Nielen vytvorenie používateľského účtu, ale aj jeho odstránenie by malo byť ľahké.

Myslí si to aj spoločnosť Apple, ktorá od 30. júna 2022 začne od vývojárov mobilných aplikácií požadovať jednoduché odstránenie účtu a údajov z aplikácie či služby, ktorú už používatelia nechcú ďalej používať. O téme informoval portál Thenextweb.com na základe aktualizovaných usmernení Apple pre vývojárov.

Podľa nových pravidiel bude musieť byť v aplikáciách, ktoré umožňujú registráciu či vytvorenie používateľského účtu, obsiahnutá aj možnosť jeho odstránenia prostredníctvom toho istého rozhrania. Nemôže pritom ísť len o možnosť dočasnej deaktivácie účtu – výrobca jablčných zariadení doslova požaduje možnosť jeho úplného vymazania, vrátane osobných údajov.

Spoločnosť z Cupertina zároveň upozorňuje, že aplikácie nevyhnutne nemusia na svoje fungovanie vyžadovať od používateľov zadanie osobných údajov. Výnimkou sú, samozrejme, prípady, keď sú osobné údaje potrebné na základnú funkciu aplikácie (napríklad rôzne komunikátory), alebo keď to vyžaduje miestna legislatíva. Prístup bez prihlásenia musí aplikácia poskytnúť napríklad aj v prípade, ak jej základná funkcionalita nesúvisí s nejakou konkrétnou sociálnou sieťou.

Apple túto zmenu prvýkrát predstavil na vlaňajšej vývojárskej konferencii Worldwide Developer Conference (WWDC), pričom firma stanovila lehotu na jej implementáciu do jednotlivých aplikácií do 31. januára 2022. Napokon však termín predĺžila až do konca júna.

Zdroj: Thenextweb.com, Developer.apple.com

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.