Uplynulý víkend som strávil v spoločnosti iPhonu XR, aby som nadobudol prvé poznatky a dojmy z používania najnovšieho a zároveň najlacnejšieho tohtoročného iPhonu. Sám som bol prekvapený, ako to dopadlo!

Hneď na začiatku si uveďme na pravú mieru, že toto nie je podrobná recenzia, ale iba prvé dojmy. A týmto môžeme skočiť rovno na dizajn. Z tohto pohľadu ide XR v štandardnej línií nových produktov s jemnými odlišnosťami. XR je priamym nástupcom starších modelov – iPhone 7/7Plus a 8/8Plus, nie modelu X, ten má na krku XS a XS Max.

zľava – iPhone 8 Plus, XR, XS

Rám zariadenia je vyrobený z leteckého hliníku, pričom zadnú časť zariadenia pokrýva sklo a v prednej je veľký 6,1“ IPS LCD displej. Na zadnej strane nájdete iba jeden snímač fotoaparátu, pod ktorým je sekundárny mikrofón a LED blesk. Konštrukcia je z pohľadu ovládania rovnaká ako zostatok noviniek, akurát XR má otvory v spodnej časti symetricky rozložené, XS nie. Inú pozíciu má aj slot pre SIM kartu, ktorý je posadený nižšie a z vnútra je o niečo širší.

Rozmery:  výška – 150,9 / šírka –  75,7 / Hrúbka – 8,3 mm / hmotnosť – 194 gramov

Na test máme iPhone XR v bielej farbe, pričom je celkom dostupných 6 farebných prevedení. Subjektívne mu najviac sekne červená. Biela ho zbytočne rozširuje, čo XR vôbec nepotrebuje, nakoľko je už beztak o 0,6 mm širší oproti súrodencom. Zvyknúť si bude treba aj na jeden, ale podstatne vystupujúci snímač – pupák :). Puzdro bude správnou voľbou.

Inovovaný LCD (IPS) displej alebo ako ho Apple nazýva – Liquid Retina HD je konkurentom pre predošlé modely – iPhone 7 a 8 – nie pre X a XS, tie majú OLED displeje, čo je úplne iný level. Množstvo ľudí hnevá jeho nižšie rozlíšenie – 1792 x 828 Px (326 ppi). Uznávam, telefón za takmer 900 Eur by mohol mať aj lepšie rozlíšenie. ALE, ak tento údaj preložíme do reálneho používania a pocitov, tak to nie je vôbec tak zlé, ako hovoria tabuľky. Displej XR je jemný, dobre čitateľný a 90 % obsahu si na ňom pozriete bez akýchkoľvek problémov alebo viditeľných nedostatkov. Sledoval som Full HD videá na YouTube – súčasne na XS, XR a 8 Plus, pričom mi bolo celkom jedno, na ktoré zariadenie mi spadol zrak. Samozrejme, ak sledujete 4K obsah, tak rozdiely uvidíte, ale to je normálne.

Rozlíšenia sa báť určite nemusíte. Ak budete vyslovene hľadať rozdiely, tak nejaké nájdete, ale iba malé množstvo. Porovnávanie s OLED panelmi X a XS je zbytočné, nakoľko je to úplne iná technológia. XR som však porovnal s priamym konkurentom – iPhone 8 Plus. Nová Liquid Retina je svetlejšia a farby sú o niečo výraznejšie, čo spozorujete veľmi rýchlo. Viac rozdielov nie je. Áno, nezabúdam ani na rámiky okolo displeja, ktoré sú širšie ako v prípade X a XS, ale opäť platí, že ak to nebudete priamo porovnávať a neustále riešiť, tak po hodine používania na rámiky zabudnete. Ešte dodám, že XR je odolný voči vode (+ prachu) do 1 metra po dobu 30 minút (IP67). XS a XS Max majú certifikáciu IP68 (2m/30min).

Displej tvorí asi najväčší rozdiel medzi tohtoročnými novinkami, a preto mu venujem ešte pár riadkov, ale teraz negatívnych. XR má (pravdepodobne) menej odolné krycie sklo, ktoré sa mi podarilo na tretí deň jemne poškriabať. Neviem síce ako, telefóny nosím „v bavlnke“, ale stalo sa. Krycie sklo nie je z môjho pohľadu tak odolné, ako v prípade iPhonu XS a XS Max. Pozrite si, čo všetko iPhone XS vydrží > TU. Myslím, že toto by s takou ľahkosťou iPhone XR nedal. Preto určite odporúčam, aby ste siahli po ochrannom skle alebo kvalitnej fólii a nezabúdajte ani na kvalitné puzdro, ktoré tvorí 80 % úspechu.

„3D Touch citeľne chýba, ale iba v tom prípade, ak ste ho v iných modeloch skutočne využívali. Ak ste ho využili iba zriedka alebo vôbec, tak absenciu tejto funkcie nebudete pociťovať.“

Displeja, resp. jeho technológie sa týka aj ovládanie. Nebýva zvykom, že Apple predstaví podobné novinky, ktoré majú nejednotné ovládanie. Teraz sa to však stalo! iPhone XR nemá 3D Touch, čo je z môjho pohľadu najväčší nedostatok. Ak si raz na túto funkciu zvyknete, tak je ťažké bez nej fungovať maximálne efektívne. Ak ste ju nemali/nepoužívali, tak vám to môže byť jedno. Apple nahradil 3D Touch haptickou odozvou, čo je veľmi slabou náhradou a má úplne inú funkčnosť. S 3D Touch viete efektívnejšie pracovať v rámci celého systému, a tiež je to veľký pomocník pri písaní textov.

A čo výkon? K nemu iba pár slov, nakoľko je na tej istej úrovni ako iPhone XS/XS Max. Disponuje novým 7 nm procesorom A12 Bionic, ktorému sekundujú 3GB operačnej pamäte RAM a druhá generácia Neural Engine. Využíva strojové učenie a umelú inteligenciu, pričom sa snaží sledovať váš štýl používania a podľa toho optimalizovať jednotlivé úkony. 7 nm procesor je efektívnejší a zároveň úspornejší, čo má kladný vplyv na výdrž batérie. iPhone XR je skutočne rýchly a plynulý, pričom v tomto smere za sebou nechá takmer akúkoľvek konkurenciu. Rozdiel v rýchlosti je poznať aj v porovnaní s iPhone X a 8 Plus. Samozrejmosťou je aj biometrické zabezpečenie tvárou – FaceID, ktoré je rýchlejšie ako v modely X. Na záver kapitoly venujem pár slov aj zvukovému výstupu, ktorý je totožný s ostatnými novinkami. XR reprodukuje, ale aj nahráva stereo zvuk.

„XR bude dostupný v 6 farebných prevedeniach (biela, čierna, červená, modrá, žltá a oranžová) a v 3 pamäťových verziách (64, 128 a 256 GB)“

Nový procesor a umelá inteligencia má podstatný vplyv aj na fotoaparát, ktorý je prekvapením. Teda skôr režim portrét! XR má iba jeden snímač (12 Mpx – f/1,8 – OIS), ktorý je hardvérovo totožný s tým z XS. Výsledné fotografie sú výborné, a to aj v slabších svetelných podmienkach. Oproti iPhone X to nie je obrovský skok, ale určite dobrý krok vpred. K výrazne lepším fotografiám dopomáha ja funkcia dynamické HDR, ktorá spája viacero vybraných fotografií s rôznymi expozíciami do jednej snímky. Softvér tak vždy vytvorí najlepšiu možnú snímku, pričom si vie veľmi dobre poradiť s nadbytkom, ale aj prebytkom svetla.

zľava – iPhone 8 Plus, XR, XS

A teraz poďme tvoriť portréty. Režim portrét je kvôli absencii teleobjektívu mierne obmedzený, ale vo viacerých prípadoch podáva lepšie výsledky ako iPhone XS. Ide najmä o portréty v horších svetelných podmienkach. Je to dané tým, že XR používa na tvorbu portrétu hlavý snímač, ktorý je väčší a ma lepšiu svetelnosť. Vo výsledku má aj softvér menej práce so spracovávaním údajov z jedného snímaču, ako z dvoch v prípade XS. Taktiež nemusíte byť tak ďaleko od snímaného človeka, ako v prípade XS.

O oddelenie popredia od pozadia sa stará pokročilé softvérové spracovanie obrazu za pomoci umelej inteligencie. Výsledky sú naozaj výborné a hlavne v horších svetelných podmienkach má XR výrazne navrch. Samozrejmosťou je aj možnosť meniť hĺbku ostrosti v postprodukcii. Predná TrueDepth kamera (7 Mpx – f/2,2) je totožná s XS a ponúka rovnaké možnosti. XR však má menší problém s vyhladzovaním tváre, čo by sa malo najbližšou aktualizáciou zmeniť/odstrániť. Inak podáva slušné výsledky. iPhone XR podrobíme aj samostatnému fototestu, kde sa zameriame na celkovú kvalitu fotografií za rôznych podmienok.

„Obmedzenie spočíva v tom, že je dostupných menej režimov portrétu – prirodzené svetlo, štúdiové svetlo a obrysové svetlo. X a XS majú navrch pódiové svetlo a pódiové svetlo z jednej strany. Druhým obmedzením je, že s XR vytvoríte portrét iba vtedy, ak snímač zaregistruje tvár. Z bežného objektu portrét nevytvoríte.“

Na záver sa dostávame k batérii, ktorá má kapacitu 2942 mAh a celkom slušnú výdrž. Viac vám k batérii, resp. k jej výdrži povedať neviem. Telefón používam tretí deň a nabíjal som ho iba raz – v sobotu okolo 14:00 na 85%. Od toho momentu som ho aktívne používal, mal som v ňom SIM kartu, aktivované mobilné dáta, Wi-Fi, fotil som, sledoval video obsah, navštevoval sociálne siete, web a pod. Batéria bola dnes doobeda na úrovni 10% a následne putoval na nabíjačku. Nie rýchlu, ale tú klasickú (5V/1A) z balenia. Prítomná je aj podpora rýchleho nabíjania, a tiež podpora bezdrôtového nabíjania. V balení nájdete telefón, nabíjačku, lightning kábel, návody a klasikou sú dve samolepky Apple. Redukciu z lightning na 3,5 audio konektor nehľadajte, nie je tu.

Kompletnú technickú špecifikáciu nájdete na stránkach výrobcu > TU

Zariadenie do testu zapožičal: Telekom

Odporúčaná cena zariadenia – 869 Eur (64 GB model)

Prečítajte si aj:

iPhone XS Max: Veľký displej pre náročných (RECENZIA)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE