Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podporiť mladé technologické firmy v rámci Emerging Europe a hľadať synergie medzi regiónom CEE, zvyškom Európy a tiež Blízkym východom.

To je hlavná vízia stredoeurópskeho investičného fondu Zero One Hundred, ktorý sídli v Bratislave, Prahe a na Cypre, kde už roky pomáha budovať startupový ekosystém. Založenie fondu Zero One Hundred, ktorý plánuje v nasledujúcich rokoch preinvestovať 60 miliónov eur, je výsledkom dlhoročných aktivít popredných osobností slovenskej startupovej scény. Fond nadväzuje na venture building aktivity začaté v roku 2014, medzi ktoré patrí jeden z prvých bratislavských coworkow Campus Cowork, finančný startup Vestberry, séria investorských eventov 0100 conferences alebo cyperská technologická konferencia Reflect Festival. Od roku 2019 spoločnosť svoje pôsobenie rozšírila taktiež o vlastný fond Zero Gravity Capital.

„Za posledné roky sa nám podarilo vybudovať rozsiahly network startupistov i investorov od pobaltských zemí cez strednú Európu a Balkán až po Grécko a Cyprus. A práve na tento región, vedľa Slovenska a Česka, sa chceme primárne sústrediť. Vidíme na týchto rýchlo rastúcich trhoch extrémny potenciál, pritom väčšina fondov tento región zatiaľ neobjavila, hovorí Dušan Duffek, managing partner Zero One Hundred, ktorý väčšinu roka žije a vytvára strategické partnerstvá na Cypre.

Startupy, ale tiež fund of funds

Stratégiou fondu je investovať do mladých technologických firiem – od pre-seedu až po Series A – s dôrazom na schopnosť firiem rýchlo rásť a pôsobiť tiež globálne. Popri priamych investíciách do startupov bude časť peňazí investovať do spriatelených venture kapitálových fondov operujúcich v tomto regióne. Ten partneri fondu nazývajú Emerging Europe. „Veríme, že našou schopnosťou je pomôcť firmám v ich raste a dostať ich od nuly až na vrchol. Všetci partneri fondu majú skúsenosti s podnikaním, zahraničnými trhmi alebo s prácou pre nadnárodné spoločnosti. Sami pochádzame z prostredia dynamických a technologických firiem, čo nám dáva zásadnú výhodu a schopnosť naozaj byť partnerom pre ďalší rast, hovorí ďalší partner fondu Vít Hanuš. Ten roky pôsobil v poprednej konzultačnej spoločnosti BCG, kde sa zameriaval na fúzie, akvizície či privátny kapitál.

Investičné aktivity Zero One Hundred odštartovalo v roku 2019 založenie fondu Zero Gravity capital, ktorý sa s 23 miliónmi eur zameriava predovšetkým na startupový ekosystém. Fondu sa podarilo investovať do popredných hviezd slovenskej scény: Powerful Medical, CulturePulse alebo do populárnej aplikácie Readmio. Na čele fondu stoja traja partneri, ktorí za svoje najväčšie prednosti považujú osobnú skúsenosť s podnikaním, rozvinutý zahraničný network a tiež analytický prístup k hodnoteniu možných investičných príležitostí.

„Veríme, že k rozvoju startupového ekosystému pomôže, keď sa do investičných aktivít pustia bývalí startupisti a podnikatelia. V posledných rokoch sa podarilo postaviť silné základné piliere lokálneho startupového ekosystému, v ďalšom kroku potrebujeme, aby čo najviac skúseností odovzdávali ľudia z biznisu a pomohli startupom globálne rásť. Som presvedčený, že v Česku, na Slovensku a v celej Emerging Europe sa skrývajú jedny z najlepších technologických talentov na svete. My sme pripravení týmto startupom a vývojárom pomôcť rásť a získať si pozornosť zbytku sveta, doplňuje Michal Csonga, tretí partner fondu. Ten študoval a následne pracoval pätnásť rokov v zahraničí, predovšetkým vo Veľkej Británii a Ázii.

Za Zero One Hundred pôvodne stáli štyria zakladatelia: Slováci Dušan Duffek, Marek Zámečník, Michal Paško a Nór Martin Hauge. V roku 2020 štvoricu doplnil  Slovák Michal Csonga a Čech Vít Hanuš. Hlavnými partnermi fondu sú dnes Duffek, Csonga a Hanuš. Zámečník sa naplno venuje budovaniu startupu Vestberry, ďalší zakladatelia sa vydali na vlastnú investorskú dráhu, ale aj naďalej sú spoločníkmi a radcami.

Značky: