Doktori túto chorobu prehliadli.

IBM Watson je systém, postavený na niekoľkých typoch neurónových sietí a iných technológiách umelej inteligencie. V minulosti vyhral vedomostnú súťaž Jeopardy a takisto pripravoval exotické jedlá. Najnovšie sa technológia využíva v lekárstve a univerzita v Tokyu informuje o jej prvých úspechoch.

Watson totiž úspešne diagnostikoval vzácnu formu leukémie a jeho diagnóza zachránila život 60-ročnej žene. Lekári túto chorobu v rámci vyšetrení prehliadli, avšak Watson potreboval na jej diagnózu iba 10 minút. Porovnal totiž genetické zmeny pacientky s databázou 20 miliónov poznatkov z výskumov. Výsledkom bola presná diagnóza a tomu prispôsobená liečba, ktorá zachránila žene život. Univerzita informuje o tom, že Watson diagnostikoval vzácnu formu leukémie aj ďalšiemu pacientovi.

Pravdepodobne ešte potrvá niekoľko rokov, dokedy sa Watson a podobné systémy stanú bežnou súčasťou diagnóz v nemocniciach. Prípady z Tokya však poukazujú na to, aký môžu mať prínos pre lekárstvo.

Zdroj: Engadget

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit