Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenské mestá a obce čaká už o niekoľko týždňov zásadný míľnik v ich histórii.

Od 1. novembra 2016 musia svoje služby poskytovať občanom aj elektronicky. Milióny ľudí si tak budú môcť vybaviť každodennú agendu z pohodlia domova. Ako to zabezpečiť jednoducho, efektívne a s pridanou hodnotou pre obyvateľov, sa viac než dve stovky zástupcov samospráv dozvedeli na konferencii DATALAN Digitálne mesto 2016.

Stretnutie organizovala 11. októbra vo Vyhniach IT spoločnosť DATALAN, ktorá pre segment samosprávy realizuje mnoho inovatívnych riešení, ocenených aj v zahraničí. Účasť hostí bola v rámci osemročnej histórie podujatia rekordná. Hostí z celého Slovenska však prilákali nielen aktuálne témy e-Governmentu, ale aj prísľub množstva inšpiratívnych nápadov a praktických riešení, ktoré mestám a obciam pomôžu fungovať v digitálnej ére naplno. A ako ukázali reakcie v prieskume, ich očakávania boli naplnené na maximum.
Podľa prieskumu spoločnosti DATALAN patrí totiž zavádzanie nových elektronických služieb a aplikácií medzi aktuálne priority samospráv. Tieto plány v prieskume potvrdilo až 88,5% respondentov. Ďalšou výzvou je bezpečnosť, na ktorú sa prioritne plánujú zamerať dve tretiny samospráv. „Každoročne preto predstavujeme najnovšie technologické možnosti a inovatívne riešenia, ktoré je možné okamžite nasadiť do prevádzky,“ povedal na úvod stretnutia člen predstavenstva DATALANu Ľuboš Petrík, ktorý v spoločnosti zodpovedá za rozvoj segmentu samosprávy. „Dnes sa však pozrieme aj na vízie a vzdialenejšiu budúcnosť, ktorá patrí inteligentným mestám, či fenoménu internetu vecí (IoT).“ Aj tieto témy vychádzali z prieskumu, podľa ktorého sa až 85% zástupcov samospráv zaoberá možnosťami, ktoré inteligentné mestá prinášajú. A nielen to. Na otázku „Plánujete prepojiť v sieti IoT aj zariadenia vášho úradu, samosprávy a obyvateľov?“ odpovedalo kladne 55% z nich.

Stovky služieb pre milióny obyvateľov

Obsahom však bola aj praktická diskusia s lídrami samosprávnych združení ZMOS a DEUS – Milanom Muškom a Adriánom Belánikom, ktorým hostia adresovali množstvo otázok. Najhorúcejšou témou je totiž zavádzanie elektronických služieb, ktoré vyžaduje zákon o e-Governmente. Podľa neho musia byť eSlužby samospráv k dispozícii už od 1. novembra tohto roka. Hostia sa preto dozvedeli viac o národných projektoch DCOM a  miniDCOM+, ktoré predstavujú najjednoduchší nástroj, ako sa môžu mestá a obce zapojiť do informatizácie. V súčasnosti je už zapojených 1 511 obcí a miest, vďaka čomu sa presne k 138 elektronickým službám samosprávy dostane približne 1,4 milióna občanov. K dispozícii je už aj projekt miniDCOM+, ktorý má ambíciu na prechodné obdobie pokryť ďalších vyše 1 300 obcí a miest, čím by sa elektronické služby dostali k ďalším takmer dvom miliónom obyvateľov.

Ďalšie povinnosti však vyplynú pre mestá a obce aj z nového zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý sa momentálne pripravuje. Okrem toho sa paralelne pracuje aj na návrhu zákona o výkone správy v oblasti informačných technológií verejnej správy. Odborníci sa na konferencii DATALAN Digitálne mesto 2016 preto venovali aj týmto témam. Vďaka prínosu  a relevantnosti informácií, ktoré hostia získali, patrili ich vstupy k najoceňovanejším prezentáciám stretnutia. Na tému sa totiž pozreli nielen z obsahovej, ale aj legislatívnej stránky, napr. z pohľadu ochrany osobných údajov. Hostia sa napr. dozvedeli, že práve mestá a obce patria v tomto smere medzi najkontrolovanejšie organizácie a za porušenie povinností im hrozia vysoké pokuty.
Samozrejme, informácie a právne rady boli skompletizované technologickými konzultáciami s expertmi priamo na mieste. Len s komplexným prístupom budú totiž slovenské samosprávy schopné poskytovať svojim obyvateľom moderné služby na 100%.

Technologickí experti boli okrem DATALANu aj z globálnych spoločností HPE, HP, CISCO, IBM, Microsoft a Epson, ktoré sa ku konferencii pridali ako partneri. Prezradili, ako dosiahnuť bezpečnosť v praxi, poradili s výberom optimálneho dátového úložiska, venovali sa infraštruktúre aj mobilite, a predstavili tiež príklady z praxe. Výhody cloudového riešenia odprezentoval napr. správca informačného systému mestskej časti Košice – Západ. Projekt, realizovaný v spolupráci s DATALANom, umožňuje nielen lokálnu zálohu dát, ale i zálohu do cloudu. K dispozícii je plná obnova virtuálneho stroja, kryptovanie aj inštalácia na diaľku. Hostia konferencie DATALAN Digitálne mesto 2016 sa tak pod jednou strechou zoznámili s desiatkami dostupných možností, ktoré zlepšia život obyvateľom a prinesú výhody digitálnej éry do každého mesta, či obce.

Smart mestá nie sú ani na Slovensku sci-fi

Digitalizácia samospráv však nie je len o plnení povinností, ktoré  ukladá zákon, a nasadzovaní nových technológií. Ako ukázalo stretnutie vo Vyhniach, fungujú aj dobré nápady v kombinácii s úprimnou snahou posunúť sa ďalej. Vďaka tomu môžu aj naše mestá a obce ponúknuť občanom lepšie služby. Pomôže im v tom skupina riešení z dielne DATALANu, vrátane appstoru digitalnemesto.sk, ktoré prinášajú viac ako 200 eSlužieb, sprístupnených vyše dvom tisíckam obcí a viac ako 2,5 miliónom obyvateľov. Vízie o smart city sa môžu už dnes preniesť do slovenskej reality prostredníctvom služieb ako monitorovanie rozkopávok na cestách, identifikácia voľných parkovacích miest, či zaplnenosti kontajnerov, alebo nahlasovanie nepokosených plôch. Vďaka internetu vecí sa dá zase monitorovať stav spodnej vody a zabrániť tak zatopeniu pivníc. Opäť ani tu nechýbali príklady z praxe – napr. v Trenčíne beží pilotný projekt, v rámci ktorého kamery namontované na pouličnom osvetlení dokážu monitorovať voľné parkovacie miesta. Ako predviedli ľudia z DATALANu, senzory vedia pomôcť aj pri monitoringu seniorov a v prípade potreby im poslať pomoc v podobe lekárskej služby či hasičov.

Konferencia DATALAN Digitálne mesto 2016 toho ukázala ešte oveľa viac. Hostia sa dozvedeli i to, ako sa dá rýchlo a jednoducho inventarizovať majetok, ako funguje digitálne zastupiteľstvo, ako sa dá zlepšiť vzdelávanie hrou v materských školách, ako zabezpečiť kvalitnú a bezpečnú wi-fi, aké sú možnosti skvalitnenia tlače pri súbežnom znížení nákladov… O svojich skúsenostiach a zlepšeniach porozprávali aj ľudia priamo zo samosprávy – inšpiráciu, ako dosiahnuť pozitívne zmeny, priniesol napr. prednosta Popradu, a ako môžu byť aj regióny atraktívnejšie pre obyvateľov aj turistov, ukázal zástupca Podpoľania.

„Konferencia DATALAN Digitálne mesto je otvorenou platformou na výmenu skúseností, inšpirujeme sa vo vzájomných debatách, spíkri aj ľudia z branže sú hosťom k dispozícii celý deň,“ zdôraznil Ľuboš Petrík. „Naším spoločným cieľom je naozaj posunúť veci vpred a nájsť riešenia, ktoré budú prínosom pre ľudí v slovenských mestách a obciach. Vieme, ako pomôcť zamestnancom úradov a ako priniesť reálne fungujúce služby obyvateľom. A chceme sa o toto know-how pravidelne deliť.“
Aj vďaka tomuto prístupu, ktorým sa konferencia odlišuje od iných samosprávnych stretnutí v slovenských podmienkach, plánuje prísť na DATALAN Digitálne mesto 2017 až 98,9% percenta tohtoročných účastníkov konferencie.