Minuloročná verzia iOS 11 nás potešila. Priniesla množstvo noviniek a vylepšení, na ktoré sme dlho čakali. No nebolo to zadarmo, okrem inovácií so sebou doniesla aj množstvo problémov, ktoré sme pociťovali po celý rok.

Jej aktualizácie prichádzali často, no ešte častejšie to boli tie opravné. Apple si to uvedomoval a nepriamo uznal, že tento operačný systém nebol celkom podľa jeho predstáv. To sa však zmenilo. Apple vie, že práve iOS je to, čo drží používateľov pri tejto značke, a tak sa ho snaží neustále zlepšovať. To sa teraz aj podarilo. Nový iOS prináša hlavne stabilitu, funkčnosť a ešte intenzívnejšie zameranie na bezpečnosť. Novinky sú na poslednom mieste, ale i tak priniesli nový vietor do všetkých iOS zariadení.

Verejnú beta verziu iOS 12 sme nainštalovali ihneď po jej oficiálnom uvoľnení. Počas tvorby tohto článku máme nainštalovanú ôsmu beta verziu. Aktualizácie chodia pomerne často, čo je dobre. Prekvapením je, že doposiaľ sme nemali ani s jednou beta verziou (iOS12) väčší problém, všetko funguje ako má a softvér je stabilný. To v minulosti neplatilo. Tesne pred dokončením článku však nastal problém v systéme, ktorý označuje originálne príslušenstvo za neoriginálne, čím znefunkčňuje napr. nabíjanie pribaleným adaptérom. Veríme, že nasledujúca beta tento problém odstráni.

Nový operačný systém testujeme na zariadení iPhone 8 Plus, ktorý má výkonu dostatok, ale i tak sme pocítili rýchlejšie odozvy systému, ale hlavne vylepšenú stabilitu. iOS 12 zrýchli nielen nové zariadenia, ale hlavne tie staršie, ktoré to potrebujú najviac. Na tomto prístupe je pekne vidieť, že Apple má záujem o všetkých používateľov a nielen tých, ktorí si kupujú nové zariadenia každý rok. iOS 12 bude dostupný pre zariadenia iPhone (od 5s), iPad (od Mini 2) a iPod (od 6. Generácie). Ohlasy používateľov beta verzie sú výborné a hovorí sa, že aj staršie iPady a iPhony dostali poriadny doping, ktorý ich „postavil na nohy“.

Hlavné novinky v operačnom systéme – iOS 12

Notifikácie a centrum hlásení

Konečne sme sa dočkali notifikácií, ktoré sú prehľadné. Apple túto funkciu upravuje každý rok, ale až teraz sa to blíži k tomu, po čom sme volali. Notifikácie sú po novom združované podľa aplikácií a kontextu. To v praxi znamená, že sa vám nebude zobrazovať 20 prijatých mailov pod sebou, ale budú v jednej zložke, na ktorú kliknete a uvidíte náhľad všetkých správ. Tie môžete otvoriť podľa uváženia alebo ich všetky jednoducho ignorovať a z centra hlásení odstrániť. To platí pre všetky aplikácie a ich zoskupenia. Ak potiahnete oznámenia doprava, dostanete sa do danej aplikácie. Ak potiahnete doľava, môžete hlásenie vyčistiť, zobraziť alebo nastaviť to, ako sa budú notifikácie z danej aplikácie zobrazovať.

Čas pred displejom

Toto je zásadná novinka, ktorá vám poskytne podrobné informácie o tom, koľko času trávite pozeraním sa do telefónu a v akej aplikácii. Integrované položky sú dobre zrozumiteľné, pričom máte k dispozícii aj prehľadné grafy. Základné zobrazenie je čas používania za 24 hodín, rozdelenie po jednotlivých hodinách a napokon súhrn za posledných 7 dní. Samozrejmosťou je výpis aplikácií s presným časom, ktorý ste ich používaním strávili. Ak nechcete vidieť jednotlivé aplikácie, zobrazenie sa dá prepnúť do kategórií. K dispozícii je aj prehľad frekvencie používania – koľkokrát za hodinu alebo deň zoberiete váš telefón do ruky a aktivujete obrazovku. Napokon tu nájdete aj výpis frekvencie hlásení od jednotlivých aplikácií.

Hlavnými funkciami, ktoré vás majú odnaučiť od častého používania telefónu, resp. rôznych aplikácií, sú – odpočinok  (nastavenie rozvrhu odpočinku, počas ktorého budú dostupné iba povolené aplikácie a telefónne hovory), limity pre aplikácie (nastavenie časových limitov pre jednotlivé aplikácie, napr. sociálne siete, ktoré sa resetujú každý deň o polnoci) a vždy povolené aplikácie (tu si nastavíte tie aplikácie, ktorú budú po akomkoľvek obmedzení vždy dostupné). Poslednou položkou je obmedzenie obsahu a súkromia, kde môžete povoliť alebo zakázať/blokovať rôzne aplikácie, funkcie, ale aj obsah z webových prehliadačov.

To je výhodné vtedy, ak telefón niekomu požičiate alebo ide o zariadenie vášho dieťaťa. Obmedzenia sú zabezpečené vami vytvoreným kódom. Čas pred obrazovkou, ako celok, môžete využiť na telefóne vašich detí. Takýmto spôsobom budete mať prehľad o tom, koľko času trávia s telefónom v ruke, aké aplikácie používajú a aký obsah si prezerajú na webe. Ak sa vám niečo nepozdáva, môžete to vzdialene obmedziť. Táto funkcia je podobná aplikácii Eset Parental Control, ktorej recenziu nájdete v inej časti tohto vydania. Štatistiky môžete združovať zo všetkých iOS zariadení, ktoré sú prihlásené pod jedným Apple ID, zdieľať s rodinnými príslušníkmi alebo túto funkciu úplne zakázať.

Batéria

Podrobné grafy nájdete aj v položke batéria. Tu môžete vidieť, ktoré aplikácie majú najväčšiu spotrebu, kedy ste mali aktivovanú obrazovku a aká bola v tomto čase kapacita batérie. Podrobné grafy ukazujú históriu využívania batérie v konkrétnom čase, pričom vidíte aj to, kedy bola batéria nabíjaná. Údaje môžu byť zobrazené za posledných 24 hodín alebo posledných 10 dní.

Nerušiť + večierka

Funkcia nerušiť dostala drobné vylepšenia. Priamo z ovládacieho centra môžete pomocou 3D Touch vyvolať z funkcie Nerušiť ďalšie akcie, kde pribudla položka Kým neodídem z tohto miesta. To je výborná funkcia pre ľudí, ktorí chodia často na schôdzky, školákov a pod. Po aktivácii nemusíte myslieť na to, že máte funkciu Nerušiť vypnúť, aby sa vám mohli všetci dovolať a pod. Ak odídete z aktuálnej lokality, funkcia Nerušiť sa teraz automaticky deaktivuje. Podmienkou je mať aktivované lokalizačné služby.

Fotky

Do aplikácie Fotky pribudla nová sekcia „Pre vás“, v ktorej sa nachádzajú automaticky vygenerované fotoalbumy. Aplikácia rozpozná vami evidovaných ľudí na fotografiách a automaticky navrhne, aby ste s týmito ľuďmi album zdieľali. Ak sa títo ľudia k albumu pripoja, aplikácia im navrhne, aby do albumu prispeli aj svojimi zábermi z rovnakého miesta či udalosti. Tvorba spomienkových albumov zostala zachovaná. Zaujímavou funkciou je aj zdieľanie fotografií (komukoľvek, aj bez Apple zariadenia) priamo z vašej galérie za pomoci URL odkazu na iCloud. Odkaz pošlete komu chcete, pričom daná osoba vidí a môže stiahnuť iba vami označené fotografie. V iOS 12 je jednoduchšia aj úprava/spracovanie fotografií v bezstratovom RAW formáte.

Siri

Virtuálna asistentka z Cupertina je ešte aktívnejšia. Okrem toho, že ju budete môcť naplno využiť v aplikácii Shortcuts, tak vám bude dávať aj rôzne návrhy. Siri sleduje všetky vaše rutinné akcie a podľa toho vám v správny čas vytvorí rôzne návrhy, ktoré sa vám zobrazia v centre hlásení alebo pri vyhľadávaní. Je to výborná pomôcka.

Meradlo

Táto funkcia pribudla s ARKit 2. Rozšírená realita je pre Apple múzou, ktorú neustále vyvíja a ukazuje, ako je použiteľná v praxi. Okrem AR hier pre viacero používateľov, ktorí vidia prostredníctvom svojho telefónu rovnaké virtuálne objekty, pribudla aj položka meradlo. Tá vám pomocou rozšírenej reality umožní merať rôzne predmety. Aplikácia spolupracuje s fotoaparátom a okrem samotného merania dokáže vypočítať aj objem. Túto funkciu používame radi a viaceré testy nám ukázali, že odchýlky v meraniach sú len minimálne.

Apple CarPlay

Ak máte automobil s multimediálnym systémom, ktorý podporuje Apple CarPlay, tak sa máte načo tešiť. My sa tešíme veľmi, nakoľko budú v tomto systéme konečne dostupné aj navigačné aplikácie tretích strán – Waze a Google Mapy. V ponuke tak budú tri navigačné aplikácie, z ktorých si vyberie naozaj každý. Novinky v CarPlay budú dostupné až neskôr.

Ďalšie zaujímavé vylepšenia a novinky

FaceTime hovory s 32 účastníkmi súčasne sú inováciou, ktorú ocenia nielen bežní používatelia, ale aj firmy, ktoré budú môcť touto službou čiastočne nahradiť obľúbený Skype. Inovácia FaceTime bola spustená, ale Apple ju opäť stiahol a dostupná by mala byť až po oficiálnom uvoľnení finálnej verzie iOS 12. To platí aj pre aplikáciu Shortcuts, na ktorú netrpezlivo čakáme. Tú Apple neuvoľnil ani v jednej aktualizácii (zatiaľ) a dočkáme sa jej až tesne pred oficiálnym predstavením v septembri. Bude však vyzerať a pracovať veľmi podobne ako aplikácia Workflow.

Inováciou prešla aj aplikácia Akcie, ktorá po novom zobrazuje vývoj akcií spoločností od ich počiatku, a tiež sú k dispozícii rôzne správy, týkajúce sa konkrétnej spoločnosti. iBooks (knihy) dostali nový vzhľad a inteligentnejší spôsob vyhľadávania. Jemnou inováciou prešli aj správy, ak chcete poslať cez aplikáciu správy fotku, môžete ju vytvoriť s rôznymi efektami, obohatiť o text a rôzne predmety. Praktickou novinkou je aj automatické vyplňovanie kódov z prijatých SMS správ do príslušných aplikácií, a tiež zdieľanie hesiel s blízkymi zariadeniami, ktoré sú prihlásené pod totožným Apple ID. A napokon dodajme, že používatelia iPhone 10 (X) majú k dispozícií aj nových Animoji a možnosť vytvárania vlastných Memoji.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE