Za veľmi dobrú cenu.

Monitor iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1 Red Eagle je vybavený VA LED panelom. Zaujme nielen 34-palcovou uhlopriečkou, ale aj zakrivením 1500R, čím veľmi dobre pokrýva zorné pole každého používateľa. Monitor s pomerom strán 21:9 má displej s matným povrchom, ktorý je praktický pri používaní vo veľmi svetlom prostredí, pretože menej odráža svetlo. Vďaka tejto povrchovej úprave budú vaše oči menej namáhané a vaša produktivita vyššia.

Maximálne podporované rozlíšenie dosahuje 3440 × 1440 pixelov. Obnovovacia frekvencia je 180 Hz, avšak hráči ocenia aj rýchlu odozvu na úrovni 0,4 ms. Monitor ponúka obraz s vysokým dynamickým rozsahom HDR a maximálnym jasom viac ako 450 nitov a statický kontrast 4000:1. Vo výbave monitora sú aj funkcie ako napríklad FreeSync Premium Pro, vstavané reproduktory, 3,5 mm jack, technológia Flicker-free alebo tiež Flicker Less, ako aj filter modrého svetla.

iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1Zdroj: TOUCHIT
iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1

Po dizajnovej stránke ide o tradične elegantný monitor, ktorý je však veľmi dobre spracovaný a ničím nevybočuje z nastolených trendov. Použité materiály sú kvalitné, pričom všetko pôsobí veľmi hodnotným dojmom. Ide však o akýsi štandard v tejto triede monitorov, ktorý nenadchne, ale ani neurazí. Okolo displeja sa nachádzajú tri tenké rámiky, ktoré veľmi decentne dotvárajú dizajn. Povrch monitora je bez akýchkoľvek dizajnových výstrelkov, čo je trochu škoda, pretože až tak nevnikne jeho hráčsky potenciál. 

Podstavec monitora je v tvare písmena V, pričom stojan ponúka okrem možnosti naklonenia +20° / -5° iba možnosť nastavenia výšky v rozmedzí 8,5 až 19,5 cm. Stojan teda nie je možné natáčať v žiadnom smere. Pri zahnutých monitoroch je jednoduchý stojan skôr nutnosť, aby bol stojan čo najstabilnejší. Pokiaľ na pracovnom stole používate ramená, tak monitor je možné uchytiť aj pomocou VESA 100 × 100. Len škoda, že monitor nemá žiadny prepracovaný organizér káblov.

Počas testovania ma prekvapili aj reproduktory, ktoré väčšina hráčov nebude využívať, ale aj napriek tomu výrobca v monitore použil pomerne kvalitnú výbavu. Na pripojenie slúchadiel alebo externých reproduktorov samozrejme nechýba už spomínaný 3,5 mm jack.

Spodný rámik monitora je tradične hrubší. Na jeho pravej strane sa zo spodnej strany nachádza ovládací joystick, ktorý na mňa pôsobil pomerne rozpačito. Na ovládanie pomocou tohto prvku je potrebné si zvyknúť možno o niečo dlhšie, ako by ste čakali. Pokiaľ si však na ovládanie pomocou joysticku zvyknete, tak navigovanie v menu už bude rýchle. Aj bohatá ponuka menu je usporiadaná prehľadne.  

Dôležité však je, že samotný panel a možnosti jeho nastavenia hodnotím veľmi kladne. Ide o jeden z najlepšie vybavených monitorov, ktoré sa mi dostali na test, pričom jeho cena je na ponúkanú výbavu priam vynikajúca. Kladne hodnotím aj pozorovacie uhly, ako aj celkovú kvalitu panela. Ani pri detailnom skúmaní som si nevšimol žiadne výraznejšie presvitanie podsvietenia alebo ďalšie nedostatky. 

Pomocou kalibračnej sondy som pri nastavení “z krabice” nameral minimálny jas takmer 76 nitov a maximálny jas až 453 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 99,7 % pre sRGB, 84,5 % pre Adobe RGB a 91,8 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,07, resp. maximálnu na úrovni 0,7. Odozva monitora je vynikajúcich 0,4 ms. Výbava portov je síce priemerná, avšak postačujúca. Nechýba 2× DisplayPort, 2× HDMI s HDCP a 2× USB. 

Farebné podanie

To je v rámci kategórie, do ktorej monitor patrí, veľmi dobré. Už základné nastavenie je takmer ideálne, čo znamená, že používateľ sa nemusí príliš hrať s nastaveniami, aby z monitora dostal pekný obraz. Pokiaľ nepatríte k používateľom, ktorí sa príliš zaoberajú nastaveniami, a chcete monitor okamžite používať, tak si môžete vybrať z nespočetného množstva režimov. 

iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1Zdroj: TOUCHIT
iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1

V ponuke nastavení je možné doladiť obraz (jas, kontrast, Eco, redukcia modrého svetla, zvýšený kontrast, OD, MBR, Black Tuner), nastaviť obraz (sýtosť farieb, gama), farby (teplota farieb, používateľské nastavenia, i-Style Colour), ďalšie nastavenia obrazu (ostrý a mäkký, rozsah HDMI RGB, režim Direct Drive, nastavenia režimu videa, HDR, FreeSync, Overlock), nastaviť OSD (horizontálna poloha OSD, vertikálna poloha OSD, vypnutie OSD), jazyk, rôzne (úvodné logo, LED, informácie, PiP/PbP, poloha PiP, veľkosť PiP), vybrať vstup (zdroj signálu, druhý vstup, režim DisplayPort), nastaviť zvuk (hlasitosť, stlmenie, zvukový vstup), nastaviť používateľské režimy a obnovenie všetkých.

Priemerná spotreba monitora v štandardnom režime je približne 23 W, pričom nie je problém ju dostať aj na úroveň viac ako 50 W. V pohotovostnom režime s spotreba pohybovala na úrovni 0,3 – 0,5 W.

Verdikt

G-Master GCB3480WQSU-B1 Red Eagle je praktické riešenie pre každého hráča, ktorý hľadá cenovo dostupný a hlavne veľký monitor. Testovaný model ponúka rýchlu odozvu a vysokú obnovovaciu frekvenciu. Dokonca aj zahnutie je menej nápadné, ako pri konkurenčných modeloch. Počas testovania som oceňoval prirodzené farebné podanie farieb, dobré pozorovacie uhly a množstvo ďalších nastavení, ktoré sa nachádzajú v bohatej logicky usporiadanej ponuke.

Monitor ponúka nenápadný bezrámikový dizajn s 34-palcovým zahnutým displej s matným povrchom a veľmi kvalitným podaním farieb. Hráčov určite poteší rýchla odozva 0,4 ms, vysoká obnovovacia frekvencia 180 Hz a funkcia AMD FreeSync Premium Pro so základnou podporou HDR. Okrem hráčov tento monitor ocenia aj používatelia, ktorí používajú dva monitory, a na pracovnom stole chcú ušetriť trochu miesta.

Páči sa nám

  • Kvalitný 34-palcový panel so zahnutím
  • Bohaté možnosti nastavenia
  • Obnovovacia frekvencia 180 Hz
  • Odozva 0,4 ms
  • Neutrálny dizajn
  • Vynikajúca cena

Nepáči sa nám

  • na ovládanie pomocou joysticku je potrebné si zvyknúť

Technické špecifikácie:

iiyama G-Master Red Eagle GCB3480WQSU-B1
Veľkosť a typ panela34″, VA LED, 3440×1440 (UWQHD), Ochrana očí, 180 Hz, zakrivenie 1500R, statický kontrast 4000:1,
Minimálny a maximálny jas, odozva75,76 až 453,21 cd/m2, 0,4 ms MPRT
Pokrytie farebného priestoru97,7 % sRGB, 84,5 % Adobe RGB, 91,8 % DCI-P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, Áno, AMD FreeSync Premium Pro, Flickr Free,
Konektivita
Vstup signálu – DisplayPort ×2, HDMI ×2, USB ×2 (v.3.2 (Gen 1, 5Gbit; DC5V, 900mA))

HDCP – áno

Výstup na slúchadlá – áno

Reproduktory – 2 × 3 W

Zapožičal: iiyama

Cena: 358 eur

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.