Od včera večera je dostupná oficiálna aktualizácia iOS 11, ktorá prináša množstvo zmien, ale aj podporu rozšírenej reality, na ktorú sme dlho čakali

Spoločnosť Apple sa takticky vyhla virtuálnej realite a všetko vsadila na rozšírenú realitu (AR), ktorá ponúka skvelé možnosti. Neplatí to len pre zábavné, či náučné aplikácie a hry, AR (Augmented reality) má nekonečné možnosti v každej oblasti. Samozrejme, nie všetky možnosti sú dostupné pre smartfóny, ale postupom času toho bude čoraz viac.

Prezentácia rozšírenej reality na WWDC 2017

Zaujímavých AR aplikácií na AppStore pribúda a ak si chcete niektorú z nich vyskúšať, musíte mať v prvom rade nainštalovaný nový operačný systém – iOS 11 a zariadenie, ktoré AR podporuje. Nie sú to totiž všetky zariadenia, ktoré môžu aktualizovať na iOS 11. Odôvodnenie je jednoduché, staršie zariadenia nie sú dostatočne výkonné, aby AR zvládali. Aj keď by to možno fungovalo, pravdepodobnosť častých pádov aplikácií je vysoká. To si Apple nemôže dovoliť, nakoľko iOS je známy ako stabilný operačný systém a percento používateľov iPhone 6 / 6 Plus alebo 5s je stále vysoké.

V praxi to znamená, že AR si vychutnajú iba používatelia iOS zariadení s procesormi od A9 vyššie (A10 / A11). V preklade ide o zariadenia od iPhone 6s vyššie, vrátane iPhone SE a iPadu (2017). Staršie iPady AR podporovať nebudú. Prvé postrehy z rozšírenej reality v iOS 11 vám prinesieme už čoskoro.

Prečítajte si aj: 

VIDEO: IKEA predstavila budúcnosť plánovania domácnosti (doplnené)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE