Insta360 predstavila novú kameru Insta360 X4. Ide o 360° videokameru, ktorá dokáže nahrávať v rozlíšení 8K, ďalej v 5,7K60fps a 4K100fps. Ponúka vysokú kvalitu obrazu o kreatívne možnosti 360° snímania.

TIP REDAKCIE

Kľúčové vlastnosti kamery Insta360 X4

  • 8K 360° video: Umožňuje zaznamenávať vysoko detailné 360° videá v rozlíšení 8K a dosiahnuť tak vysokú kvalitu obrazu
  • 5.7K60FPS v 360°: Ponúka vyššiu obnovovaciu frekvenciu ako predchádzajúci model a lepšiu kvalitu obrazu. Kamera je tak vhodná pre akčné športy alebo scény s dynamickými pohybmi
  • Reframing po snímaní: Umožňuje vybrať najlepšie uhly až po nahrávaní, teda bez potreby znovu snímať scény
  • Neviditeľná selfie tyč: Selfie tyč automaticky zmizne z videa, umožňuje záznam efektných záberov z pohľadu tretej osoby
  • 360° aktívne HDR: Inovatívny režim HDR videa, ktorý zvýrazňuje detaily a udržuje vynikajúcu stabilizáciu pre akčné zábery.
  • 72 Mpx fotografie: Poskytuje obrovské rozlíšenie pre zábery, ktoré zaujmú aj svojou kvalitou
  • Režim s jedným objektívom 4K60fps: X4 možno použiť ako bežnú akčnú kameru s jedným objektívom. Teraz poskytuje formát 4K60fps
  • Vylepšená stabilizácia a odolnosť: FlowState stabilizácia a vodotesnosť až do hĺbky 10 metrov. Insta360 je pripravená na dobrodružstvo v akomkoľvek prostredí.

S touto kamerou sme vytvorili aj celú videorecenziu skútra Vespa GTV 300. V tomto prípade sme použili externý mikrofón DJI Mic2 s Bluetooth pripojením. Kamera bola na statíve, výsledné video sme pripravili v programe Insta Studio.

V tomto prípade sme postavili kameru na stabilné miesto, natáčali sme a následne po dokončení natáčania sme začali pohybovať obrazom – „reframovať“. Najprv natáčate, potom vytvárate záber – to je hlavná odlišnosť tejto kamery od ostatných ako je GoPro 12 alebo DJI Osmo Action 4.

Zaujímavý je efekt neviditeľnej selfie tyče – naozaj túto tyč v zábere takmer nevidíte. Na záberoch je vidieť, že niečo v ruke držíte, ale samotnú tyč nevidíte. Ideálne je, ak použijete selfie tyč od Insta360, ale ak máte tenkú selfie tyč s dĺžkou okolo 1,5 metra, dá sa použiť aj táto. X4 slúži aj ako tradičná akčná kamera, pričom jej režim s jedným objektívom je teraz vylepšený na plynulé, ultraširoké 4K v 60 fps. Výhodou voči iným akčným kamerám je viac svetla v obraze a oveľa širší uhol záberu.

Insta360 X4Zdroj: Touchit.sk
Dodávka Insta360 X4: kamera, ochranné kryty objektívov, USB-C kábel, puzdro a handrička.

Umelá inteligencia

Základom spracovania obrazu v kamere je výkonný 5 nm čip s umelou inteligenciou. Výrobca pripravil inteligentný systém ovládania s funkciami, ako je ovládanie hlasom alebo gestami. Gestá fungujú veľmi dobre, a to využijete napr. na motorke, keď kameru umiestnite na statív a potom pohybom ruky spustíte nahrávanie a rovnakým pohybom ruky nahrávanie zase zastavíte. Zlepšený je výkon batérie. teraz s výdržou až na 135 minút. Množstvo funkcií na snímanie a úpravy s podporou AI uľahčujú zachytávanie a zdieľanie kreatívnych záberov. Vítaným vylepšením sú aj odnímateľné kryty objektívu pre kameru X4, ktoré poskytujú ochranu samotných kamier. Základné kryty sú priamo v dodávke, prémiové kryty s vylepšenou tvrdosťou sú plateným doplnkom.

Insta360 X4Zdroj: Touchit.sk
Insta360 X4 a ovládanie pomocou dotykového displeja

Kamera Insta X4 je vo vreckovej veľkosti a je to vhodný nástroj pre akčných nadšencov, príležitostných tvorcov ale aj profesionálov.

Na čo je dobré 8K rozlíšenie?

Podstatné vylepšenie voči kamere X3 je práve zvýšené rozlíšenia až na 8K. Je to zatiaľ rekordná hodnota, žiadna iná akčná kamera nedosahuje takéto parametre. Toto rozlíšenie má výhodu v tom, že aj potom, ako urobíte digitálny zoom v obraze, stále máte dostatočne vysoké rozlíšenie vo výslednom obraze. X4 však nie je len o kvalite obrazu, ale je navrhnutá tak, aby bola extréme odolnou a jednoduchou na použitie.

S 360° kamerou dosiahnete zábery z pohľadu tretej osoby v rozlíšení 8K a tiež spomalené zábery vo vysokom rozlíšení.

Zdroj: Touchit.sk

8K/30 fps je teda doteraz najvyššie rozlíšenie pre 360° akčnú kameru. Pri 360° videu si môžete po nakrútení vybrať ľubovoľný uhol, akoby ste sa vrátili v čase a nasmerovali kameru vo vhodnom uhle. Vďaka tomu rozlíšenie 8K kamery X4 skutočne mení pravidlá hry, pretože zábery zostávajú detailné a ostré aj po takomto reframingu.

A tým sa vylepšenia novej kamery Insta360 X4 nekončia. Pre akčné zábery alebo spomalené zábery je teraz k dispozícii 60fps 360° video s rozlíšením 5,7K pre plynulejšie a ostrejšie zábery. K dispozícii je aj nové nastavenie 4K100fps pre filmové zábery so 4-násobným spomalením. Tie vyzerajú veľmi dobre.

Zábery z tejto kamery vyzerajú akoby boli nasnímané dronom alebo kamerou, ktorú drží iná osoba. To platí aj pre fotografie, pretože X4 dokáže vyhotoviť 72 Mpx 360° fotografie.

Vďaka režimu Me dokáže X4 dokonca automaticky zarámovať objekt v zábere, pričom selfie tyč sa stane neviditeľná. Teraz s rozlíšením 4K30 fps (oproti 1080p pri X3) alebo 2,7K120 snímok za sekundu.

Dve kamery v jednom

X4 funguje ako 360° kamera aj ako bežná širokouhlá akčná kamera. Keď presne viete, čo chcete snímať, napríklad POV z prvej osoby z pozície na hrudi, jednoducho prepnite do režimu jedného objektívu a nasnímate širokouhlé video. Záber je pritom oveľa širší, ako je to napr. v prípade kamery GoPro 12.

2,5-paslcový displejZdroj: Touchit.sk
2,5-palcový displej na Insta360 X4

Dotykový displej s uhlopriečkou 2,5″ Corning Gorilla Glass je teraz väčší a odolnejší. Kamera používa stabilizáciu FlowState a 360° uzamknutie horizontu – môžete teda hýbať kamerou a obraz je stále vyrovnaný.

Batéria a odolnosť

Nová batéria s kapacitou 2290 mAh poskytuje až 135-minútový čas prevádzky pri rozlíšení 5,7K a 30 snímkach. Je to o 67 % dlhší čas prevádzky ako dosahovala kamera X3. Aj tak je dobre, ak si ku kamere kúpite ešte ďalšiu batériu.

Kamera Insta 360 X4 sa dá hneď po vybalení, teda bez ďalšieho príslušenstva, ponoriť do vody do hĺbky 10 metrov. Dokúpiť sa dá aj Invisible Dive Case na snímanie do hĺbky 50 metrov. Kamera bez problémov zvláda teploty až do -20 °C.

Diaľkové ovládanie

Máte kameru Insta360 X4 namontovanú mimo bežného dosahu rúk? To nie je problém. Na spustenie/zastavenie snímania alebo zhotovenie fotografie môžete použiť gestá rúk alebo hlasové príkazy (napr. v angličtine). My sme použili ovládanie gestami a funguje to skvele.

Funkcia Časované snímanie umožňuje naplánovať automatické zapnutie, nahrávanie a vypnutie kamery X4. To je vhodné napr. na zachytenie východu slnka na dovolenke bez toho, aby ste museli vstávať.

Kreatívne režimy snímania fotoaparátu X4

Vylepšené boli aj viaceré kreatívne režimy. Prvý je Bullet Time, čo je spomalený záber podobný tomu, čo poznáte z Matrixu. Teraz je v rozlíšení až 5,7K/120 fps alebo 3K/240 fps.

Pripojenie externého mikrofónu DJI Mic2 ku kamere Insta360 X4Zdroj: Touchit.sk
Pripojenie externého mikrofónu DJI Mic2 ku kamere Insta360 X4

Ďalej je tu 8K TimeShift ako hyperlapse v rozlíšení 8K. Nasleduje 11K Timelapse, keď môžete sledovať plynutie času. Medzi ďalšie zábavné nástroje, ktoré môžete vyskúšať s kamerou X4, patrí efekt Motion ND na pridanie filmového rozostrenia pohybu bez použitia ND filtra. Ak ste bežci či cyklisti, môžete vyskúšať prekrývanie doplnkových údajov do videa, ako je GPS, rýchlosť a výkon. Tieto údaje vychádzajú z pripojeného zariadenia Garmin alebo Apple Watch.

Inteligentné úpravy na báze umelej inteligencie

Výsledné video z Insta360 je možné upraviť pomocou umelej inteligencie. Algoritmus mobilnej aplikácie Insta360 sa postará o celý proces reframingu, teraz rýchlejšie a s vylepšenou detekciou objektu. Aplikácia Insta360 má aj Shot Lab, kde nájdete viac ako 30 virálnych efektov, ktoré sa dajú upraviť niekoľkými klepnutiami.

S príchodom kamery Insta360 X4 prichádza aj aktualizovaný nástroj Insta360 Studio ako desktopová aplikácia, ktorá umožňuje zaujímavé úpravy pripravené na zdieľanie v maximálnom rozlíšení, kompatibilné s 360° zábermi aj bežnými 2D snímkami.

Súčasťou dodávky je aj zásuvný modul pre Adobe Premiere Pro. Reframovať tak môžete priamo v tomto strihacom programe. Tým sa dosiahne plynulejší pracovný postup s minimálnym exportom a maximálnou kvalitou obrazu.

O tejto kamere pripravujeme aj špecializované video. Pri celkovom hodnotení nás táto kamera pozitívne prekvapila. Poskytuje totiž veľmi dobrú kvalitu obrazu, za čím stojí hlavne 8K rozlíšenie a celkové spracovanie obrazu aj pomocou umelej inteligencie.

Cena: 559 eur

Zapožičal: SmartWear

Zdroje: vlastné, Insta360

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.