Spoločnosť TomTom (TOM2) zverejnila výsledky svojho prieskumu Traffic Index 2016.

Prieskum hovorí o úrovni dopravných zápch v mestách po celom svete. Po prvýkrát sa pritom stalo, že do rebríčka sledovaných miest sa dostala aj Bratislava. Naše hlavné mesto sa celosvetovo umiestnilo na 148. mieste z celkovo 295 hodnotených miest. V rámci Európy je Bratislava v rebríčku 142 hodnotených miest na 76. mieste.

O výsledkoch tejto štúdie sme sa rozprávali s Róbertom Červenákom, ktorý zastupuje spoločnosť TomTom na Slovensku. Z nášho rozhovoru sme nakrútili aj nasledujúce video.

Ako sme sa dozvedeli, celková úroveň tzv. dopravnej kongescie v Bratislave dosahuje 24 %. To znamená, že vodiči pri priemernej ceste strávia na ceste o 24 % viac času, ako keby boli cesty úplne voľné. Len na porovnanie, vodiči vo Viedni (28 %), Prahe (27 %) i Brne (27 %) sú na tom celkovo o niečo horšie. Iná je však situácia v ranných a večerných špičkách. Vodiči, ktorí autom prichádzajú do Bratislavy, resp. večer z nej odchádzajú, strávia na cestách 117 hodín ročne navyše. Po prepočte to znamená, že v aute kompletne presedia takmer 5 dní za rok. Opäť na porovnanie – v Prahe je to 114 hodín, vo Viedni 106 hodín a v Brne 101 hodín. Výpočet tejto doby opäť vychádza z toho, koľko by trvala cesta, keby boli cesty voľné.

TomTom-GO_web2016_3_nowat

Cestovanie v dopravných špičkách pripraví vodiča v Bratislave priemerne o 30 minút denne. Poznáme aj detaily, kedy je dopravná špička najvyššia. Deje sa tak medzi 8. a 9. hodinou rannou, a to v utorok a v stredu (kongescia 57 %), o niečo lepšie je to v pondelok (51 %) a vo štvrtok (49 %). Najpokojnejší je na bratislavských cestách v rannej špičke v piatok (37 %). Večerné dopravné špičky v Bratislave sú najhoršie v stredu medzi 17. a 18. hodinou (56 %) a v piatok medzi 16. a 17. hod. (55 %). Ale ani v ostatné dni nie je situácia večer ružová. Z údajov je zrejmé, že k významnejšiemu zhoršeniu dopravnej situácie došlo vo večerných dopravných špičkách, ostatné údaje sa v priebehu rokov menia iba mierne.

Doprava v globálnom pohľade stúpa

Úroveň dopravných zápch v globálnom pohľade vzrástla o 13 %. Zatiaľ čo v Severnej Amerike hustota dopravy vzrástla o 17 %, v Európe iba o 2 %. Pripisuje sa to na vrub ekonomickému rastu v Severnej Amerike a ekonomickej depresii v časti Európy. Napr. úroveň dopravy sa v Taliansku a Španielsku znížila.

Tomtom510 01_web2016_3_nowat

 

Ako poraziť dopravné zápchy?

Robert Červenák k výsledku štúdie uvádza: „TomTom Traffic Index vydávame každoročne preto, aby sme pomohli vodičom, mestám i orgánom zodpovedným za plánovanie dopravy porozumieť tomu, ako sa úroveň zahustenia dopravy vyvíja. A hlavne, aby sme im pomohli situáciu zlepšovať. Naozaj nám záleží na tom, aby každý premýšľal o tom, ako skrátiť čas, ktorý vyplytváme na každodenných cestách a aby si každý uvedomil, že musí prispieť svojím dielom. Keď len päť percent z nás zmení svoje cestovné plány, zlepšíme prejazdnosť hlavných ťahov až o 30 %! Spoločne sa môžeme podieľať na tom, aby sme dopravné zápchy obmedzili.

GrafDopravy_web2016_3_nowat

Uvedené dáta TomTomu tak môžu využiť dopravné úrady a správne inštitúcie na to, aby lepšie riadili dopravu najmä v špičkách. Treba navrhnúť firmám múdrejšie plánovať pracovný čas, aby umožnili zamestnancom vyhnúť sa cestovaniu v čase, keď je doprava najhustejšia.

Riešenie je možné aj na poli technologickej výbavy. Najnovšie navigátory so službou TomTom Traffic zbierajú informácie o doprave každých 30 sekúnd. Môžu to byť informácie z pripojených navigácií, mobilných telefónov, tzv. fleetové autá a pod.

 Navigátor TomTom Go 5100 v sebe obsahuje aj funkciu LIVE na hlásenie dopravnej situácie

Navigátor TomTom Go 5100 v sebe obsahuje aj funkciu LIVE na hlásenie dopravnej situácie

Po spracovaní sa dopravné informácie dostávajú do pripojených navigačných prístrojov každé 2 minúty. Navigátor pritom môže preplánovať cestu tak, aby sme sa vyhli preplneným cestám. Takto je možné dostať sa do cieľa rýchlejšie pre všetkých. Najnovšie TomTom navigátory pritom obsahujú aj SIM kartu na jednoduchý príjem a odosielanie údajov. Všetky nazbierané údaje sa pritom spracovávajú anonymne.  O test takéhoto typu navigátora sme požiadali a zverejníme naše poznatky.

Funkcia TomTom LIVE je dôvod, prečo používať navigáciu aj pri pohybe na notoricky známych trasách. Vyhnete sa dopravnej zápche

Funkcia TomTom LIVE je dôvod, prečo používať navigáciu aj pri pohybe na notoricky známych trasách. Vyhnete sa dopravnej zápche

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.