Dopravný podnik Bratislava (DPB) v spolupráci so spoločnosťou Google spustili funkciu Verejná doprava už aj v Bratislave. Článok sme 17. decembra doplnili o video z tlačovej konferencie DPB. 

Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta si odteraz môžu priamo vo svojom počítači alebo v mobile jednoducho a rýchlo vyhľadávať trasy verejnej dopravy, prezerať cestovné poriadky a nájsť najvhodnejšie spojenie.

Projekt je výsledkom niekoľkoročnej prípravy a spolupráce Dopravného podniku Bratislava a spoločnosti Google. Nová funkcia umožňuje jednoducho nájsť podrobné informácie o trasách verejnej dopravy, vyhľadať konkrétne zastávky, ako aj prehliadať cestovné poriadky. Doteraz bolo možné v Bratislave takto vyhľadávať trasy len pre vodičov automobilov a pre peších. Cieľom zavedenia tejto funkcionality do máp spoločnosti Google je zjednodušenie cestovania v bratislavskej MHD a lepšia orientácia v hlavnom meste.

Milan Urban, generálny riaditeľ DPB

Podarilo sa nám spustiť túto službu verejnosti ešte v predvianočnom období a takýmto spôsobom sme venovali obyvateľom i návštevníkom Bratislavy symbolický darček,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a.s. Ing. Milan Urban a dodal, že tak ide o ďalší krok v procese modernizácie cestovania v metropole Slovenska.

Informácie sú dostupné priamo na Mapách Google, prostredníctvom webového rozhrania alebo na mobilných zariadeniach s operačným systémom Android, iOS, BlackBerry či Windows Mobile s podporou aplikácie Mapy Google. Aj keď informácie o vyhľadávaní trás a zastávok verejnej dopravy v Bratislave nie sú dnes ešte úplne kompletné, v najbližšom období sa bude pracovať na odstránení nedostatkov a doplnení všetkých potrebných údajov.

Ako sme zistili, v mapách Google sa zobrazujú údaje z cestovného poriadku, nie sú to údaje z reálnej polohy vozidiel, ktoré by napr. obsahovali informáciu o meškaní spojov. Dáta pre Google sú síce aktualizované podľa zmeny cestovných poriadkov ale nezachytávajú reálnu prevádzku. DPB pre tento účel navštíviť ich web, aktuálne pripravujú vlastnú mobilnú aplikáciu na tento účel. Tá by mala obsahov údaje o reálne polohe všetkých spojov.

Rovnako hovoril riaditeľ DPB o možnosti využiť platobnú kartu v podobe cestovného lístka. Podľa jeho slov zatiaľ sa nedohodli so svojimi partnermi – ZZSK a SlovakLines, ale v tomto úsilí pokračujú.

Google spustil funkciu Verejná doprava v roku 2007. V súčasnosti je na Mapách Google zobrazených už viac ako 2,5 milióna zastávok verejnej dopravy spolu s cestovnými poriadkami. Ako prví na Slovensku využívali spomínanú službu obyvatelia a návštevníci Žiliny. Spustenie projektu je dôležitý krok pre zlepšenie lokálnych mapových služieb.

Mapy Google využívajú poskytnuté dáta na hľadanie optimálnej cesty. V porovnaní s klasickým vyhľadávačom spojenia je jedinečnosť tohto riešenia predovšetkým v previazanosti cestovných poriadkov s Mapami Google. To umožňuje vyhľadávanie spojenia z miesta A do miesta B za pomoci verejnej dopravy. Pri samotnom vyhľadávaní stačí zadať názvy ulíc alebo na mape označiť počiatočný a cieľový bod. Vyhľadávanie spojenia funguje vo všetkých mestách na rovnakom princípe, čo zjednodušuje používanie funkcie aj turistom.

Viac o cestovných poriadkoch v Mapách Google

Mapy Google odteraz poznajú cestovný poriadok MHD v Bratislave aj odchody vlakov. Uľahčia cestovanie