Pre Tepláreň Košice je výkon a efektivita kritických biznis SAP aplikácií najvyššou prioritou. Sú totiž kľúčom k vyššej produktivite a návratnosti investícií do IT. Ako ale dosiahnuť na ideálny pomer ceny a výkonu? V Košiciach to vyriešili nákupom riešenie SUSE Linux Enterprise Servera. Teraz si zamestnanci pochvaľujú svižnosť systému a IT oddelenia sa môže sústrediť na ďalšie úlohy. My sme na prezentácii SUSE Linux boli v bratislavskej reštaurácii Hunter Club a prinášame vám viac informácii o tomto riešení. 

Tepláreň Košice je jedným z najväčších producentov a distribútorov tepla na Slovensku. Tiež vyrába a predáva elektrinu a zamestnáva viac ako 460 ľudí. Management tak vzhľadom k veľkosti firmy neustále hľadá cestu k efektívnejšiemu chodu spoločnosti a nedávno sa zameral na optimalizáciu IT, kde hľadal ďalšie úspory. Cieľ bol jasný: migrácia kritických biznis aplikácií do prostredia, ktoré ponúkne najvýhodnejší pomer ceny a výkonu.

Spoliehame sa na SAP aplikácie a databázový softvér Oracle, ktoré ovplyvňujú všetky aspekty nášho podnikania, takže sú pre nás naozaj kriticky dôležité. Predtým sme ich spúšťali na Unixovom operačnom systéme a serveroch s Itaniovými procesormi, ale náklady na podporu sa šplhali príliš vysoko a výkon bol nízky, “ vysvetľuje situáciu Petr Matejkov, bezpečnostný IT špecialista Teplárne Košice.

Bolo by pre nás príliš nákladné škálovať existujúce vybavenie, pretože by to v budúcnosti mohlo limitovať náš rast. Začali sme hľadať alternatívy, ktoré by mohli vyriešiť naše problémy s nákladmi a výkonom a pritom by umožnili jednoduchú škálovateľnosť, “ dodáva Matejkov. Tepláreň Košice sa nakoniec rozhodla migrovať svoje riešenia SAP a Oracle na SUSE Linux Enterprise Server bežiaci vo virtualizovanom prostredí na systémoch s procesormi x86. „Vo finále sme mali na stole posledné dve ponuky. Jednu zo SUSE a druhú z Red Hat, “ hovorí Matejkov. „Nakoniec sme sa rozhodli pre SUSE, pretože ich riešenie bolo lepšie predkonfigurované na SAP aplikácie.

Dnes z tejto tesnej integrácie SUSE Linux Enterprise Servera a aplikácií SAP Tepláreň Košice ťaží. „Neprekvapuje nás, že je SUSE Linux Enterprise Server predná platforma pre SAP na báze Linuxu. Môžem to povedať už preto, že čerpám z čerstvej skúsenosti, “ hovorí Matejkov. „A pretože je vysoko kompatibilný so zvyškom komponentov našej infraštruktúry, vrátane VMWare a Unixu, nemáme problém s jeho zapojením do existujúcich riešení.

Sme radi, že sa nakoniec Tepláreň Košice rozhodla pre SUSE. Ponúkli sme im to najlepšie na trhu a pomohli s bezproblémovou migráciou. Teraz máme ďalšieho spokojného zákazníka, čo je samozrejme naša najväčšia priorita, “ hovorí Territory Manager SUSE pre Českú a Slovenskú republiku Miroslav Kořen.

Vďaka plnému využitiu predinštalovaných konfiguračných nástrojov, ako je napríklad YaST®, sa IT tím Teplárne Košice nemusí sústrediť na zložité nastavovanie a management systému a môže sa venovať iným aktivitám. „Používateľsky príjemný YaST® je ideálny liek na administračný bolehlav. Ľahko sa prispôsobuje, takže ho môžeme rôzne meniť v priebehu inštalácie i po nej a sme tak ohromne flexibilný, “ pochvaľuje si Matejkov.

SUSE Linux Enterprise Server nám tiež dáva lepšiu možnosť aktualizácií a inštalácie bezpečnostných záplat, pretože nemusíme reštartovať server. Tým chránime naše kritické aplikácie SAP a nedochádza k odstávkam. A ak už nejaký problém máme, môžeme rýchlo siahnuť do rozsiahlych online prostriedkov, aby sme naše systémy nahodili, “ vysvetľuje Matejkov výhody nového riešenia.
Naši zamestnanci teraz majú rýchlejší prístup do systému, ktorý využívajú každý deň a môžu byť ďaleko produktívnejší. Podľa užívateľov sú odpovede systému rýchlejšie, čo potvrdzujú aj naše merania. Tá ukazujú, že po migrácii sa skrátil čas potrebný na dokončenie vybraných transakcií v SAP o 30 %, “ hovorí Matejkov.

Zároveň došlo k zníženiu nákladov na podporu. „Hardvérová aj softvérová podpora nás teraz stojí o polovicu menej, takže môžeme maximálne využiť naše investície do IT. SUSE nám ponúka vylepšené zabezpečenie systémov aj nižšiu administratívnu záťaž. Je to proste win-win situácia, “ tvrdí Matejkov. „S nástrojom YaST sa nám napríklad podarilo znížiť čas potrebný na inštaláciu z priemerného jedného dňa na iba pätnásť minút. A keď budem hovoriť o aktualizáciách, tak miesto potrebné podpory a jedného dňa na server nám dnes stačí desať minút online, “ popisuje časové úspory Matejkov. „Navyše sme si istí, že sa môžeme s pokojom pustiť do veľkého rozšírenia systémov, ktoré bude lacné a rýchle, takže SUSE Linux Enterprise Server je z nášho pohľadu ideálna platforma,“ uzatvára Matejkov.

Značky: