Spoločnosť General Motors ešte neuverejnila všetky podrobné informácie o tejto novinke, no postupne sa to kryštalizuje a na svetlo sveta vychádza čoraz viac dôležitých čísiel.

Všetky základné informácie o tomto elektrickom tanku nájdete v našom staršom článku – TU. Aktuálne boli zverejnené ďalšie údaje, nakoľko Hummer EV prechádza rôznymi testami a GM muselo poskytnúť pár údajov pre EPA (Agentúra pre ochranu životného prostredia – USA).

Hummer EV
Hummer EV

Nás zaujali hlavne tri fakty, ktorými sú – kapacita batérie, hmotnosť batérie a deklarovaný dojazd + účinnosť. Ak ste to náhodou nepostrehli, tak elektrický Hummer EV nezostáva svojim predchodcom veľkým dlžníkom, teda až na elektrický pohon, nakoľko ide o rovnako masívneho mastodonta, ktorý bude vždy a všade vytŕčať z davu (..a parkovacích miest). Hummer EV bude podľa najnovších informácií disponovať batériou s kapacitou 212,7 kWh, ktorá má hmotnosť neuveriteľných 2923 lbs, teda 1325 kilogramov! Takúto hmotnosť majú niektoré menšie európske automobily – celkovú hmotnosť.

A celková pohotovostná hmotnosť tohto monštra? 9063 lbs, teda neskutočných 4111 kilogramov! V našich reáliách to znamená, že by ste na šoférovanie tohoto vozidla potrebovali vodičské oprávnenie skupiny „C“, ktoré zodpovedá vozidlám nad 3,5t. Okrem toho je zaujímavosťou, že elektrický model je ťažší ako pôvodný Hummer H1 (hmotnosť cca. 3428 kg) alebo H2 (hmotnosť cca. 3001 kg).

Hummer EV
Hummer EV

Je zjavné, že efektivita nebude najsilnejšou stránkou tohoto „eko“ elektromobilu, čo potvrdila aj EPA, pričom jednoznačne poznamenala, že konkurenti sú na tom podstatne lepšie, napr. Rivian R1T Launch Edition alebo Ford F150 Lightning. Nie však z pohľadu dojazdu, v tom bude dominovať Hummer EV. Horšie je na tom hlavne v rámci účinnosti, ktorá v priemere dosahuje iba 47 MPGe, zatiaľ čo napr. Rivian R1T dosiahol okolo 70 MPGe

Treba však poznamenať, že konkurenti sú o niečo menší, podstatne ľahší, a taktiež majú aj menšie batérie (Rivian – 128,9 kWh / Ford F150 – 131 kWh). Hummer EV s 212,7 kWh batériou ponúkne dojazd približne 350 míľ, no podľa výpočtov EPA to bude o niečo menej, približne 329 míľ, teda 529 kilometrov, čo je stále skvelý údaj a my by sme boli veľmi radi, keby sa tento „skromný“ elektromobil objavil aj na našom trhu. Oficiálny predaj tu asi nebude, ale v rámci súkromného dovozu by to šlo.

Hummer EV
Hummer EV

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE