Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rozmýšľate nad tým, ako znížiť a optimalizovať svoju spotrebu energie a kde sa dá najlepšie ušetriť? Samozrejme spôsobov existuje viac, ale nie všetky sú ihneď realizovateľné. Pokiaľ sa budeme baviť o možnostiach ako napríklad zateplenie domu alebo obstaranie nových spotrebičov, určite sa budeme musieť zamyslieť ako nad finančnou, tak aj časovou náročnosťou, pričom nie vždy je taký variant v našich možnostiach. Čo sa však dá aplikovať prakticky okamžite a vyjde to podstatne lacnejšie je vytvorenie inteligentnej domácnosti.

Za inteligentnú možno označiť domácnosť, v ktorej sa objavujú diaľkovo ovládateľné zariadenia dennej potreby, ako napríklad zásuvky, žiarovky, senzory a podobne. Investícia v porovnaní s inými riešeniami je podstatne nižšia, a pritom získate prehľad o vašej spotrebe, čo vás minimálne prinúti sa nad ňou zamyslieť a vo finále môže viesť k jej výraznému zníženiu. Inteligentné produkty navyše šetria aj váš čas a dokážu zefektívniť prevádzku celej domácnosti.

Spôsoby, ako si svoju inteligentnú domácnosť postaviť, existujú v podstate len dva, ale pretože sa snažíme ušetriť, rovno preskočíme ten, kde je potrebný zásah do elektroinštalácie. Zameriame sa teda iba na obstaranie a zapojenie jednotlivých senzorov a zariadení bez akýchkoľvek väčších zásahov do existujúcich „hlúpych“ elektrorozvodov v dome. Ak neviete, čo presne to znamená a aké produkty je vhodné zaobstarať, poďte sa pozrieť na naše tipy.

Inteligentné centrum všetkého diania

Tak by sa dal nazvať prvý produkt, ktorý vám chceme predstaviť. Jedná sa o inteligentný IoT hub (IoT = Internet of Things), konkrétne spomenieme napríklad Tapo H100, ktorý vám zaistí nepretržité pripojenie začlenených senzorov, s ktorými komunikuje bezdrôtovo a s extrémne nízkou spotrebou. Hub je srdcom inteligentnej domácnosti. Zaistí efektívnejšie fungovanie pripojených zariadení, ktoré tak dlhšie vydržia v pohotovostnom stave. Môže slúžiť ako jednotiaci prvok ekosystému Tapo a pripojíte k nemu až 64 inteligentných zariadení.

Patria medzi nich napríklad inteligentné senzory. Zatiaľ čo hub sa pripojí na domácu Wi-Fi, pre komunikáciu s malými senzormi využíva špeciálnu úspornú bezdrôtovú komunikáciu a im stačia už len malé batérie aj pre dlhú dobu prevádzky. Kontaktné senzory môžete umiestniť na dvere alebo okná, pričom dostanete okamžité upozornenie do telefónu, keď sa neočakávane otvoria. Senzor pohybu zase môžete nastaviť tak, aby rozsvietil svetlo alebo automaticky spustil iné inteligentné zariadenia vo chvíli, keď prechádzate okolo nich. Existujú aj senzory, ktoré dokážu monitorovať teplotu a vlhkosť a na základe týchto informácií môžu spustiť ďalšie kroky, napríklad spustiť vetrák alebo kúrenie.

Zásuvky pre správu pripojených zariadení

Inteligentné zásuvky sú základom inteligentnej domácnosti, stačí ich iba zapojiť do klasických zásuviek, do nich potom pripojiť ovládaný spotrebič a je hotovo. Získate tak možnosť nielen vzdialene aj automatizovane zapínať a vypínať zapojené zariadenia, ale aj informáciu o ich aktuálnej a dlhodobej spotrebe. Vďaka tomu potom môžete optimalizovať ekonomiku domácnosti a ušetriť tak ďalšie peniaze. V závislosti od konkrétneho typu zásuvky potom môžete využívať ďalšie funkcie, ako napríklad časovač, hlasové ovládanie, prednastavenie kalendára pre automatickú správu, režim neprítomnosti, kedy sa zásuvka sama zapína a vypína pre vyvolanie dojmu, že je niekto doma, atď. Toto ponúka konkrétne model Tapo P110, ktorý si aktuálne zaobstaráte za cenu okolo 16 eur.

Poďme si na to posvietiť

Stalo sa vám už, že ste opustili domov a pri návrate ste zistili, že sa v nejakej miestnosti svieti, pretože ste zabudli zhasnúť? Iste aspoň raz. Avšak aj pre tieto situácie existuje riešenie, a to v podobe inteligentných žiaroviek. Inteligentná žiarovka sa technicky príliš nelíši od žiaroviek, ktoré už doma máte. Jej funkcie však môžete ovládať pohodlne cez telefón, čo vám umožní napríklad zhasnúť odkiaľkoľvek. Inteligentné žiarovky patria výhradne medzi LED osvetlenie, s čím sa tiež spájajú vlastnosti ako dlhá životnosť, úsporná prevádzka, slabé zahrievanie a odolnosť voči otrasom.

Pokiaľ máte doma dizajnové osvetlenie, ktoré v sebe nemá päticu pre žiarovky, ale napriek tomu ho chcete vzdialene ovládať, môžete využiť inteligentné vypínače. Tie sa vymenia za existujúce vypínače a vďaka vloženej batérii nepotrebujú zmeny v elektroinštalácii. Fungujú ako klasicky na stlačenie, tak aj cez aplikáciu.

Inou formou osvetlenia je LED pásik, ktorý vďaka možnosti strihania a pripevnenia pomocou obojstrannej lepiacej pásky a umiestnenia takmer kamkoľvek otvára priestor pre vašu kreativitu. Vďaka malým rozmerom sa zmestí za televíziu, za skriňu, na poličky aj do podhľadov, a je tak možné vytvoriť útulnú atmosféru pre odpočinok, sústredenie aj zábavu.

Značky: