Spoločnosť LG je v televíznom svete známa hlavne svojimi pôsobivými OLED televízormi. Drvivá väčšina predaja je však zatiaľ na strane LCD, a preto sme sa rozhodli otestovať zástupcu aj z tejto kategórie.

Vybrali sme si 65-palcový LG 65SK9500 Super UHD, čo je cenovo relatívne dostupný televízor, teda v porovnaní s vlajkovými loďami od LG. Samozrejme, ponúka rozlíšenie 4K (3840 × 2160), vynikajúcu podporu HDR (HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor HDR), fantastický zvuk a celý rad inteligentných funkcií. Je jasné, že také farby, na aké sme zvyknutí z OLED modelov tu nedosiahnete, ale K9500 obstál veľmi dobre.

Dizajn

Buďte aj vy smart a plaťte mobilom. Klienti VÚB môžu platiť prostredníctvom mobilu tiež. Stačí ak si stiahnu aplikáciu.
Tento televízor využíva technológiu Nano Cell, ktorá zlepšuje presnosť farieb a pomáha vytvoriť čo najlepšiu čiernu. Technológia LCD znamená, že je tu okrem samotného panelu aj podsvietenie a  polarizačné filtre, a preto je tento televízor v porovnaní s OLED ťažší a hrubší. Stále však bude tvoriť efektnú súčasť vašej obývačky. Výrobca sa totiž postaral o efektný vzhľad rámčeka, ktorý pôsobí luxusne. Priehľadný polykarbonát je tu doplnený troma medenými pásikmi, a to okolo celého okraja panelu. Rovnako na zadnej strane je plastový panel s atraktívnym textúrovaným povrchom. LG 65SK9500 meria 1453 × 833 x 63,5 mm a bez stojana váži 27 kilogramov.

Efektné okraje televízora LG 65SK9500

Kovový stojan na televízore 65SK9500 je s oblúkovitou základňou a zlatou povrchovou úpravou. Vo výsledku zaberá na stolíku trochu viac miesta ako ostatné stojany, ale televízor drží stabilne. Ak chcete, môžete statív celkom vynechať a televízor namontovať na stenu pomocou 300 × 300 mm VESA držiaka.

Takto vyzerá podstavec pri pohľade zhora

Možnosti prepojenia

65SK9500 má porty na zadnej a bočnej strane. Celkovo tu nájdete štyri porty HDMI (jeden s podporou ARC), tri porty USB, RF konektor pre anténu a kábel, digitálny audiooptický výstup a port Ethernet, z bezdrôtového napojenia je tu Wi-Fi 802.11ac. Ak ste sa rozhodli namontovať tento TV na stenu, môže byť o niečo komplikovanejšie pripojiť k televízoru anténu.

Prepojovacie porty v televízore

Inteligentné funkcie

Rozhranie webOS od LG predstavuje výrazný pruh, na ktorom sú umiestnené ikony aplikácie a tiež si tu vyberáte vstupy. K dispozícii sú všetky bežné televízne aplikácie vrátane populárnych ako Netflix, VOYO či YouTube. Vyberať si môžete z celkovo 200 aplikácií, ktoré sa tu dajú nainštalovať.

V tomto roku sa spoločnosť LG zamerala aj na platformu ThinQ AI. Je to umelá inteligencia, ktorá kombinuje hlasové príkazy, vyhľadávanie obsahu a asistenta od Google. V minulosti bola hlasová interakcia u LG obmedzená na zmenu kanálu, nastavenie hlasitosti, prípadne jasu či kontrastu. Teraz televízor reaguje na otázky položené bežnou formou tak, ako sa zvyknú zhovárať ľudia.

So službou Google Assistant môžete vyhľadávať informácie na webových stránkach, pýtať sa na počasie, overiť si športové výsledky, objednať si pizzu, a to všetko z pohovky pred televízorom. Televízor sa tiež integruje s ďalšími inteligentnými zariadeniami v domácnosti, ako sú napr. žiarovky Philips Hue. Samozrejme, toto pri slovenčine zatiaľ nefunguje a hlasové povely musia byť v jednom z podporovaných svetových jazykov – u nás teda najčastejšie v angličtine či nemčine.

Ďalšie vylepšenia

Novinkou je režim šetriča obrazovky, ktorý zobrazuje na displeji umelecké diela. Tie sa zobrazia vtedy, ak nemáte žiadny aktívny vstup alebo televízor dlho neovládate. Umelecké diela pochádzajú od umelcov ako sú Renoir, Monet či Vincent van Gogh. Ak nemáte práve náladu na umenie, môžete si sem stiahnuť vlastné fotografie alebo kolekcie od LG vrátane zaujímavostí od Tripadvisor.

Kvalita obrazu a zvuku

LG 65SK9500 poskytuje vynikajúci široký farebný rozsah, aký bežne na LCD TV nevidíte. Farby sú ale o niečo menej presné, veľa závisí od zvoleného režimu obrazu. Za najpresnejší považujeme režim Cinema a veľa sa tiež dá vylepšiť používateľskou kalibráciou. Hlavnou prednosťou tohto modelu je však špičkový jas, v tejto oblasti je K9500 rekordérom s hodnotou cez 1500 nitov. Rovnako je tu široká podpora formátov HDR a napr. podporu HDR Technicolor v inom televízore na našom trhu nenájdete. Podpora HDR potom znamená, že v obraze vidíte detaily aj v tmavých častiach, ale vylepšenie prinesie aj pri svetlých výbuchoch alebo bleskoch. Spokojní sme boli aj so zobrazením čiernej farby. Absolútne čierna to samozrejme nie je, ale určite to nie je svetlo-šedá, ako sa to niekedy stáva. LG 65SK9500 si dobre poradí aj s hrami, keďže je tu malé oneskorenie.

65SK9500 je vybavený párom 40 W reproduktorov, plus je k tomu 20 W basový reproduktor. Generovaný zvuk je jasný a bohatý. Aj pri plnej hlasitosti bol čistý, bez skreslenia. Za zvukom stojí zabudovaná podpora Dolby Atmos.

Súčasťou dodávky je tzv. magický diaľkový ovládač, ktorý sa dobre drží v ruke a tlačidlá ľahko nájdete aj v tme. Televízor sa dá ovládať podobne ako počítač myšou. Ovládač má aj zabudovaný mikrofón na hlasové ovládanie.

Verdikt

LG 65SK9500 Super UHD nás ohromil svojím jasom, širokou podporou formátov HDR a výborným zvukom. Odporúčame vám využiť používateľskú kalibráciu farieb. Inteligentné funkcie, žiaľ, na plné využitie na našom trhu ešte len čakajú. Celkovo je to však jeden z najlepších LCD televízorov, aké si môžete na našom trhu kúpiť.

Cena: 3199 €

Zapožičal: LG

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.