Aplikácia Instagram má v zásobe rôzne filtre a efekty, ktoré je možné v rámci tvorby príbehov využiť, no dobre fungujúci portrétny režim predsa len chýba.

Absenciu portrétneho režimu dokáže nahrádiť samotný iPhone alebo iPad, v rámci ktorého si môžete počas tvorby príbehu zvoliť, či využijete portrétny režim (rozostríte všetko na pozadí okrem vás) alebo nie. Táto funkcia je výborná nielen kvôli efektu, ale hlavne vtedy ak ste v nejakom priestore, ktorý nie je vhodné ukazovať verejne, resp. jeho detaily.

Rozmazanie pozadia je dostatočne účinné na to, aby to vyzeralo dobre a zároveň skrylo rôzne detaily na pozadí, z ktorých sa stane skôr silueta. Dôležité je vedieť, že táto funkcia prislúcha k iOS 15 a nie som si istý, či ju ponúkajú aj staršie verzie operačného systému.

Ako na to? Veľmi jednoducho! Stačí úplne bežným spôsobom začať tvorbu príbehu na Instagrame a následne otvoriť ovládacie centrum telefónu (potiahnutím prsta odvrchu pravej časti displeja smerom dolu – zariadenia s FaceID / potiahnutím prstu odspodu pravej časti displeja smerom nahor – zariadenia s TouchID), v ktorom sa vám zobrazí položka „Videoefekty / Portrét“ a kliknutím na ňu si môžete vybrať, či portrétny režim aktivujete alebo nie.

Natívne je portrétny režim vypnutý a množstvo používateľov o tejto funkcii vôbec nevie. Ak máte radi rozostrené pozadie a portrétny režim, tak vám túto funkciu odporúčam. Tak schválne, vedeli ste o tejto funkcii? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE