V prípade prémiovej inteligentnej domácnosti je možné ovládať a automatizovať prakticky všetky aspekty domácnosti. Takúto domácnosť si môžete pomerne náročne zhotoviť sami alebo využiť riešenia inteligentných domácností na kľúč. V druhom prípade tomu zodpovedá aj cena a nutnosť navrhnúť riešenie ideálne vo fáze projektovania alebo najneskôr pred budovaním elektroinštalácie. Tým sa inteligentné domácnosti na kľúč odlišujú od ostatných kategórií, ktoré si môžete kúpiť prakticky kedykoľvek a v závislosti od riešenia si ich viac či menej zložito zabudovať do vašej domácnosti.

Aj inteligentnú domácnosť môžete mať na kľúč. Napríklad od slovenskej firmy Domotron

Funkcionalita a dostupné riešenia: Príkladom riešenia na kľúč je slovenská technológia Domotron, ktorá postupne expanduje do sveta. Základom aj tejto technológie je prepojenie s mobilnou aplikáciou, avšak potenciál tohto riešenia a jeho funkcionalita je na veľmi vysokej úrovni.

Pomocou aplikácie môžete meniť, automatizovať a nastavovať osvetlenie, tienenie, vykurovanie a klimatizáciu, rekuperáciu, kamerový a zabezpečovací systém či bazénovú techniku a saunu. V prípade osvetlenia je možné meniť jednotlivé svetlá v dome, meniť ich intenzitu a farbu. Všetko je navzájom prepojené a nemusíte si teda dokupovať špeciálne svetlá ako v prípade konkurenčných riešení. Rovnako si prispôsobíte výšku žalúzií, ich otvorenie alebo si môžete regulovať zakrytie bazéna či si necháte v zime ráno vykúriť chodník pred domom, aby ste nemuseli odhŕňať sneh.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017 ako súčasť prehľadového článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit