Doplnené: Apple oznámil dátum vydania operačného systému iOS 10. Budete si ho môcť stiahnuť 13. septembra 2016.

Pôvodný článok z 13. júna 2016: Apple sľubuje úplne nový zážitok a celkovo 10 značných noviniek.

iOS 10 prinesie výrazne vylepšenú obrazovku uzamknutia a takisto aj notifikácie. Prejaví sa to napr. tak, že nemusíte stlačiť tlačidlo napájania, keď telefón zdvihnete. Automaticky sa aktivuje obrazovka a uvidíte notifikácie.

Takýchto drobností, ktoré vylepšia zážitok z používania bude viacero. Napríklad môžete sledovať video priamo z obrazovky s notifikáciami.

WWDC30

Apple taktiež oznámil, že virtuálna asistentka Siri bude dostupná pre vývojárov. Tí ju môžu integrovať do svojich aplikácií. Tretia výrazná novinka je pohodlnejí režim rýchleho písania. Aj v kombinácii so Siri môžete rýchlo vytvoriť udalosť v kalendári atď.

Sme zvedaví, ako to bude fungovať v slovenčine, ale predpokladáme, že dobre.

WWDC34

Vylepšenia sa dočkala aj aplikácia Fotky. Apple do nej integroval pokročilú umelú inteligenciu, aby aplikácia dokázala rozpoznať objekty na pozadí alebo nájsť spoločné črty viacerých fotiek a spojiť ich do spoločnej spomienky. Fotky vám vytvoria aj video z výletu, čiže aplikácia ponúkne podobné funkcie ako Fotky Google. Rozpoznávanie objektov na fotiek a ďalšie vlastnosti dostanú aj fotky vo verzii pre macOS.

Novinkou číslo 5 sú vylepšenia v Apple mapách. Ponúknu nový dizajn, vylepšené vyhľadávanie a jednoduchšiu, resp. prehľadnejšiu navigáciu. Opäť nejde o nič, čo by už neponúkala konkurencia. Z nových funkcií bude profitovať aj platforma CarPlay pre automobily. Podobne ako Siri, aj Mapy sú otvorené pre vývojárov, ktorí môžu do nich zakomponovať objednávanie rezervácií alebo privolanie Ubera. Za jazdu zaplatíte cez Apple Pay. Pekné, ale uvidíme, čo z toho bude fungovať aj u nás. Minimálne Uber by mohol.

WWDC35

Nový dizajn dostane aj aplikácia Hudba. Tá bude vedieť zobrazovať aj slová pesničiek. Túto funkciu poznáme aj zo služby Deezer a ďalších.

iOS 10 by sme mohli definovať ako verziu nového dizajnu. Ten ponúkne aj aplikácia News, ktorá bola súčasťou systému iOS 9. Pre náš región nebola dostupná. Apple však do tejto aplikácie zabudoval možnosť predplatného, aby ste mohli získať prístup ku všetkému, aj platenému obsahu. Aplikácia bude posielať notifikácie v štýle Breaking News, ale či bude táto služba dostupná aj u nás, o tom Apple nehovorí. Predpokladáme, že nie, aj keď pravdepodobne viacerí lokálni používatelia by si radi prečítali obsah v angličtine.

WWDC42

Nová verzia systému iOS prinesie aj rozšírenie platformy HomeKit. Tá bude dostupná vo forme aplikácie pre používateľa. Pomocou Home môžete ovládať celú domácnosť, ak máte doma kompatibilné smart objekty. Túto aplikáciu natívne podporujú aj hodinky Apple Watch.

Vylepšenia ponúknu aj systémové aplikácie Telefón a Správy. Ide o kozmetické detaily, ale môžu vylepšiť používateľský zážitok.

Prečítajte si aj:

Konferencia Apple WWDC 2016: minúta po minúte

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit