Sociálna sieť Instagram chce chrániť používateľov pred nevyžiadanými nahými fotografiami.

Vyplýva to zo zistení výskumníka Alessandra Paluzziho, ktorý na Twitteri zverejnil screenshot, kde vidieť možnosti nastavenia zverejňovania nahoty v chate. Používatelia majú možnosť rozhodnúť sa, či si zobrazovanie týchto explicitných snímok zapnú, alebo nie.

Materská spoločnosť Instagramu Meta pre portál TheVerge.com potvrdila, že spomínaná funkcia je vo vývoji a po jeho dokončení môže používateľov chrániť pred nevyžiadanými nahými fotografiami, ale aj pred inými neželanými správami.

Predstavitelia firmy Meta prirovnali túto funkciu k podobnej ochrane s názvom Skryté slová (Hidden Words), ktorá používateľom umožňuje na základe kľúčových slov automaticky skrývať nevhodné správy s urážlivým a neslušným obsahom.

Meta zároveň zdôraznila, že zapnutie tejto funkcie neumožní jej zamestnancom prezerať si dotknuté správy, ani ich zdieľať tretím stranám. Podrobnejšie chce o novej funkcionalite informovať v najbližších týždňoch.

Nevyžiadané zasielanie explicitných fotografií je jednou z foriem obťažovania na internete. Ako uvádza portál e-bezpeci.cz, táto forma nežiaduceho kontaktovania sa nazýva kyberflashing a často sa na ňu využíva aj aplikácia Airdrop, umožňujúca prijímať a odosielať súbory bez overenia používateľa.

Vo väčšine prípadov kyberflashingu ide o mužov, ktorí posielajú snímky svojich intímnych partií neznámym ženám. Nezriedka ide aj o maloleté či mladistvé osoby, ako priblížil napríklad dokumentárny film V sieti.

Zdroj: Twitter.com, TheVerge.com, e-bezpeci.cz

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.