Vedenie spoločnosti verí, že sa táto novinka čoskoro rozšíri do všetkých predajní v rámci celého sveta.

Škandinávsky gigant prevádzkuje viac ako 460 obchodných domov v 63 krajinách, pričom patrí medzi veľmi obľúbené nákupné miesta, kde ľudia radi vracajú, či už pohľadu zaujímavých produktov a ich cien alebo kvôli dostupnému jedlu. IKEA sa už dlhodobo snaží znižovať uhlíkovú stopu a ďalším krokom v tomto smere je inovácia z pohľadu mestského doručovania elektrickými bicyklami so solárnymi panelmi, ktoré predlžujú dojazd bicykla.

IKEA Sunrider
IKEA Sunrider

Prvá prevádzka, ktorá začala využívať tento šetrný spôsob doručovania je obchodný dom v holandskom Delfte, neďaleko Haagu. Elektrické bicykle Sunride sú trojkolesové a po stranách nákladného priestoru v zadnej časti majú implementované solárne panely, ktoré predlžujú dojazd na jedno nabitie a z časti tak využívajú aj obnoviteľné zdroje. Veľkou výhodou takýchto bicyklov je v rámci mestského doručovania ich mobilita, pričom nemusia stáť v zápchach, nevytvárajú hluk a v rámci prevádzky ani žiadne emisie. Rovnako tak sa dostanú aj tam, kde bežné auto alebo dodávka nevojde.

Testovacia prevádzka v Holandsku je podľa slov vedenia spoločnosti veľmi úspešná a obľúbená, takže sa bude postupne rozširovať aj do ďalších miest i krajín. Riaditeľka pre udržateľnosť v spoločnosti IKEA, Helene Davidssonová, nedávno pre magazín Move Electric uviedla, že nákladný priestor bicykla Sunrider pojme drvivú väčšinu sortimentu výrobkov IKEA, pričom produkuje o 98% menej emisií ako bežné doručovateľské auto.

IKEA Sunrider
IKEA Sunrider

Dodajme, že táto iniciatíva je súčasťou rozmernejšieho plánu spoločnosti IKEA stať sa do roku 2030 uhlíkovo neutrálnou. V rámci širšej schémy sa škandinávsky reťazec zaviazal aj k tomu, že do roku 2040 zmodernizuje, resp. vymení všetky nákladné vozidlá nad 7,5 tony so spaľovacím motorom za elektrické alternatívy, a to na väčšine kľúčových trhov.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE