Inžinieri zo spoločnosti Check Point Research odhalili závažnú chybu, ktorá môže používateľov Instagramu pripraviť o súkromie a dôležité súbory.

Instagram obsahoval chybu, ktorú mohli útočníci zaujímavým spôsobom zneužiť a prevziať celkovú kontrolu (nielen) nad účtom používateľa. Ako? Stačí kliknúť na prvý pohľad nevinný obrázok prijatý v prílohe e-mailu alebo aplikácie WhatsApp a pohroma je na svete.

Instagram

Instagram

Pokiaľ by ste si takýto „infikovaný obrázok“ alebo skôr návnadu uložili do vášho smartfónu, tak by ste mohli prísť o účet na vašom Instagrame, ktorý by mal kompletne pod palcom útočník. V praxi to znamená, že by mal plný prístup k správam, obrázkom a pod., takže by mohol mazať vaše príspevky alebo pridávať nové, čo určite nechcete. Okrem toho by mal útočník prístup aj ku všetkým zložkám v telefóne, s ktorými Instagram kooperuje – kontakty, kamera, poloha a pod.

Po nahlásení tejto chyby vývojári veľmi promptne zareagovali a závažný bezpečnostný nedostatok okamžite odstránili, takže by to malo byť v poriadku, no každopádne je vysoko odporúčaná aktualizácia (posledná vyšla – 4.10.2020).

Prečítajte si aj:

Messenger a Instagram sa spájajú, posielanie správ bude spoločné

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE