Obmedzený čas nás núti uvažovať, čo sa dá ešte stihnúť a čo nie. Platí to nielen pri pracovných povinnostiach, ale aj pri vzdelávaní. Vzdelávať sa znamenalo kedysi niekam ísť a tam stráviť hodinu-dve dvakrát za týždeň. Dnes je situácia iná a množstvo kurzov dokážete absolvovať aj cez internet.

Neznamená to však, že sú jednoduchšie alebo ich absolvovanie zvládne každý. Je to iná forma, šetrí vám čas inak nevyhnutný na presun na miesto konania kurzu, zároveň ale pridáva problém navyše. Tým je práve fakt, že kurz môžete robiť hocikedy a hocikde. Reálne to môže znamenať, že sa do výučbových osnov mesiac nepozriete. Kto si ale udrží pravidelnosť a návyk niečo sa naučiť, má možnosti, o akých sa mu ani nesnívalo.

Typy kurzov

Na internete nájdete oveľa viac, ako len výučbu cudzích jazykov. Hoci je to stále oblasť, ktorá je najdostupnejšia a kurzy cudzích jazykov vedú v počte. Kedysi statické kurzy dnes kombinujú viacero foriem učenia. Nie je to len vyplňovanie kvízov s trochou teórie, ale komplexné materiály vedené podobne, ako osnovy pre školy. Majú v sebe podporu pre interakciu so živým človekom, ak to chcete. Či už ide o formu videokomunikácie alebo vám niekto s bohatšími skúsenosťami opraví vaše testy a cvičenia. Takto si môžete budovať sieť priateľov, ktorí vám budú môcť pravidelne pomáhať pri výučbe. To platí aj pre vás a keď dosiahnete určitú úroveň, môžete vy pomáhať ostatným.

Kurzy on-line

Jedným z dobrých príkladov je server Duolingo (www.duolingo.com), ktorý je zameraný na výučbu mnohých svetových jazykov. Nevýhodou je, že slovenský jazyk nie je v ponuke ako váš východiskový. Dá sa použiť čeština a predpokladáme, že to bude pre mnohých akceptovateľné. Vyberiete si jazykový kurz a každý deň môžete absolvovať toľko lekcií, na koľko sa cítite. Jednému sedeniu sa môžete venovať 5 minút alebo aj dlhší čas. Zbierate body a zároveň vidíte, či sa vám darí plniť si nastavený denný cieľ v počte minút venovaných kurzu. Kurzy sú zadarmo, máte možnosť využiť službu Plus za 7 dolárov na rok pri ročnej platbe. Nebudú vás vyrušovať reklamy a získate aj ďalšie užitočné funkcie navyše. My sme službu vyskúšali a pokojne ju používajte aj zadarmo. Zo začiatku to bude najlepší spôsob, ako si preveríte svoju pevnú vôľu. Vyhnete sa plateniu niečoho, čo by ste po čase prestali používať. Naraz sa môžete učiť viac jazykov a budete sa medzi nimi prepínať.

Duolingo vás naučí cudzí jazyk a ešte vás bude aj motivovať odmenami

Server Coursera (www.coursera.org) je zameraný všeobecne. Dajú sa tu študovať aj cudzie jazyky, avšak na úplné základy sa nám nejavil príliš vhodný. Potrebujete už niečo vedieť. Špecialitou servera je spolupráca so svetovými univerzitami a ich výučbovými vedomosťami. Máte k dispozícii materiály z rôznych oblastí. Kopírujú totiž vzdelávací systém jednotlivých univerzít. Ide napríklad o počítačové vedy, matematiku, chémiu, elektroinžinierstvo, programovanie alebo napríklad dátové analýzy. Výhodou je možnosť výučby nielen cez notebook, ale aj smartfón prostredníctvom mobilných aplikácií. Každý typ vzdelávacieho kurzu má uvedené, či je 100 % on-line alebo je treba časť absolvovať na vybranom mieste. Vzdelávacie kurzy sú certifikované univerzitami, ale takisto aj spoločnosťami ako Google alebo IBM.

Spolupráca s univerzitami je jednou z hlavných výhod

Sú tu kurzy zadarmo aj platené a ceny sa pohybujú v stovkách dolárov a vyššie. Tiež vidíte, ako dlho potrvá, kým ho absolvujete celý. Máte kurzy trvajúce rádovo hodiny až po komplexné učivá a témy, ktoré budete plniť niekoľko mesiacov. Toto je iná liga a Coursera je vhodná pre tých, čo majú jasný cieľ a motiváciu absolvovať túto modernu formu vzdelávania. Obsahoví podporovatelia sú v mnohých prípadoch aj známe osobnosti z IT oblasti. Ak vás láka vidina niečoho, čo rýchlo vyklikáte a dostanete certifikát, ruky preč. Tu to so získaním certifikátu myslia vážne.

Na špecifické zvládnutie problematiky z takmer akejkoľvek výučbovej oblasti odporúčame server Udemy (www.udemy.com), ktorý ponúka platené kurzy s cenou väčšinou 9,99 eura. Máte možnosť naučiť sa niečo z prírodovedných odborov, mnohých oblastí IT, obchodu, marketingu atď. V cene kurzu zameraného na 3D modelovanie v aplikácii Blender máte obsiahnutých takmer 60 hodín videa, rôzne materiály na stiahnutie a ďalšie vlastnosti, napríklad prístup zo smartfónu alebo TV.

Udemy je špecialista na cenovo dostupné kurzy so zameraním na konkrétne programy a úlohy

Podobne ladené sú kurzy na serveri Udacity (www.udacity.com). Takisto máte ohromnú zásobu kurzov, no oblasť je zúžená na IT a s tým súvisiace témy. Je ich tu viac ako dosť a takisto nejde o kurzy, ktoré spravíte za pár hodín. Ide o celé učivá s podporou vyučujúceho, ktorý vám bude zadávať úlohy, ale následne ich aj kontrolovať. Máte možnosť naučiť sa tu programovať v niekoľkých jazykoch, absolvovať kurz so zameraním na umelú inteligenciu alebo napríklad cloud computing prípadne počítačovú vedu.

Udacity je niečo ako Coursera avšak som zameraním na IT

Na programovanie je zameraný kurz Bento (www.bento.io), ktorý vás prevedie základmi HTML, CSS, použitím GitHuhu, jQuery, SQL a ďalšími prvkami, ktoré sa na stránkach objavujú. Kapitoly sú naozaj detailné a vy získate prehľad o tom, ako komplexne vytvoriť stránku. Skutočne jeden z najlepších kurzov, aký sme kedy videli. Nie príliš detailný v jednej oblasti, avšak stále dosť podrobný a s prelínaním rôznych oblastí webového programovania.

Programovanie webových stránok poňaté vyváženou formou

Obsiahlosťou väčšie kurzy nájdete aj priamo od Googlu. Svoj projekt vzdelávania IT, marketingu a kariéry v IT firmách nazvali Digitálna garáž (learndigital.withgoogle.com). Vy si vyberiete spomedzi desiatok kurzov tie, o ktoré máte záujem a pridáte do svojho plánu. Potom budete môcť sledovať postup na jednotlivých z nich. Sú tu kurzy na pochopenie zdrojového kódu, zvýšenie produktivity v práci, propagovanie firmy na internete a ďalšie. Niektoré majú dĺžku trvania hodinu, iné desiatky hodín. Ako vždy, aj tu závisí od náročnosti preberanej problematiky.

Vzdelávací projekt od Googlu, ktorý je dostupný v slovenskom jazyku

Aj Microsoft má svoje vzdelávacie materiály. Na stránke Education Centre (education.microsoft.com) sa nachádzajú kurzy o moderných metódach vyučovania a sú vhodné najmä pre učiteľov a školiteľov. Avšak táto technologická firma má ešte ďalší typ kurzov. Nachádzajú sa na webe Microsoft Learning a sú celkom logicky zamerané na IT segment. Pripravte sa na to, že ich je skutočne obrovská zásoba. Zamerané sú na produkty a riešenia Microsoftu. Materiály sú zamerané od detailov až po komplexne rozoberané látky. Ide o kurzy na správu operačných systémov, cloudových technológií firmy atď. Zväčša sú tak technicky zamerané, že si potrebujete pozrieť vedomostné požiadavky. Splniť ich bude neraz vyžadovať absolvovanie iného kurzu.

Výučbový server priamo od Microsoftu

Z iného súdka

Oproti minulosti sa mení aj fakt, že on-line kurzy sú výlučne v anglickom jazyku. Je ich neporovnateľne viac, no neznamená to, že ste odkázaní iba na tie zahraničné. Na Slovensku môžete využiť viacero vzdelávacích serverov. Jedným z nich je napríklad Learn2Code (www.learn2code.sk), kde sa naučíte programovanie v rôznych jazykoch, grafický webdizajn, upravovať fotografie alebo napríklad používať Microsoft Excel. Nám sa páčila aj forma, akou sa dajú kurzy platiť. Vybrať si môžete predplatné na tri mesiace, rok alebo neobmedzený prístup. K dispozícii tak budete mať všetky dostupné aj budúce kurzy. Ak to nie je pre vás, máte možnosť vybrať len tie, ktoré potrebujete a platiť za ne mesačne alebo si kurz kúpiť. Odporúčame využiť kurzy zadarmo, kde si vyskúšate spôsob fungovania tohto webu a toho, akou formou dostávate obsah.

Lear2Code vás naučí programovanie, marketing aj prácu s fotkami a videom

Záujemcovia, ktorí sa chcú dozvedieť niečo z oblasti práva, majú možnosť absolvovať kurzy na webe Nostis (www.nostis.org). Sú vo forme videí a na doplnenie rozhľadu sú ideálne. Pozostávajú z príkladov, a tak ide o záživné sledovanie tejto inak náročnej problematiky. Zaujímavosťou je určite aj Kurz tvůrčího psaní (www.renenekuda.cz). Pre záujemcov o strojopis sme vybrali dva vzdelávacie weby so svojimi kurzami. Nájdete ich na stránke www.nedatluj.cz a www.vsemideseti.eu.

Písanie desiatimi prstami sa naučíte aj na webe

Podcasty

Počúvanie podcastov je niečo, čo bude mnohých baviť. Zároveň to môže byť ľahšia forma výučby a máte možnosť popri tom vykonávať inú činnosť. Vhodné sú napríklad počas cesty do práce alebo doma pri bežných činnostiach ako varenie alebo ak chcete aspoň trochu oddychovať. Na podcasty máte možnosť využiť mobilné aplikácie ako Spotify alebo napríklad Google Podcasty či Apple Podcasts. Vybrané témy nájdete podľa kľúčového slova. Povedzme English pre anglické podcasty. Relácie majú formu výuky, napríklad pre začiatočníkov, príklady konverzácií alebo môžete počúvať texty s jazykovou výbavou podľa požadovanej úrovne angličtiny. Nebojte sa používať slovenské alebo české kľúčové slová. Budete prekvapení, koľko obsahu nájdete. Avšak je to skôr doplnok. Na prehĺbenie znalostí sa štandardnému sedeniu pri on-line kurzoch nevyhnete.

Ak chcete mať prehľad o videocastoch alebo podcastoch, navštívte stránku OpenCultures (www.openculture.com/freeonlinecourses). Tu nájdete skutočne všetko, čo hľadáte a pravdepodobne ešte omnoho viac.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.