Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hlavnými témami iDEME 2022 sú inovácie v elektronických službách verejnej správy, kybernetická bezpečnosť, poskytovanie cloudových služieb, digitálne inovácie pre život a elektronické komunikácie.

Ako napovedá názov „Informatizácia až po dediny a mestá“, top experti na informatizáciu a výpočtové technológie diskutujú o tom, ako nás a náš každodenný život ovplyvňujú technológie a ich prenikanie do čoraz viac oblastí – niekedy aj takých, kde si ich prítomnosť neuvedomujeme alebo ju nečakáme.

Milan Ištván z PPP v tejto súvislosti upozorňuje, že veľkou výzvou aj naďalej ostáva využitie finančných prostriedkov z nového Programu Slovensko (EŠIF – Európske štrukturálne a investičné fondy) i Plánu obnovu a odolnosti.

„Je cítiť veľký záujem odbornej verejnosti vo verejnom sektore na poskytovanie nielen inovatívnych, ale aj bezpečných elektronických služieb. Špecifickou témou je digitálna infraštruktúra, využitie Internetu vecí (IoT), vrátane budovania optických a 5G sietí, ako aj agenda inteligentných miest a regiónov. To všetko sú strategické oblasti, v ktorých nesmieme zaostávať a preto treba využiť každú príležitosť na napredovanie. Nejde priotm len o financie, ale aj o ľudský a odborný potenciál, ktorý Slovensko ponúka.“

Úvodné vystúpenia na konferencii ku aktuálnym témam digitálnej transformácie verejnej správy mali prezident ITAS Emil Fitoš a generálny riaditeľ sekcie IT verejnej správy na MIRRI SR Peter Kopáč.

„Najväčšiu časť plánu obnovy na Slovensku tvorí podpora v oblasti zelenej ekonomiky a to až 2,17 miliardy eur.  Ak chce Slovensko splniť tieto záväzky v oblasti zelenej transformácie, potrebuje mať silného partnera. Spoločnosť Huawei podniká konkrétne kroky k dosiahnutiu ekologickejšej budúcnosti.“ konštatuje Mariana Trstikova zo spoločnosti Huawei. „Pri výrobe elektriny zvyšujeme úsilie využíva čisté prírodné zdroje, ako fotovoltická energiu. Na Slovensku inštalujeme už od roku 2020 solárne panely, motivujeme telekomunikačných operátorov, aby boli ekologickejší a ušetrili na poplatkoch za elektrinu. Prostredníctvom rozvíjania technológií akými sú 5G a neustálym zlepšovaním úrovne digitalizácie vytvárame svet s nízkou uhlíkovou stopou.“

Ide pritom už o 13. ročník podujatia. Jeho striebornými partnermi sú spoločnosti CISCO Systems, FORTINET, HUAWEI Technologies, Microsoft a SOFTEC. Partnermi sú Asseco Central Europe, Fórum pre komunikačné technológie (CTF), DXC Technology, F5 Networks, SAP a SYNCHRONIX. Sponzormi sú DITEC a klaster House of events inovations (HEI). Vystavovateľmi spoločnosti GOPAS a NEXINEO. Mediálnymi partnermi sú AMAVET Klub 962, NEXTECH, agentúra SITA a TOUCHIT.

Presný program konferencie a viac informácií o predchádzajúcich ročníkoch konferencie iDEME nájdete na stránke www.ideme.net, kde budú zverejnené aj prezentácie.

Značky: