Alcatel MOVETIME Track & Talk Watch sú inteligentné hodinky pre deti.

Ich hlavný prínos spočíva v tom, že fungujú samostatne a dokážu nahradiť aj telefón. Takisto počítajú kroky, avšak z pohľadu rodiča je dôležité, že môže jednoducho skontrolovať, kde sa dieťa nachádza a spojiť sa s ním.

MOVETIME hodinky vyžadujú k plnohodnotnému fungovaniu Nano SIM kartu, ktorú vložíte do šachty. V rámci tohto procesu je potrebné odskrutkovať jednu skrutku. Priložený skrutkovač nám nepomohol, museli sme využiť náš vlastný. Následne je potrebné hodinky nastaviť prostredníctvom mobilnej aplikácie v telefóne rodiča.

Táto aplikácia sa pre rodiča zároveň stane hlavným komunikačným nástrojom, pretože môže pomocou nej na diaľku nastavovať hodinky, posielať a prijímať hlasové správy a takisto kontrolovať aktuálnu polohu dieťaťa. Aplikácia samozrejme funguje nezávisle od polohy hodiniek – komunikuje priamo cez internet a nie je teda potrebné, aby boli hodinky v blízkosti telefónu. To by zruinovalo celý koncept zariadenia.

V 2G režime, komunikujú iba s vopred uloženými číslami

Po vytvorení konta môžete pomocou aplikácie do hodiniek uložiť až 10 telefónnych čísel. Na tieto čísla bude môcť dieťa jednoducho volať a zároveň ide o jediné čísla, z ktorých sa bude dať na číslo dieťaťa dovolať. V prípade telefonátov z iných čísel sa ozve obsadzovací tón. Dieťa môže takisto poslať hlasové správy, ktoré si vypočuje a nahrá v hodinkách. Rodič pre ich prijímanie a vytváranie využije mobilnú aplikáciu.

Hodinky vyžadujú Nano SIM kartu. Vďaka nej fungujú aj ako telefón a komunikujú cez mobilný internet

Hodinky sa nosia pohodlne. Majú farebný dizajn, plastové telo, silikónový remienok, GPS, 4 tlačidlá a 0,95-palcový displej, ktorý zobrazuje údaje o čase, dátume a prejdených krokoch. Displej pomôže aj pri listovaní v zozname kontaktov a pri nastavovaní hlasitosti. Zariadenie je do mobilnej siete pripojené pomocou 2G siete (podporované frekvencie 900 a 1800 MHz).

Výhodou je, že hodinky sú odolné voči vode (stupeň krytia je IP65) a na jedno nabitie fungujú až 4 dni. Vzhľadom na to, že Alcatel MOVETIME komunikujú a posielajú dáta pre potreby zdieľania polohy a odosielania / prijímania hlasových správ, je potrebné pripojenie do mobilného internetu. V 2G sieti nie je spotreba dát veľká. V závislosti od počtu hlasových správ a frekvencie zdieľania polohy ide maximálne o jednotky MB za deň.

Postačujúce ovládanie a kvalita zvuku

Hodinky ponúkajú dieťaťu iba základné funkcie. Využije ich na komunikáciu a môže si skontrolovať počet prejdených krokov. Tomu je prispôsobené aj základné a postačujúce ovládanie pomocou 4 tlačidiel. Okrem výberu kontaktu pre potreby volania alebo poslania hlasovej správy môže iba regulovať hlasitosť. Viac toho rozhranie hodiniek neponúka.

V prípade núdze je možné aktivovať SOS tlačidlo jeho podržaním. Hodinky sa v takom prípade pokúsia skontaktovať uložené kontakty a v krajnom prípade aj číslo 112. Uložené kontakty takisto dostanú SMS správu, že dieťa aktivovalo SOS tlačidlo.

Kvalita zvuku počas hovorov je štandardná s prihliadnutím na fakt, že ide o hodinky. Účelu postačuje, ale v hlučnom prostredí sa môžu telefonáty skomplikovať kvôli tomu, že dieťa nebude rozumieť, čo mu rodič hovorí. Najmä kvôli nižšej maximálnej hlasitosti. V tomto smere majú telefóny výhodu, ale aj hodinky si môže dieťa priložiť k uchu, aby lepšie počulo.

Alcatel MOVETIME sú inteligentné najmä z pohľadu rodiča, ktorému vďaka aplikácii ponúkajú jednoduchú kontrolu a komunikáciu s dieťaťom. Počítajú však aj kroky

Mobilná aplikácia pre rodiča obsahuje bohatšiu ponuku. Okrem už spomenutej správy telefonických kontaktov a kontroly aktuálnej lokality, si môže rodič nastaviť tzv. bezpečnú zónu. Hodinky v takom prípade automaticky odošlú upozornenie, ak dieťa z tejto zóny odíde. Lokalitu určujú aj pomocou GPS.

Rodič môže skontrolovať počet prejdených krokov a pozrieť si históriu upozornení (hlasové správy, SOS, poloha, slabá batéria atď.), ktoré hodinky poslali. Aplikácia je ako celok dobre navrhnutá a obsahuje potrebné funkcie. Počas testovania nám mierne prekážali iba kozmetické nedostatky, ako je prehodené pomenovanie ujo / teta v telefóne a hodinkách.

Verdikt

Alcatel MOVETIME sú dobre navrhnuté inteligentné hodinky pre deti. Koncept tohto zariadenia je založený na tom, že dieťa má jedno zariadenie, ktoré zobrazuje čas, počíta mu kroky, ale najmä umožňuje komunikáciu s blízkymi. Rodičom takisto pomáha kontrolovať, kde sa dieťa nachádza. Myšlienka hodiniek, ktoré fungujú aj ako telefón, sa nám páči. Predsa len, dieťa ich má neustále na ruke a nemusí so sebou nosiť telefón a strážiť ho. Pre potreby dieťaťa sú telefonické funkcie hodiniek viac ako postačujúce.

Cena: 99,99 EUR
Zapožičal: Alcatel

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit