Optimalizácia inštalácií aplikácií dokáže ušetriť miesto v zariadení.

Google počas niekoľkých rokov pracoval na zmenšení veľkosti aplikácií pre Android. Optimalizácia spočívala v tom, aký kód a zdroje sa sťahujú do zariadení. Poslednou iniciatívou v tejto oblasti je „Optimalizácia inštalácií aplikácií“ z Obchode Play.

Po zapnutí možnosti optimalizácie, Google dokáže zistiť, ktoré časti aplikácie sú najčastejšie používané pri prvom otvorení po inštalácii. Po získaní dostatočného množstva používateľských údajov dokáže Google aplikáciu optimalizovať tak, aby sa všetkým nainštalovala, otvorila a spustila rýchlejšie.

Táto funkcia využívajúca crowdsourcing nezhromažďuje osobné údaje, meno, e-mailovú adresu a ani žiadne iné údaje zo zariadenia, pričom platia aktuálne pravidlá ochrany osobných údajov spoločnosti.  Nezhromažďuje tiež informácie o obsahu nahranom alebo stiahnutom do aplikácie, ako sú napríklad obrázky v informačnom kanáli sociálnych sietí alebo umiestnenie v rebríčku.

Údaje jednotlivca sa kombinujú s údajmi ostatných používateľov s cieľom „nájsť trendy a určiť, ktoré časti aplikácie sú najdôležitejšie“. Google uvádza tri výhody optimalizácie inštalácií aplikácií, ale nešpecifikuje, čo Obchod Play v skutočnosti robí s následnými sťahovaniami aplikácií novými používateľmi po tejto agregácii údajov.

Výhody optimalizácie inštalácií aplikácií

  • Rýchlejšia inštalácia aplikácií z Obchodu Play
  • Čas potrebný na otvorenie a spustenie aplikácií sa skráti
  • Záťaž na procesor, batériu a úložisko zariadenia sa zníži

Môžeme sa domnievať, ako bude nová metóda fungovať. Napríklad aplikácia pre sociálne médiá, ktorú väčšina ľudí používa iba na prezeranie príspevkov, nemusí spočiatku sťahovať možnosti vytvárania obsahu (napr. Filtre fotografií, úpravy videa atď.). Túto funkciu je možné nainštalovať iba vtedy, keď ju používateľ bude skutočne potrebovať.

Komu táto funkcia nevyhovuje, môže ju vypnúť v nastaveniach Obchodu Play. Optimalizácia inštalácií aplikácií ešte nie je v Obchode Play k dispozícii, ale odkazy na ňu sú obsiahnuté v najnovšej verzii 24.5.13.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Google Lens získava jednoduchý prístup do galérie obrázkov

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.