YouTube poslal výzvu na vypnutie softvéru, ktorý nerešpektuje ich pravidlá používania.

Ide o softvér Invidious, ktorý umožňuje prezeranie YouTube bez toho, aby bolo sledovanie videí prerušované reklamami. Či sa nám to páči alebo nie, YouTube je prevažne financovaný reklamnými zdrojmi. Kto chce obmedziť reklamy, môže si kúpiť model Premium. Je prirodzené, že YouTube nesúhlasí s používaním podobných programov a poslal vývojárom aplikácie výzvu na zastavenie projektu.

Niektoré aplikácie pre operačný systém Android, ktoré sa v minulosti dali na tento účel použiť, boli z obchodu Google Play stiahnuté a viac nie sú dostupné. Bude zároveň množstvo takých, ktoré ešte fungujú, napríklad NewPipe.

Video server Googlu má príjem z reklám ako jedným zo svojich hlavných spôsobov financovania. Okrem toho sa inzerenti zaujímajú o štatistiky, ktoré sú viditeľné cez rôzne sledovacie prvky. Na webe WhoTracksMe si môžete pozrieť štruktúru sledovacích prvkov nielen na YouTube. Do toho treba ešte započítať skupinu používateľov, ktorá má rôzne doplnky na blokovanie reklám ako napríklad uBlock Origin.

Podstata tohto sporu a nárokov, ktoré si chce YouTube uplatniť, spočíva v tom, že aplikácia podľa Googlu používa API rozhranie tohto video servera. S použitím takéhoto rozhrania sa ale spájajú aj podmienky používania. Ide napríklad o to, aby aplikácie nezavádzali žiadne obmedzenia alebo uberali na funkčnosti služby YouTube. Server žiada splnenie podmienok a odstránenie aplikácie do 7 dní od odoslania listu vývojárom.

Protistrana ale argumentuje, že nikdy nesúhlasili so žiadnymi ich podmienkami používania a nepoužívajú žiadne rozhranie API. Projekt ukončiť neplánujú a tím hovorí, že neurobí nič, pokiaľ nebude musieť, no zároveň pripúšťa, že sa to nemusí skončiť dobre. Používateľov už teraz odkazujú na ich stránku Gitea, odkiaľ si budú môcť projekt stiahnuť v prípade, že by došlo k jeho zablokovaniu na serveri GitHub.

rozhranie invidiousZdroj: TorrentFreak

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.