3. júna Apple oficiálne predstavil nový iOS 13, ktorý má priniesť viacero praktických noviniek a rôznych zmien, vďaka ktorým bude iOS opäť o niečo otvorenejší a práca s iPhonom efektívnejšia.

Áno, v tomto prípade spomíname iba iPhone, nakoľko iPady dostali vlastný operačný systém – iPad OS, ktorý síce vychádza z iOS 13, ale má množstvo odlišností, ktoré robia z iPadu plnohodnotný pracovný nástroj. Tomuto systému sa budeme venovať v inom článku. Teraz sa pozrieme na iOS 13, resp. jeho druhú verejnú beta verziu, ktorú už pár týždňov testujeme. Finálna verzia príde až s novými jablčnými telefónmi, teda v septembri.

Verejnú beta verziu iOS 13 si môžete nainštalovať aj vy, ale treba počítať s možnou nestabilitou. Z tohoto dôvodu odporúčame, aby ste mali všetky dáta z iPhonu zálohované a ak máte možnosť, tak ju testujte na sekundárnom zariadení, ideálne s testovacím Apple ID. Návod, ako si verejnú beta verziu nainštalovať nájdete – TU.

Test sme zahájili už s prvou verejnou beta verziou, ktorá mala svoje muchy a nebola úplne stabilná, čo sa dalo očakávať. Po dizajnovej stránke nám ako prvá padla do oka zmena tvaru ikon zložiek/priečinkov, ktoré zoskupujú viacero aplikácií. Namiesto oblých rohov, ako majú všetky aplikácie, to boli štvorce a vyzeralo to veľmi zle. Trošku sme sa báli, že to tak zostane, ale druhá beta tento neduh odstránila a opäť všetko ladí ako má. Okrem tohoto dizajnového prešľapu a nestability s ňou veľa problémov nebolo, tak prejdeme rovno k druhej bete a novinkám, ktoré nás najviac zaujali. Verejnú beta verziu máme nainštalovanú na zariadení – iPhone XR.

Optimalizácia systému a rýchlosť Face ID – Ihneď po nainštalovaní prvej verejnej beta verzie sme postrehli rýchlejšie odomykanie zariadenie prostredníctvo Face ID. Ako Apple avizoval, zrýchliť sa malo o 30%. Či je to presne táto hodnota nevieme, ale pracuje podstatne rýchlejšie ako napr. na iPhone XS s iOS 12. Na citeľne vyššiu úroveň sa dostala aj rýchlosť systému ako takého. Odozva a otváranie aplikácií je podstatne rýchlejšie, načo sme si zvykli veľmi rýchlo. Teší nás, že Apple neustále pracuje na optimalizácii, ktorá je pre používateľov Apple zariadení z dlhodobého hľadiska dôležitá. Lepšiu optimalizáciu a zrýchlenie ocenia najme majitelia starších iOS zariadení. Zoznam podporovaných zariadení nájdete – TU.

Tmavý režim – množstvo používateľov sa naňho teší, ale až po reálnom prechode na tento režim zistíte (možno), že to až také fajn byť nemusí. Skrátka, sme roky naučení na biely podklad a ten čierny nám tam úplne nesedí – je to však čisto subjektívny pohľad. Pár dní sme ho používali, ale potom sme prešli späť na bielu klasiku. Je však fajn, že Apple dáva používateľom viac možností. Prechodom na tmavý režim sa zmení podklad celého menu a všetkých natívnych aplikácií (správy, telefón, mail, fotky, kalendár a pod.).

Za menej agresívnu a prijateľnejšiu možnosť považujeme funkciu, ktorá tmavý režim automaticky aktivuje až po západe slnka, čo spoločne s režimom Night Shift prospieva našim očiam. Zmeny môžete vykonať v nastaveniach (položka – displej a jas) alebo priamo cez ovládacie centrum,po kliknutí na ikonu úpravy jasu displeja. S tmavým režimom súvisí aj stlmenie pozadia, ktoré si viete aktivovať samostatne – keď je zapnutý tmavý vzhľad, iPhone stlmí aj pozadie (tapetu) podľa okolitého svetla.

Ovládacie centrum – novinky v ovládacom centre považujeme za jedny z najlepších! Ovládacie centrum sa ako také veľmi nezmenilo, iba jemné detaily ikon, ale jeho možnosti áno. V iOS 13 si môžete pohodlne prepnúť Wi-Fi sieť alebo zmeniť Bluetooth zariadenie bez toho, aby ste museli ísť do nastavení.

Taktiež si tu jednoducho prispôsobíte funkčnosť a možnosti AirDrop_u. Stačí dlhšie podržať prst na priečinku sieťových pripojení a následne opäť podržať prst na konkrétnej ikone – Wi-Fi, Bluetooth alebo AirDrop. Výborné, ale predsa nám tu ešte niečo chýba. Apple, prosíme si ešte ikonu lokalizačných služieb v ovládacom centre a bude dokonalé, ďakujeme.

3D Touch –  táto funkcia spojená s hardvérovým vyhotovením displeja má vraj zmiznúť, z čoho sa vôbec netešíme, ale funkcionalita ako taká pribudne na všetkých zariadeniach. Máme ju aj my na iPhone XR a funguje. Ale! Síce funguje, ale nie je to také príjemné a rýchle ako v prípade zariadení, ktoré majú displej citlivý na tlak. Po čase si na to (asi) zvykneme. Apple chce asi niečo ušetriť na výrobe displejov – ak k tejto zmene dôjde. Nie, nebojte sa, zariadenia lacnejšie nebudú :).

Pripomienky – túto aplikáciu používame aktívne a teší nás, že prišla potrebná zmena dizajnu, vďaka čomu sú teraz pripomienky prehľadnejšie. No nechýbajú ani nové funkcie, ktoré prácu s poznámkami ešte viac zefektívnili. Základnou inováciou je prehľadnejšia úvodná plocha, z ktorej sa viete dostať do konkrétnych zoznamov a hlavných priečinkov (dnes/naplánované/všetky/označené). V jednotlivých zoznamoch máte k dispozícii rýchly prístup k časovému pripomenutiu poznámky, pripomenutiu na danom mieste, a tiež môžete vďaka novej skratke do poznámky rýchlo vložiť fotku. Nechýba ani možnosť označenia poznámky vlajkou, čím sa zaradí do prioritného zoznamu.

Po kliknutí na ikonku „i“ v pravej časti sa dostanete do pokročilých možností, kde okrem tých pôvodných pribudli zaujímavé funkcie. K hlavným poznámkam je možné pridávať sekundárne poznámky – „podúlohy“, URL adresu a veľkou novinkou je pripomenutie poznámky pri výmene správ. Tu si nastavíte jednu osobu zo zoznamu a keď si s ňou budete najbližšie písať, tak v tom okamihu sa zobrazí daná pripomienka. Užitočná funkcia!

Poznámky – novinky neobišli ani natívne poznámky, ktoré patria medzi naše obľúbené aplikácie a v 90% používame na zapisovanie všetkých poznámok práve túto apku. Je prehľadná, ponúka zaujímavé funkcie, všetko máme zosynchronizované medzi zariadeniami, môžeme poznámky zdieľať s rodinou, kolegami a pod. Jednoducho podarená aplikácia, ktorá prešla malou rekonštrukciou.

Jemne sa zmenil aj vzhľad alebo skôr rozloženie prvkov – poznámky môžu byť zobrazené ako zoznam alebo ikony. Nové je aj vyhľadávacie pole, ktoré umožňuje vyhľadať poznámky na základe rôznych parametrov – fulltextové vyhľadávanie zostalo zachované. Dizajnové zmeny neobišli ani časť kreslenie, kde sa na základnej ploche zobrazuje aj pravítko a ceruzky majú nový dizajn.

Nájsť – Apple avizoval, že vyhľadávanie priateľov a zariadení sa zlúči do jednej aplikácie, a tak sa aj stalo. Prvá položka v aplikácii „Nájsť“ zobrazuje polohu priateľov, ktorí s vami údaje o polohe zdieľajú, načo predtým slúžila samostatná apka – Priatelia. Druhou položkou sú vaše zariadenia, ktoré môžete vyhľadať, prezvoniť, označiť ako stratené alebo na diaľku vymazať. V podstate všetko ako predtým. Poslednou položkou je „Ja“, kde vidíte konkrétne zariadenie, povoľujete zdieľanie polohy s priateľmi a pod. Dve aplikácie sa zlúčili v jednu, ktorá je prehľadná a ponúka všetky podstatné funkcie. Chválime.

Kalendár – radosť nám urobili aj dve novinky v natívnom kalendári. Prvou je možnosť vkladania príloh (multimediálne/textové) priamo do udalosti, čo sa v určitých situáciách môže hodiť. Nevýhodou je, že položka prílohy nie je dostupná pre udalosti zdieľané pod Gmail účtom.

Platí iba pre iCloud, Exchange, Kerio a pod. účty. Druhou novinkou, ktorú považujeme za veľmi užitočnú je funkcia – Delegované kalendáre. Už aj natívny kalendár ponúka možnosť pridania osoby, ktorej povolíte prístup k vášmu kalendáru a všetkým udalostiam (zatiaľ to nefunguje úplne správne, ale to je v beta verzii normálny jav).

Safari – nové funkcie neobišli ani natívny prehliadač, ktorý dostal možnosť automatického zatvárania okien po určitom čase (deň, týždeň, mesiac), ale zachovaná zostala aj manuálna správa okien. Druhou, užitočnejšou novinkou sú inovované snímky obrazovky. Doposiaľ ste mohli spraviť snímok obrazovky iba v konkrétnej časti webovej stránky, pričom zostatok nebol pokrytý. Po novom sa vytvorí snímka obrazovky, ktorá zachytí kompletný obsah otvoreného okna/stránky, pričom si budete môcť určiť, ktorú časť chcete alebo nechcete.

App Store – pokračujeme jablčným obchodom, ktorý má trošku upravený vzhľad, ale hlavne prináša jednu praktickú novinku. Keď sa dostanete k zoznamu vašich aplikácií, tak ich môžete aktualizovať, ako doposiaľ, ale po novom aj jednoducho vymazať. Stačí posunúť prstom na danej aplikácii doľava, pričom sa vám ukáže možnosť vymazať – klik a nepotrebná apka je preč. Banalita, ale poteší.

Fotky – na záver sme si nechali apku fotky, ktorá prichádza s novým dizajnom a funkciami. Hneď po otvorení si všimnete nové položky (roky, mesiace, dni, všetky fotky), ktoré nie sú až tak novými, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Je to síce prehľadnejšie, ale podobným spôsobom ste vedeli prehľadávať fotky aj v iOS 12. Zlepšilo sa však vyhľadávanie fotiek na základe rôznych údajov s pomocou umelej inteligencie a pribudli zaujímavé návrhy a pripomienky udalostí z minulosti. Pre nás sú však oveľa dôležitejšie inovované funkcie úprav fotografií a videí.

Funkcie na úpravu fotografií sú obsiahlejšie, prehľadnejšie, rýchlejšie sa s nimi pracuje a v prípade filtrov je možné meniť ich účinnosť na danej fotografii. Veľkou frajerinou je však to, že rovnaké možnosti úprav dostali aj videá, čo tu doposiaľ nebolo! Dodajme, že ak skracujete video, tak vidíte aj jeho výsledný čas, čo je veľmi nápomocné. Ešte pár vylepšení a aplikácie tretích strán nebudú na základnú úpravu fotiek a videí potrebné (noviniek je v apke Fotky ešte viac, ale tie si necháme do ďalšieho článku).

Toto je časť noviniek, ktoré nás zaujali a prinášajú reálny úžitok. S testovaním iOS 13 pokračujeme aj naďalej a vy sa môžete tešiť na ďalšie zaujímavé články, postrehy, tipy a triky. Ak máte ohľadom iOS 13 nejaké otázky, tak nám ich zanechajte v komentároch.

Prečítajte si aj:

WWDC 2019: Aké novinky prináša nový iOS 13, watchOS 6 a tvOS?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE