Apple túto novinku označuje ako „privátne prenosy“, no v zásade ide o jednoducho použiteľnú VPN, ktorá je integrovaná priamo v operačnom systéme iOS a netreba za ňu platiť.

Privátne prenosy v rámci iOS 15 neponúkajú extra veľa možností/nastavení a zatiaľ sú využiteľné iba v rámci prehliadača Safari. Pravdu povediac, nič iné sme ani nečakali, lebo Apple sa snaží každú funkciu úplne zjednodušiť a používateľa „nezaťažovať“ extra nastaveniami – to je občas výhoda, no často aj nevýhoda. Napr. v tomto prípade by pokročilejší používatelia určite priali viac možností a nastavení.

iOS 15 Private Relay

iOS 15 Private Relay

Služba privátne prenosy cez iCloud chráni súkromie vašich aktivít na internete. Táto funkcia skrýva vašu IP adresu a aktivity na webe v Safari pred poskytovateľmi siete a webstránkami, aby nikto, dokonca ani spoločnosť Apple, nedokázal zistiť, kto ste a aké stránky navštevujete.

„Čo je VPN ( Virtual Private Network – v skratke)? Virtuálna privátna sieť vytvára bezpečné/šifrované pripojenie na menej zabezpečených internetových sieťach. VPN sa najčastejšie využíva na ukrytie IP adresy, čím sa môžete vyhnúť cenzúre, sledovaniu, alebo získať prístup k multimediálnemu obsahu, ktorý je vo vašej krajine nedostupný. Po pripojení na internet sa skutočná IP adresa používateľa nahrádza inou – prevažne zahraničnou adresou.“

Táto novinka má aktuálne iba pár možností. Môžete je vypnúť/zapnúť a následne nastaviť polohu IP adresy – ale nie detailne. Možnosti sú dve: Zachovať všeobecnú polohu alebo použiť krajinu a časové pásmo.

Ak chcete, aby vám webstránky v Safari mohli poskytovať lokálny obsah, tak je vhodné zvoliť možnosť – Zachovať všeobecnú polohu IP adresy. Prípadne môžete používať širšiu polohu IP adresy pre vašu krajinu alebo časové pásmo. To je všetko, viac možností nie je, no v zásade to na bežné používanie stačí – teda ak chcete, aby bola vaša činnosť na internete skrytá.

Funkciu privátne prenosy nájdete v nastaveniach –  kliknutím na vaše meno – následne prechod do sekcie iCloud (takmer na vrchu ponuky). Dodajme, že táto novinka spadá pod rovnako nový iCloud+. Ten stačí v rovnakej sekcii menu, teda iCloud, povoliť a bezplatne tak prejsť na novú službu s viacerými výhodami a bez ďalších poplatkov navyše. S iCloud+ získate okrem VPN ešte niekoľko zaujímavých funkcií, o ktorých ešte budeme písať. Základné informácie o iCloud+ nájdete v našom staršom článku – TU.

Prečítajte si aj:

iOS 15: Tieto iPhony bude možné vyhľadať aj keď budú vypnuté alebo vybité

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE