V San Franciscu začala vývojárska konferencia Intel Developer Forum.

Brian Krzanich, CEO spoločnosti Intel, predstavil vo svojom úvodnom prejave nové produkty, nástroje a programy, ktoré podporujú rastúcu personalizáciu výpočtovej techniky a opísal trendy, ktoré už teraz vytvárajú nové príležitosti pre vývojárov v nebývalej miere.

Brian Krzanich počas svojho úvodného prejavu

Krzanich povedal, že výpočtová technika sa čoraz viac personalizuje, čím vylepšuje takmer všetky oblasti života. Počítače sú podľa jeho slov všade okolo nás. Máme ich na stoloch, nosíme ich v taškách a na telách. Intel chce zabezpečiť inteligentnejší a prepojenejší svet pomocou technológie Intel EPID (Enhanced Privacy Identification).

Koncept prepojenia by mohol byť podobný ako v prípade prezentovaného náramku, ktorý vás prihlási do operačného systému Windows 10 automaticky, keď sa s ním priblížite k počítaču. Technológia dokáže rozoznať, či náramok nosíte vy alebo niekto iný. V druhom prípade ostane systém uzamknutý.

Náramok Intel Security Bracelet vie, či ho nosí jeho majiteľ. Ak áno, automaticky ho prihlási do systému Windows 10

Krzanich sa v prejave jednotlivo zameral na viaceré základné produkty, technológie a nástroje z dielne spoločnosti, ktoré pomôžu vývojárom priniesť rôznorodosť zážitkov. Jednou z nich je technológia Intel RealSense. Tú sme v minulosti otestovali v tablete spoločnosti Dell.

Postupne sa objavuje vo vybraných notebookoch a počítačoch. Je základom biometrického overenia Windows Hello. Čoskoro sa dostane aj do Android smartfónov a bude takisto dostupná pre širokú škálu platforiem, čím sa otvorí ešte viac príležitostí pre vývojárov vytvoriť nový hardvér a softvér s rozpoznávaním hĺbky.

Intel RealSense sme už vyskúšali v tablete so systémom Android. Technológia bude aj v smartfónoch, vrátane tých modulárnych

Intel RealSense sme už vyskúšali v tablete so systémom Android. Technológia bude aj v smartfónoch, vrátane tých modulárnych

Po platformách Windows a Android budú môcť vývojári najnovšie využívať technológiu Intel RealSense na Mac OS X, ROS, Linux, Scratch, Unity, XSplit, OBS, STructure SDK, OSVR, Unreal Engine 4 a v Project Tango od Google. Veľký počet vývojárov, vrátane Razer, XSplit a Savioke, oznámil nové platformy, periférne zariadenia a iné riešenia na báze tejto technológie.

Využitie nájde aj v hernom priemysle (spomína sa prepojenie s virtuálnou realitou), pričom technológiu určite ocenia YouTuberi. Tí už nebudú potrebovať zelené plátno. Intel RealSense automaticky odstráni pozadie a nahradí ho zábermi z hrania.

Intel RealSense v hrách môže mať aj takéto využitie

Intel takisto prezentoval technológiu Intel Optane, ktorá je založená na revolučných nevolatilných pamäťových nosičoch 3D XPoint v kombinácii s pokročilým ovládačom systémovej pamäte, hardvérovým rozhraním a softvérovým IP. Jej cieľom je využiť obrovský výkonnostný potenciál v celom rade nových produktov.

Technológia Intel Optane sa prvýkrát na trhu objaví v novom rade SSD od Intelu s vysokou životnosťou a vysokým výkonom začiatkom roku 2016. Nová trieda pamäťovej technológie bude využitá aj pri novom rade DIMM od Intelu, ktorý je navrhnutý pre platformy dátových centier novej generácie.

Porovnanie "novej" a "starej" technológie SSD diskov (Autor: Alphr)

Porovnanie „novej“ a „starej“ technológie SSD diskov (Autor: Alphr)

Už dávnejšie vieme, že Intel spolupracuje na vývoji inteligentných hodiniek s platformou Android Wear. Tie sa počas IDF 2015 takisto predstavili a na trh sa dostanú v závere roka. Spomína sa mesiac október. Ich výrobcom je spoločnosť Fossil Group. Hodinky nám pripomínajú model Moto 360.

Hodinky od spoločnosti Fossil Group, na ktorých spolupracoval Intel, nám na prvý pohľad pripomínajú Moto 360

Veľký potenciál vidíme v malom module o veľkosti gombíka, ktorý je určený nielen pre vývoj nositeľných zariadení. Intel Curie bol predstavený už dávnejšie, avšak Intel na IDF 2015 prezentoval novú softvérovú platformu a ukázal, čo technológia dokáže. Malé moduly boli zabudované v sedačke a v kormidle bicykla a monitorovali aktivitu bicyklistov. Okrem iného zaznamenali čas vo vzduchu alebo maximálnu dosiahnutú výšku.

Moduly Intel Curie sú zabudované v týchto bicykloch. Merajú parametre jazdy, ako je výška alebo natočenie kormidla

Moduly Intel Curie sú zabudované v týchto bicykloch. Merajú parametre jazdy, ako je výška alebo natočenie kormidla (Autor: Engadget)

Sme zvedaví, ako dokážu vývojári a spoločnosti využiť túto technológiu pri navrhovaní nových produktov. Intel v tomto smere nechce nechať nič na náhodu a hľadá novú „superstar„. Spoločnosť spolupracuje s Markom Burnettom na výrobe novej reality súťaže pod názvom America’s Greatest Makers, ktorá bude mať premiéru v prvej polovici roka 2016.

Účastníci súťaže budú predvádzať svoj talent a technologické schopnosti. Ich úlohou bude využiť modul Intel Curie a vymyslieť (ideálne revolučnú) nositeľnú technológiu. Víťaz získa 1 milión USD.

Intel hľadá novú tech-superstar. Pomôže mu Mark Burnett

Intel hľadá novú tech-superstar. Pomôže mu Mark Burnett

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit