Piper je riešenie s dobrým konceptom. Kombinuje bezpečnostnú kameru so zabudovaným senzorom pohybu a základnou riadiacou jednotkou, ku ktorej môžete bezdrôtovo pripojiť ďalšie senzory a zariadenia pomocou technológie Z-Wave. Ale nie je to nevyhnutné.

Piper má atraktívne parametre aj ako samostatná bezpečnostná kamera. V závislosti od typu verzie (základná alebo tzv. nv verzia) ponúka až 3,4 Mpx snímač, nahrávanie HD videa a 180° zorné pole. Na prehľadnejšie zobrazenie toho, čo kamera sníma, si môžete obraz rozdeliť do štyroch samostatných obrazov v rámci jednej obrazovky.

Každý z obrazov môže byť zameraný na iný objekt. Aplikácia umožňuje upraviť jas obrazu a v prípade nv verzie aktivovať nočný režim. Tiež môžete využiť kameru na obojsmernú komunikáciu a výhodou je zabudovaná hlučná siréna, ktorá sa aktivuje v prípade alarmu. Konkurenčné riešenia využívajú pre potreby alarmu často napr. dymový detektor.

Piper zaznamenáva video priamo do cloudu a umožňuje napájanie trojicou AAA batérií. Tento záložný zdroj je výborný, ak by zlodej vypol poistky domu alebo bytu. V prípade ostatných riešení si často musíte zaobstarať vlastný záložný zdroj, ak chcete byť pripravení aj na takúto situáciu.

Ku kamere môžete vďaka technológii Z-Wave pripojiť iné zariadenia a senzory, ktoré sú s ňou kompatibilné. My sme mali k dispozícii pohybový, dverový a dymový senzor Fibaro, inteligentnú zásuvku Fibaro a tiež inteligentnú Z-Wave žiarovku Domitech. S takouto výbavou sa už dá vytvoriť jednoduché riešenie inteligentnej domácnosti.

Mobilná aplikácia je efektne spracovaná a je praktické, že Piper podporuje aj zasielanie upozornení priamo na zadané telefónne číslo. Negatívom je fakt, že aplikácia nie vždy reagovala podľa očakávania, resp. že po vykonaní zadaného pravidla ho opätovne vykonala až po uplynutí niekoľkých minút a tento interval sa nedá nastaviť. V niektorých situáciách môže vadiť, že vám aplikácia pošle informáciu o pohybe raz za 5 minút, aj napriek tomu, že je v nej neustále pohyb. Nevýhodou môže byť aj o niečo vyššia cena samotnej kamery.

Cena: 318 EUR
Zapožičal: SmarterHOME.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit