Apple nenecháva nič na náhodu a svoju novú vlajkovú loď, ktorá je z určitého pohľadu revolučná, vybavil tým najlepším čo v ponuke má

iPhone X je od predstavenia skutočne horúcou témou. Rieši sa jeho dizajn, vlastnosti, a tiež odstránenie snímaču odtlačkov prstov (touch ID), ktorý nahradila nová funkcia biometrického rozpoznania používateľa – Face ID, teda rozpoznávanie tváre. Ako to bude v skutočnosti fungovať sme zvedaví, ale už teraz vieme jeden fakt, že iPhone X bude z pohľadu výkonu dlhšiu dobu nedostihnuteľný.

O výkon iPhonu X sa stará nový šesťjadrový procesor A11 Bionic so 64bitovou architektúrou a 3 GB operačnej pamäte RAM. Dve jadrá (Monsoon) sú výkonnejšie a starajú sa o náročné operačné procesy. Ďalšie štyri jadrá (Mistral) sú efektívnejšie a zabezpečujú bežné operácie, pričom šetria batériu. Minuloročný iPhone 7/7 Plus pracoval so štyrmi jadrami – 2 výkonnejšie + 2 efektívnejšie. Dodajme, že o prediktívnejšie správanie iPhonu X sa stará aj Neural Engine, teda integrácia neurónových sietí.

Na Geekbench 4 sa objavil prvý test novinky, ktorá je pod označením iPhone 10,5 (iPhone 7 Plus má označenie 9,4). Podľa rôznych zistení by malo ísť o iPhone X, ktorý dosiahol v teste jedného, ako aj viacerých jadier neskutočné výsledky. Do zabudnutia tak poslal aj svojich predchodcov, nehovoriac o najlepšej Android konkurencii, ktorá má čo doháňať. Prekvapením je aj fakt, že iPhone X dosahuje taký výkon, ako napr. nový MacBook Air alebo MacBook Pro s procesorom Core i5. Tomu sa hovorí skutočný výkon, no pravdou je, že aj cena je skutočne rovnaká ako za Macbook.

Prejdime k výsledkom, ktoré hovoria za všetko. V teste jedného jadra (Single-Core) dosiahol iPhone X – 4061 bodov. V teste všetkých jadier (Multi-Core) to bolo neuveriteľných 9959 bodov. Len pre zaujímavosť, Samsung Galaxy Note 8 dosiahol v teste jedného jadra 1984 bodov a v teste všetkých jadier 6116 bodov. V prípade Samsungu Galaxy S8+ sú výsledky podobné: 1812 bodov (Single-Core) 6021 bodov (Multi-Core). iPhone X v testoch neprekonáva iba konkurenciu, ale aj výkonné zariadenia totožnej značky.

  • iPad Pro (10,5-palcový, 2017) : 3558 Single-Core / 9133 Multi-Core
  • MacBook Air (2017): 3126 Single-Core / 5935 Multi-Core
  • MacBook Pro (13-palcový, 2017, Core i5): 4342 Single-Core / 9194 Multi-Core

Zaujímalo nás aj to, ako je na tom oproti top konkurencii predchodca, teda iPhone 7 Plus. V aplikácii Geekbench 4 sme spravili test, ktorý mal zaujímavý výsledok: 3453 bodov (Single-Core) 5711 bodov (Multi-Core). To znamená, že aj minuloročná vlajková loď spoločnosti Apple je stále konkurencie schopná. Otázkou teda je, či sa oplatí upgradovať napr. na iPhone 8/8 Plus, resp. iPhone X. Toto si do detailu rozoberieme v inom článku.

Výsledky testu Geekbench – Apple iPhone 7 Plus

Ak sú všetky výsledky pravdivé, tak nie len cena iPhone X bude extrémne vysoká, ale aj jeho výkon, ktorý bude konkurencia iba ťažko dobiehať. Každopádne, ide iba o čísla a až reálny test ukáže, ako je to v skutočnosti. Pochybnosti však máme iba minimálne.

Zdroj: thenextweb.com

Prečítajte si aj:

VIDEO iPhone 8 a 8 Plus: Vyšší výkon, známy dizajn, viac skla a bezdrôtové nabíjanie

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE