Aktualizácia prináša aj ďalšie zlepšenia a opravy chýb.

Apple sprístupnil prvú väčšiu aktualizáciu operačného systému iOS 15. Verzia s označením 15.1 je už k dispozícii na stiahnutie, stačí skontrolovať dostupnosť aktualizácií v Nastaveniach > Všeobecné > Aktualizácia softvéru.

iOS 15.1 prináša dve kľúčové novinky a zopár ďalších užitočných drobností a zlepšení. Hlavnou novinkou je funkcia SharePlay, ktorá umožňuje zdieľať obsah z kompatibilných aplikácií cez FaceTime. V praxi to znamená, že niekomu zavoláte cez FaceTime a môžete spolu počúvať hudbu, sledovať seriály alebo cvičiť.

SharePlay je k dispozícii na zariadeniach iPhone, iPad, Mac a Apple TV. Funkciu aktuálne podporujú aplikácie Apple Music, Apple TV+, Apple Fitness+, Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, SoundCloud, TikTok, Twitch. Nie všetky sú u nás dostupné. Podpora pre SharePlay v ďalších aplikáciách pribudne neskôr.

iOS 15.1 takisto umožňuje uložiť certifikát o očkovaní priamo do aplikácie Peňaženka. Podmienkou je QR kód v kompatibilnom formáte alebo súbor vo formáte tzv. overiteľného zdravotného záznamu. Nám v redakcii sa nepodarilo uložiť do Peňaženky slovenský Digitálny COVID preukaz EÚ, ktorý vydáva NCZI. Viac informácií o tejto funkcii nájdete priamo na webe Applu.

iOS 15.1Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
iOS 15.1

Užitočné novinky špeciálne pre iPhony 13 Pro

iOS 15.1 prináša aj dve užitočné novinky pre používateľov iPhonov 13 Pro – či už v štandardnej alebo Max veľkosti. Pribudla podpora pre formát ProRes, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie z hľadiska profesionálnej postprodukcie videa. Ak máte 128 GB model, môžete ProRes video zaznamenávať maximálne v 1080p pri 30 fps. 4K rozlíšenie je dostupné iba pre modely s väčším úložiskom.

V Nastaveniach > Kamera si takisto môžete všimnúť nastavenie na vypnutie automatického makra. Bohužiaľ, manuálny prepínač na aktivovanie tohto režimu ešte stále nie je k dispozícii. Pokiaľ vás však iritovalo automatické prepnutie sa do makro režimu, môžete si túto funkciu vypnúť.

V texte sme spomenuli všetky kľúčové novinky verzie iOS 15.1. Ak vás zaujíma kompletný zoznam noviniek a opráv, môžete si ho pozrieť na webe Applu, TU.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit