Efektne jednoduchý a pritom luxusný dizajn, najmodernejšie technické parametre a zvuk – to je iFi NEO iDSD hi-res DAC/slúchadlový zosilňovač ako ideálny spoločník milovníka hudby.

NEO iDSD pribudol do portfólia portfólia firmy ifi ako nový zosilňovač DAC (digitálno-analógový prevodník), ktorý slúži aj ako zosilňovač pre slúchadlá. Máme ho už v redakcii a konštatujeme, že ide o zariadenie navrhnuté v mimoriadne elegantnom hliníkovom puzdre. Umiestniť ho môžete vodorovne alebo zvisle. Informačný OLED displej sa pritom automaticky preklopí tak, aby vyhovoval vami preferovanej orientácii. NEO iDSD sa napriek svojej vnútornej prepracovanosti veľmi jednoducho používa. Sú tu dve tlačidlá (prepínanie vstupov a zapínanie), otočný gombík na nastavenie hlasitosti a to je všetko.

NEO iDSD

NEO iDSD a Bluetooth pripojenie na smartfón + slúchadlá

OLED displej, ktorý indikuje zvukový formát, vzorkovaciu frekvenciu, úroveň hlasitosti a režim vstupu, ponúka používateľsky nastaviteľný jas.

Súčasťou dodávky je zariadenie, adaptér na jeho umiestnenie do vertikálnej polohy, externý napájací zdroj, adaptér na 3,5 mm slúchadlá., diaľkový ovládač, USB  3.0 kábel a káble na RCA konektory.

Súčasťou dodávky je zariadenie, adaptér na jeho umiestnenie do vertikálnej polohy, externý napájací zdroj, adaptér na 3,5 mm slúchadlá., diaľkový ovládač, USB  3.0 kábel a káble na RCA konektory.

Prevádzkové režimy

Základom zariadenia sú tri prevádzkové režimy. NEO iDSD môže byť predovšetkým použitý ako čistý DAC s analógovým výstupom na pevnej úrovni hlasitosti. Vtedy sa predpokladá pripojenie k samostatnému integrovanému zosilňovaču alebo predzosilňovaču vo vašom ďalšom audio systéme. V druhom prípade môže pracovať ako DAC/predzosilňovač s variabilným výstupom. Vtedy je ideálne priame pripojenie k výkonovému zosilňovaču alebo k aktívnym reproduktorom. Tento prevodník môžete však využiť aj so slúchadlami a vytvoriť si vynikajúci systém „head-fi“. Ide o tretí režim, kedy máte NEO iDSD pripojený pomocou Bluetooth 5.0 pripojenia.

NEO iDSD

NEO iDSD a balanced slúchadlá. Ovládanie je možné aj s diaľkovým ovládačom

Nezávisle od spôsobu pripojenia generujú analógové obvody iDSD podmanivý zvuk, využiť sa dá aj pri zvýšení herného zážitku. Obzvlášť dunivé basy sú veľmi presné a vyvážené.

Digitálne srdce NEO iDSD je založený na čipovej súprave Burr-Brown DAC, ktorú iFi často používa. Dôvodom je jej muzikálny a prirodzený zvuk. iFi má s touto súpravou veľa skúseností, a preto aj dobre vie, ako ich ho optimálne využiť.

NEO iDSD

NEO iDSD a spôsob napojenia

Jedným z ďalších kritických komponentov je procesor XMOS, ktorý spracováva zvuk prijatý cez digitálne vstupy USB a S/PDIF. NEO iDSD využíva mikrokontrolér XMOS s nízkou latenciou a zvýšeným výpočtovým výkonom. V porovnaní so súčasnou generáciou osemjadrových čipov poskytuje tento nový 16-jadrový integrovaný obvod dvojnásobnú rýchlosť (2000 MIPS) a využíva štvornásobok pamäte (512 kB). Rovnako tu nájdete  aj najnovší štandard SuperSpeed ​​USB. NEO iDSD tiež prichádza s nainštalovaným digitálnym filtrom GTO (Gibbs Transient Optimized). Alternatívne digitálne filtre si môžete nainštalovať pomocou aktualizácie firmvéru.

NEO iDSD

NEO iDSD a gombík na nastavenie hlasitosti

Každý formát v najvyššej kvalite

Podpora zvuku vo vysokom rozlíšení spracováva dáta PCM na 32-bit/768kHz, všetky úrovne DSD až DSD512 a jedno- a dvojrýchlostné DXD. Ak využívate najvyššiu formu predplatného cez hudobnú službu Tidal, môžete si vychutnať MQA, čo je moderný kodek pre vysokorýchlostné vysielanie. Tento formát je tiež podporovaný prostredníctvom vstupov USB a S/PDIF s kompletným dekódovaním súborov MQA až do 384 kHz vďaka výkonu 16- jadrového procesora XMOS. Celý dekódovací prvok sa teda vykonáva interne.

NEO iDSD

NEO iDSD a blok s napojením slúchadiel a tlačidlami na zapnutie a prepínanie vstupov

Bluetooth, ako ste ho ešte nepočuli

Rovnako ako digitálne káblové vstupy, ponúka NEO iDSD vysokú kvalitu bezdrôtového príjmu Bluetooth 5.0. Nie je však Bluetooth, ako Bluetooth. iFi bola totiž prvou zvukovou značkou, ktorá dodávala produkty využívajúce procesor Bluetooth QCC5100 od spoločnosti Qualcomm. Kombináciou tohto čipu s vlastnými obvodmi sa dosiahol vynikajúco znejúci Bluetooth systém, ktorý je teraz zabudovaný aj do NEO iDSD. Aj keď je využitie Bluetooth pripojenia často používané, mnoho ľudí si neuvedomuje, ako dobre môže Bluetooth znieť. Tento spôsob pripojenia totiž zažili iba na základnej úrovni pomocou starších implementácií. Toto je hneď niečo iné – široké spektrum zvuku, takmer nulové oneskorenie a doslova hmatateľný zvuk teraz aj bez káblov.

NEO iDSD

NEO iDSD vnútorná výbava DAC

Podporované sú všetky súčasné zvukové formáty Bluetooth s vysokým rozlíšením, vrátane aptX Adaptive a aptX HD od Qualcommu, LDAC od Sony a LHDC od HWA. Medzi ďalšie zahrnuté kodeky patrí bežný aptX a aptX Low Latency a AAC (obľúbený formát zariadení s Apple iOS). To znamená, že každé zdrojové zariadenie je využité tak, ako to len špecifikácia Bluetooth umožňuje. Modul Bluetooth sa navyše dá aktualizovať bezdrôtovo, takže k špecifikácii NEO iDSD môžu pribudnúť budúce kodeky.

NEO iDSD

NEO iDSD a prepojovacie porty v zadnej časti

NEO iDSD si pamätá až sedem spárovaných zdrojových zariadení Bluetooth, čo uľahčuje prechod z jedného zariadenia na druhé. Na zvýšenie dosahu je tu zabudovaná aj anténa.

Dizajn obvodu PureWave – rovnováha síl

NEO iDSD ponúka novú vyváženú symetrickú duálnu mono topológiu s krátkymi priamymi signálnymi cestami vyvinutú špeciálne pre tento model. iFi nazýva tento návrh obvodu „PureWave“, čo odkazuje na zvukovú čistotu. Tú dosahuje vďaka lineárnosti a nízkej úrovni šumu a skreslenia. Dva kanály sú tu kompletne oddelené, čo je síce nákladnejšie, ale prejaví sa to v kvalite zvuku.

NEO iDSD

NEO iDSD využijú aj hráči

Aj káblové prepojenia

Pre káblové pripojenia poskytuje NEO iDSD tri digitálne vstupy – tak asynchrónny USB typ B ako aj optické a koaxiálne vstupy. Cez tieto vstupy je možné súčasne pripojiť tri zariadenia, plus štvrté cez Bluetooth, pričom požadovaný vstup je možné zvoliť pomocou otočného ovládača umiestneného na prednom paneli.

NEO iDSD

NEO iDSD a všetky porty v zadnej časti

Symetrické výstupy sú dodávané preto, aby ste čo najlepšie využili plne vyvážené obvody NEO iDSD. Vpredu je popri štandardnom 6,3 mm porte pre slúchadlá umiestnený aj výstup 4,4 mm Pentaconn pre slúchadlá. To je spôsob ponúkajúci vyvážené (balanced) pripojenie. Zvyšujúci sa počet v súčasnosti vyrábaných kvalitných slúchadiel a monitorov do uší je takto buď už vybavený, alebo dáva možnosť odpojiť štandardný kábel a upgradovať ho na 4,4 mm konektor Pentaconn. Tento výstup sa odporúča najmä pre silnejšie zaťaženie slúchadiel.

NEO iDSD

NEO iDSD

Na zadnej strane sú na pripojenie NEO iDSD k zosilňovaču a reproduktorom (alebo aktívnym reproduktorom) jednostranné RCA výstupy sprevádzané dvojicou XLR portov.

Vyhodnotenie

V celkovom vyhodnotení ide o mimoriadne zaujímavé zariadenie určené pre skutočného znalca zvuku. Odpovedá súčasnej bezdrôtovej dobe, pritom poskytuje aristokratickú kvalitu zvuku. Ak máte kvalitné slúchadlá alebo ďalšiu audio Hi-Fi súpravu a tiež Master predplatné na Tidal, je ifi iDSD pre vás takmer nevyhnutná súčasť celého reťazca.

Základná doska NEO iDSD

Základná doska NEO iDSD

Cena: 749 eur

Zapožičal: exaudio.cz

Špecifikácie

Vstupy

DigitálneUSB3.0 B (USB2.0 kompatibilný)/S-PDIF (koaxiálny/optický)
Bluetooth 5.0 ( AAC, SBC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL, LDAC, LHDC/HWA Codec)
FormátyDSD512/256/128/64, Octa/Quad/Double/Single-Speed DSD
DXD (768/705.6/384/352.8kHz), Double/Single-Speed DXD
PCM (768/705.6/384/352.8/192/176.4/96/88.2/48/44.1kHz)
MQA
Bluetooth 96kHz

Výstupy

Symetrický (XLR)6.3V / 7.7V max. (variabilný)4.4V fixný
Nesymetrický RCA3.2V / 3.9V max. (variabilný)2.2V fixný

Zout

Symetrický<= 100Ω
Nesymetrický<= 50Ω
SNR-112dB(A) @ 0dBFS (UnBAL/BAL)
DNR>116dB(A) @ -60dBFS (UnBAL/BAL)
THD + N<0.0015% @ 0dBFS (UnBAL/BAL)

Slúchadlová sekcia

VýstupSymetrický>6.4V/68.6 mW (@ 600Ω)
>5.77V/1040 mW (@ 32Ω)
Nesymetrický>3.25V/17.6 mW (@ 600Ω)
>3V/295 mW (@ 32Ω)
Výstupná impedancia<1Ω (UnBAL/BAL)
SNR-112dBA (3.3V UnBAL/6.2V BAL)
THD + N<0.0015% (125mW @ 32Ω)
PríkonBez signálu ~0.5W
Max signál ~2.5W
Dynamický rozsah-120dB(A)
Vstupní napájacie napätieDC 5V/2.5A, AC 100 -240V, 50/60Hz (s iPower)
Rozmery214 × 146 × 41 mm
Hmotnosť970 gramov

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.