Úrokové sadzby na hypotékach sú na historických minimách, záujem o vlastnú strechu nad hlavou rieši aj preto čoraz viac ľudí a hypotéka je prostriedkom, ako si svoj sen o bývaní zrealizovať. Podľa štatistík ČSOB je priemerný vek žiadateľa o hypotéku 35 rokov, priemerná doba splácania 24,5 roka. Hypotéku si berú častejšie muži (67,5%) ako ženy.   

Ľudia si fixujú úroky na dlhšie obdobie

Nízke úrokové sadzby motivujú ľudí fixovať si ich na dlhšie obdobie. Podľa štatistík ČSOB 52% klientov si zvolilo 5-ročný fix, 3-ročné fixácie tvoria takmer 48 % a 1-ročných nie je ani 0,5 %. Pre klientov, ktorí uprednostňujú dlhodobú istotu a bezpečie máme pripravený 10-ročný fix za bezkonkurenčnú úrokovú sadzbu už od 2,8 %,“ zdôrazňuje Dáša Polláková, riaditeľka Odboru úverov pre retail a MicroSME ČSOB.

Bezplatné mimoriadne splátky hypotéky každý mesiac

Na zrealizovanie bezplatnej mimoriadnej splátky už netreba čakať na koniec fixu úrokovej sadzby. ČSOB ponúka už niekoľko rokov možnosť zrealizovať bezplatnú mimoriadnu splátku každý mesiac prostredníctvom mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking a počet ľudí, ktorí ju realizujú kontinuálne narastá. Mimoriadnu bezplatnú splátku cez ČSOB SmartBanking robia viac muži ako ženy (69%:31%), ľudia realizujúci takúto splátku sú najčastejšie z Bratislavského kraja (29%) a vo veku 39 rokov.csob_sk_Mimoriadna_splatka_hypoteky_nowatVedeli ste, že:

  • každý deň sa cez ČSOB SmartBanking uhradí v priemere 55 mimoriadnych splátok,
  • priemerná mimoriadna splátka cez mobilnú aplikáciu je 542 eur,
  • 72% ľudí robí mimoriadnu splátku cez smartphone v maximálnej výške – teda 1,5 % zo zostatku istiny.

Koľko vďaka mimoriadnej splátke cez ČSOB SmartBanking ušetríte:

Príklad:

Uhradením mimoriadnej splátky vo výške 300 €  človek usporí až 245 €, dobu splatnosti si môže skrátiť o 3 mesiace.

Reprezentatívny príklad platí pre hypotekárny úver so zostatkom 50 000 €, pri splatnosti 30 rokov, úrokovej sadzbe 2,00 % a výške mesačnej splátky 184,81 €.

Objem mimoriadnej splátky

CSOBGraf1_nowat

Zdroj: ČSOB

Mimoriadne splátky po regiónoch

CSOBGraf2_nowat

Zdroj: ČSOB

Najvyššiu hypotéku majú Bratislavčania, najnižšiu v Banskej Bystrici

Celoslovenským priemerom je podľa štatistík ČSOB hypotéka vo výške 52 656 eur. Rozdiely sú však v jednotlivých regiónoch. Jednoznačne dominuje Bratislava, kde je ekonomická sila obyvateľstva najväčšia, v hlavnom meste je priemerná výška hypotéky 71 885 eur. Naopak najnižšiu hypotéky majú obyvatelia Banskej Bystrice a okolia. V tomto regióne je priemerná hypotéka 43 566 eur.

CSOBGraf3_nowat

Zdroj: ČSOB

Regióny si poradie udržiavajú aj čo sa týka výšky mesačnej splátky. Priemerná splátka naprieč Slovenskom je vo výške 203 eur. Najviac splácajú obyvatelia bratislavského regiónu – 280 eur, najmenej ľudia žijúci v Banskej Bystrici a okolí – 177 eur za mesiac.

CSOBGraf4_nowat Hypotéka v ČSOB schválená už v rovnaký deň a bez poplatku

ČSOB zrýchľuje procesy schválenia hypotéky. Ak človek podá žiadosť do 15.00 h, hypotéku môže mať schválenú už v deň podania žiadostibez poplatku. ČSOB za klienta zariadi aj vklad záložného práva na kataster. Úroková sadzba je v ponuke od 1,95 % pre 3-ročný fix.

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.