Najnovšie Apple tvrdí, že má 5 rôznych obchodov s aplikáciami, nie len jeden.

Americká spoločnosť Apple sa v posledných mesiacoch vysporiadava s novými reguláciami, ktoré schválila Európska únia. Pre jednu z nich tak musel výrobca opustiť svoj pôvodný konektor nabíjania lightning, ktorý využíval približne jednu dekádu a prejsť na USB-C v iPhonoch. Zákony ako Digital Markets Act či Digital Services Act však zasahujú do činnosti amerického výrobcu elektroniky viac, ako by sa mohlo zdať.

Jednou zo zmien, ktorá má v ich zariadeniach už čoskoro nastať, je možnosť inštalácie aplikácií prostredníctvom obchodov tretích strán. App Store by teda už nebol jedinou možnosťou, kde by sa dali sťahovať aplikácie a ako vývojári, tak aj používatelia by v tomto boli voľnejší. Tesne pred finálnym dátumom kedy má táto zmena prísť do platnosti však Apple prichádza s námietkou.

Inštalácia aplikácií mimo App Store je ohrozená

Zariadenia od spoločnosti Apple, teda najmä iPhony, boli dlhodobo známe tým, že ich systém neponúka toľko možností ako Androidy. Android je totiž skutočne otvorený systém, ktorý umožňuje používateľom úpravu telefónu podľa vlastných predstáv, a to aj v prípade inštalácie aplikácií mimo vstavaný obchod s aplikáciami. Systém iOS si však zakladá na bezpečnosti a preto si stojí za tým, že inštalácia aplikácií mimo App Store môže ohroziť bezpečnosť používateľov.

App StoreZdroj: Apple
App Store

Zákon Digital Markets Act, ktorý má za cieľ vytvoriť férovú konkurenciu na trhu s technológiami to ale vidí inak. Do 5. marca 2024 musí Apple povoliť inštaláciu aplikácií mimo App Store, inak bude čeliť sankciám. Vyplýva to z dlhodobého sledovania praktík Applu a služby App Store, ktorá je prakticky jediným obchodom, ktorý slúži na inštaláciu aplikácií do ich zariadení.

Apple sa pokúša vyhnúť reguláciám

Z najnovšieho vyjadrenia spoločnosti Apple vyplýva, že americký gigant sa nechce podrobiť zmenám, ktoré sú dnes už takmer za rohom. Na poslednú chvíľu vyťahuje teda argument, že App Store nie je len jeden, no spoločnosť ponúka až 5 rôznych obchodov. Používatelia si v rámci Apple zariadení teda môžu vybrať, aký obchod použijú a vývojári tiež to, do akého obchodu aplikáciu vložia.

Toto vyjadrenie však znie tak trochu bizarne, nakoľko Apple spomína 5 rôznych obchodov s aplikáciami naprieč piatimi rôznymi platformami. App Store sa nachádza v iPhonoch, iPadoch, počítačoch Mac, Apple TV a tiež Apple Vision Pro. Ako však s týmto argumentom Apple obstojí pred Európskou úniou zatiaľ nie je známe.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.