort celkového používania sa podobá na multimediálne zariadenie a nie niečo, čo sa dá spravovať len cez počítač. Kvalita zvuku je super, nám sa páčila aj kompaktná stránka tohto modelu.

  • Vyhotovenie 9
  • Kvalita zvuku 9
  • Cena 9

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.