Kirin 970 je nová generácia prémiového procesoru spoločnosti Huawei.

Richard Yu, riaditeľ mobilnej divízie spoločnosti Huawei, dnes na veľtrhu IFA 2017 predstavil procesor Kirin 970. Podľa jeho slov ide o prvý procesor so zabudovanou umelou inteligenciou. Procesor je vyrábaný 10nm výrobným procesom a obsahuje 5,5 miliardy tranzistorov, čo je o 2,5 miliardy viac ako Snapdragon 835 a jeho dôležitou súčasťou je neurónová procesorová jednotka NPU (Neural Processing Unit). V porovnaní s konkurenciou sa telefóny s Kirinom 970 nebudú musieť pripájať do cloudu, aby využili potenciál AI, nakoľko všetky výpočty budú prebiehať priamo v zariadení.

Kirin 970 a jeho kľúčové vlastnosti

Ako to bude fungovať v praxi, resp. aké reálne výhody to prinesie, zistíme už čoskoro. Kirin 970 bude základom smartfónu Huawei Mate 10 a s veľkou pravdepodobnosťou aj vlajkovej lode Huawei P11. Čínsky výrobca tento kolobeh už niekoľko rokov dodržiava – predstaví novú generáciu procesora Kirin, zabuduje ho do phabletu radu Mate a následne po pol roku aj do nového modelu radu P. Yu tvrdí, že Kirin 970 je 50-násobne efektívnejší ako konkurenčné procesory, takže sme zvedaví na reálnu výdrž telefónov s týmto procesorom.

Kirin 970 prinesie okrem predpokladaného nárastu výkonu aj lepšie a rýchlejšie spracovanie obrazu, vďaka ktorému by mal Huawei Mate 10 fotiť lepšie ako Samsung Galaxy S8. Huawei to naznačil pred pár dňami, keď duálny fotoaparát pre Mate 10 označil hashtagom „beyond the galaxy“ a porovnaniu s konkurentom od Samsungu sa nevyhol ani Richard Yu počas svojej dnešnej prezentácie. Ukázal prvú fotografiu, ktorá bola odfotená Mateom 10 a jej porovnanie s Galaxy S8.

Porovnanie fotky z Huawei Mate 10 a Galaxy S8

Dôvodom lepších fotografií má byť už spomenuté spracovanie obrazu, ktoré zabezpečuje neurónová jednotka. Tá dokáže v reálnom čase rýchlejšie analyzovať a spracovať obraz, informácie o svetelných podmienkach scény a ďalšie dáta. Bez nutnosti pripojiť sa do internetu dokáže procesor okamžite rozlíšiť kvetinu od mačky a prispôsobiť tomu spracovanie obrazu. Kirin 970 taktiež umožní využívať dve SIM karty súbežne v 4G režime, čo Huawei testuje napr. vo vlakoch v Číne, Nemecku a Japonsku. V rámci testovania precestovali testeri spoločnosti už viac ako 400-tisíc km. S tým súvisí podpora mobilných prenosových rýchlostí až do 1,2 Gbps.

CEO mobilnej divízie tiež potvrdil, že rodina zariadení Mate 10 bude oficiálne predstavená 16. októbra v Mníchove. Oficiálna upútavka naznačuje takmer bezrámikový dizajn telefónu – uvidíme, či pôjde o výsadu verzie Mate 10 Pro alebo oboch modelov.

Prvé zariadenie s procesorom Kirin 970 bude Huawei Mate 10

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Kirin 970 a jeho parametre v obrazoch:

Prečítajte si aj:

Riaditeľ spoločnosti Huawei: Mate 10 ponúkne bezrámikový displej a dlhšiu výdrž. Bude lepší ako iPhone 8

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit