Apple na jeseň sprístupní veľkú aktualizáciu na iOS 18. Na niektoré funkcie si budeme musieť počkať dlhšie.

Apple oficiálne predstavil novú verziu operačného systému pre iPhony. iOS 18 je aktuálne k dispozícii vo forme vývojárskej beta verzie a pre širokú verejnosť bude sprístupnený na jeseň – pravdepodobne v septembri.

iOS 18 prináša množstvo nových funkcií, ktorým sme sa podrobnejšie venovali v samostatnom článku TU. Jeho kľúčovou vlastnosťou budú funkcie umelej inteligencie, ktoré Apple označuje ako Apple Intelligence. Mark Gurman z Bloombergu však informuje, že na viacero týchto funkcií si budeme musieť počkať až do roka 2025.

iOS 18Zdroj: TOUCHIT
iOS 18

Postupné sprístupňovanie AI funkcií

V dobe uvedenia systému iOS 18 na trh by mal byť k dispozícii vynovený dizajn asistentky Siri a takisto aj jej schopnosť lepšie porozumieť tomu, čo hovoríte – ak by ste sa napríklad zakoktali alebo sa pomýlili v polke vety. Rovnako bude možné zadávať príkazy prostredníctvom klávesnice.

Ďalšia várka funkcií by mala prísť na prelome jesene a zimy, resp. do konca roka 2024. Medzi ne patrí automatická kategorizácia emailov vo vynovenej aplikácii Mail či integrácia služby ChatGPT do Siri.

Na tie najzaujímavejšie AI funkcie si však budeme musieť počkať až do roku 2025. Sem patrí napríklad schopnosť asistentky Siri pristupovať k informáciám z fotiek, správ či kalendára, aby vedela generovať odpovede na základe osobného kontextu. Príkladom, ktorý Apple prezentoval, je otázka, kedy pristane mamine lietadlo – Siri bola schopná pochopiť kontext tejto otázky na základe toho, že vedela pomocou umelej inteligencie analyzovať nedávne správy a emaily.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

V roku 2025 príde aj tzv. sémantické indexovanie, ktoré čiastočne súvisí s vyššie uvedeným osobným kontextom. Umelá inteligencia dokáže analyzovať dáta z vašich emailov, obrázkov, webových stránok, ktoré navštívite a aplikácií, ktoré používate. Siri bude rovnako vedieť analyzovať dáta, ktoré sú práve zobrazené na obrazovke a pracovať s nimi.

V neposlednom rade, Siri vďaka umelej inteligencii ponúkne nové možnosti práce s aplikáciami – výrazne sa rozšíri jej schopnosť používať konkrétne funkcie v aplikáciách, ktoré doteraz nevedela využívať.

Pripomeňme, že aktualizácia na iOS 18 bude dostupná pre všetky iPhony so systémom iOS 17. Funkcie umelej inteligencie budú dostupné iba pre iPhony 15 Pro a novšie, nakoľko vyžadujú procesor Apple A17 Pro a lepší.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit