Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Microsoft ako expert v oblasti hybridného cloudu uvádza úplne nový Windows Server 2016, ktorý je vôbec prvým hybridným serverovým operačným systémom a umožňuje priame a jednoduché prepojenie s cloudom Microsoft Azure.

Spôsoby podnikania sa v súčasnej dobe menia tak rýchlo, že firmy sa často iba s problémom prispôsobujú potrebe neustále inovovať a reagovať na nové trendy. Držať krok s najlepšími pritom nemusí byť až také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá. Riešenia ako hybridný cloud už dnes umožňujú firmám byť na pulze doby bez neustálych masívnych investícií do IT.

Kombinácia starého a nového

Nie všetky firmy sú v súčasnosti pripravené na úplný prechod na cloud. Dôvodov je pritom hneď niekoľko. Môže ísť napríklad o spoločnosti so zložitou IT infraštruktúrou a zastaranými aplikáciami, ktoré nie je možné presunúť do cloudu alebo im prechod na cloud neumožňuje sieťová odozva, obmedzenia dátovej priepustnosti či iné regulácie. Prípadne môže ísť o firmy, ktoré potrebujú mať nad svojou infraštruktúrou úplnú kontrolu a možnosť konfigurovať si ju veľmi špecificky.

Práve takéto spoločnosti môžu z hybridného cloudu vyťažiť najviac. Ten totiž umožňuje kombinovať výhody cloudu a lokálneho datacentra. Firma môže používať cloud napríklad na zálohovanie svojich dát, prípadne do neho migrovať len niektoré aplikácie a ostatné dáta môže mať uložené na svojich serveroch, či v dátovom centre iného poskytovateľa hostingu a všetko to kontrolovať z jedného miesta. Firmy si tiež môžu vytvárať aplikácie, ktoré dokážu využívať vlastné, no aj cloudové zdroje alebo vyhľadávať už hotové aplikácie v ekosystéme Azure.

„Hybridný cloud nie je len trend, ale realita pre všetky spoločnosti. Cloudová inteligencia pomáha našim zákazníkom transformovať ich biznis. V minulosti, ak ste si vytvorili dashboard, trvalo niekoľko týždňov, kým sa v ňom prejavili zmeny. V dnešnej dobe ale týždne nemáte. Preto sa presúvame z historickej analytiky k rozhodnutiam založeným na dátach získaných v reálnom čase a strojovom učení, ktoré umožňujú efektívnejšie predpovede,” hovorí James Staten, generálny riaditeľ pre Cloud a Enterprise v spoločnosti Microsoft.

hybridne_it_web2016_3_nowat

Výhody hybridného cloudu v skratke:

 Konzistentnosť riešenia naprieč firemnou infraštruktúrou a cloudom vďaka známym nástrojom a systémovým zdrojom

 Výkon a bezpečnosť na najvyššej úrovni v dátovom centre i v cloude

 Flexibilita pri meniacich sa potrebách a nárokoch firmy

 Schopnosť okamžite dodať potrebné systémové zdroje

Hybridný cloud s Windows Server 2016

Práve z výhod hybridného cloudu budú môcť ťažiť zákazníci používajúci Windows Server 2016. Táto edícia je totiž prvým hybridným serverovým operačným systémom a umožňuje priame a jednoduché prepojenie s cloudom Microsoft Azure. Systémoví administrátori tak dostávajú možnosť spravovať svoju lokálnu aj cloudovú infraštruktúru jednoducho a rýchlo z jedného miesta.

Vďaka silnému prepojeniu nového Windows Serveru 2016 a Azure sa dajú výhody hybridných riešení jednoducho využiť napríklad v oblasti ukladania, zálohovania i obnovy dát, ktoré so sebou prinášajú vyššiu efektivitu a často aj nižšie náklady na prevádzku.Nová edícia serverového operačného systému prináša tiež zabudovanú ochranu proti výpadkom, vďaka čomu zvyšuje dobu nepretržitej prevádzky a tiež zvyšuje odolnosť voči strate dát. Windows Server 2016 výrazne zlepšuje pružnosť IT vďaka možnosti presúvať aplikácie pomocou virtuálnych strojov a kontajnerov do cloudu a možnosti vybudovať si vlastné kapacity dátového úložiska.

Okrem toho sa nový systém vyznačuje pokročilými funkciami na zlepšenie ochrany systému aj dát a zlepšuje efektivitu i produktivitu. Štandardnou súčasťou Windows Server 2016 je najnovší antivírusový systém Windows Defender a vďaka technológiám ako Secure Boot či Schielded Virtual Machines ponúka pokročilú ochranu pred útokmi či ochranu citlivých dát nezávisle na ich umiestnení.

„Naše bezpečnostné riešenia umožňujú zákazníkom jednoduchšie spravovať ich virtuálne stroje, servery a aplikácie v tomto hybridnom svete,“ konštatuje James Staten. Prechod na nový Windows Server 2016 zo starších verzií je veľmi jednoduchý a možno ho vykonať aj za plnej prevádzky bez výpadkov. Vďaka novým licenčným modelom, ktoré vychádzajú z evolúcie hardvéru, kde dochádza k presunu na vyššiu hustotu jadier namiesto zvyšovania hustoty procesorov, si firmy licencujú fyzické jadra procesorov. Pre porovnanie, cena licencií 16 jadier vo Windows Server Datacenter a Standard Edition bude rovnaká, ako 2 procesorové licencie odpovedajúce edícii Windows Server 2012 R2.